Türkiye de dahil Dünya çapında 140’dan fazla ülkede örgütlü bulunan; üretim, enerji ve madencilik iş kollarında 50 milyondan fazla üyeye sahip IndustriALL Global Unionuh’un Genel Sekreteri Valter Sanches,  Çine’de maden işçilerini işten atan Polat Madencilik’i uyardı.

GMİS’in de   üyesi olduğu IndustriALL Global Unionuh’un Polat Holdinge bağlı Polat Sanayi ve Ticaret Aş’ye  gönderdiği uyarı mektubunda şu görüşlere yer verildi.

“Türkiye dahil olmak üzere 140'dan fazla ülkede, üretim, enerji ve madencilik tedarik zincirinde elli milyondan fazla çalışanı temsil eden IndustriALL Global Union adına bu mektubu yazıyorum. Polat Holding'i temel sendikaya saygı göstermeye çağırıyorum. Bağlı ortaklığı Polat Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş. Aydın Çine'de bulunan ve sonuç olarak yasadışı olarak işten çıkarılan sekiz işçiyi derhal yeniden görevlendirmelidir. Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (Genel Maden-İş) Industriall Global Birliği'ne bağlı olduğunu unutmayın.

 

Industriall Global Union, sekiz işçinin Polat Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işten çıkarılmasına öfkelidir. Üyemiz Genel Maden-İş'e katıldıkları anda, işçiler, Türk Anayasası ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan kendi seçtikleri birliğe katılma konusundaki meşru haklarını kullanıyorlardı.

 

Buna ek olarak, diğer sendika üyeleri sendika üyeliğinden istifa etmek zorunda kalırken, sendika dışındaki işçiler Genel Maden-İş'e katıldığı takdirde işten çıkarmayla düzenli olarak tehdit altındadırlar. Yöneticiler, iş sözleşmelerini feshetme tehditleri de dahil olmak üzere, bireyleri yıldırıcı ve tehdit edici olarak birebir görüşmeler yoluyla tehdit ediyorlar.

 

 

Polat Madenciliğin davranışı, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) örgütlenmesi ve toplu pazarlık, Örgütlenme Özgürlüğü ve Örgütlenme Hakkını Koruma Konvansiyonu 87'yi de içeren, temel uluslararası emek standartlarının yanı sıra, Türk emek ve ceza kanunlarının bariz bir şekilde ihlali oluşturmaktadır.

 

Polat Maden, ulusal ve uluslararası iş kanunlarına kesinlikle uymak zorundadır.

 

Dahası, Genel Maden-İş'e son zamanlarda sendikayı meşru pazarlık ortağı olarak yetkilendiren Çalışma Bakanlığı'ndan alınan resmi çoğunluk sertifikası verildiğini belirtmek önemlidir. Bu karara uygun olarak, Polat Maden, Genel Maden-İş ile iyi niyetle toplu pazarlık görüşmeleri yapmalıdır.

 

Bu sebeple Industriall Global Union, Polat Holding'i, bağlı kuruluşu Polat Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş. derhal sekiz işçiyi eski durumuna getirmeye, işçilerin örgütlenme ve birliğe üye olma hakkına saygı duymaya ve Genel Maden-İş ile yapıcı görüşmeler yapmaya çağırmaktadır.

 

Gerçekten, Polat Holding'in derhal düzeltici tedbirler alacağını ve bunun sonucunda Industriall Global Union'un uluslararası düzeyde daha fazla adım atılmasının gerekli olmayacağını umuyoruz. Hızlı cevap bekliyoruz.”