KESK Zonguldak Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Onur Arslan “Maden İşçisinin ve Kamu İşçisinin TİS Teklifi Kabul Edilmelidir!” başlıklı bir yazılı açıklama gönderdi.

Arslan, TTK ve MTA toplu iş sözleşme görüşmeleri hakkında madenciler başta olmak üzere kamu işçilerinin yanında olduklarını ifade ederken, şöyle dedi:

Bilindiği üzere Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Maden Tetkik Arama Kurumunda (MTA) çalışan maden işçisinin de arasında bulunduğu 200 bin işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşme (TİS) süreci geçtiğimiz ay başlamıştır. İşçiler adına TÜRK İŞ toplu sözleşme teklifini 19 Haziran 2019 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na iletmiştir.

Söz konusu TİS teklifinde tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan refah payı talep edilmiştir.

Aradan 20 gün geçtikten sonra hükümet nihayet kendi teklifini dün açıklamıştır. Ancak hükümet tarafından açıklanan 2019’un ilk 6 ayı için yüzde 5, ikinci 6 ayı için yüzde 4 zam, ücreti 3500 TL’den az alanlar için 60 TL zam teklifi başta işçiler olmak üzere toplumda hayal kırıklığı yaratmıştır.

Bu ülkede işçiler, kamu emekçileri, asgari ücretliler, emekliler kısacası emeği ile geçinen tüm kesimler insanca yaşamaya yetecek bir ücreti, güvenceli bir iş ve güvenli geleceği fazlası ile hak etmektedir.

KESK, İŞÇİLERİNİN HAKLI TALEPLERİNİN YANINDADIR

KESK Zonguldak Şubeler Platformu, maden işçisi başta olmak üzere kamu işçilerinin haklı taleplerinin yanındadır. Kamuda yan yana, omuza omuza çalıştığımız maden işçisi ve kamu işçileri ile dayanışmamız sürecektir.

Diğer taraftan Konfederasyonumuz KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, Genel Sekreter Ramazan Gürbüz, Mali Sekreter Elif Çuhadar, Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy ve Hukuk-TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreter Yusuf Şenol’dan oluşan KESK heyeti Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı ziyaret etmiştir. Ziyarette kamu işçilerinin ve kamu emekçilerinin TİS sürecine ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde bulunuluşmuş, sendikal hak ve özgürlükler mücadelesinde dayanışma içerisinde olacağımız ifade edilmiştir.