- Zonguldak'ta, 9 işçinin göçük sonucu mahsur kaldığı maden ocağını işleten firmaya İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca hazırlanan rapor doğrultusunda 13 bin 443 lira idari para cezası uygulandı, işveren vekiliyle teknik nezaretçi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu
 
- Raporda, kurtarma faaliyetlerinin gereğinden fazla uzun sürmesine yol açılması nedeniyle durumun çalışanlar üzerinde psikolojik sıkıntılara yol açtığı da belirtildi

 

Zonguldak'ta, 12 Ağustos'ta 9 işçinin göçük sonucu mahsur kaldığı maden ocağını işleten firmaya İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca hazırlanan rapor doğrultusunda 13 bin 443 lira idari para cezası uygulandı, işveren vekiliyle teknik nezaretçi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu

Dilaver Mahallesi'nde tavan kısmında oluşan göçük nedeniyle mahsur kalmalarından 13 saat sonra kurtarılan işçilerin çalıştığı maden ocağıyla ilgili iş müfettişleri raporlarını tamamladı. 

Raporda, göçüğün saat 02.00-02.30  arasında meydana geldiği, ocağın giriş kısmının yığınlardan kapanması nedeniyle işçilerin mahsur kaldığı vurgulandı.

İş yeri yetkililerinin olayı hemen haber vermeyerek göçüğü kendilerinin açmak istediği savunulan raporda, şunlar kaydedildi:

"Başarılı olamayınca durum teknik nezaretçiye bildirilmiş. Teknik nezaretçi, bağlı olduğu özel madencilik şirketinin kurtarma ekiplerini çağırarak bir nebze ilerleme sağlayabilmiştir. İlgili makamlara ise saat 12.00-12.30'da haber verilmiş, kurtarma ekipleri belirtilen saatten sonra maden ocağına gelebildikleri değerlendirildiğinde hatalı karar verilmiştir. Kurtarma faaliyetlerinin gereğinden fazla uzun sürmesine yol açılması nedeniyle durumun çalışanlar üzerinde psikolojik sıkıntılar ve eza çekmelerine (üzme, sıkıntı verme, üzgü) sebebiyet verildiği anlaşılmıştır."

 

- Tekniğine uygun tahkimat yapılmamış

Raporda, galeri boşluğunun altına yeterli ve tekniğine uygun tahkimat yapılması gerekirken gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle yaklaşık 11 metrelik alanın taş ve toprak malzemesiyle dolduğu belirtilerek, olayın ciddi can kaybıyla sonuçlanabilecek kadar büyük bir tehlike arz ettiği dile getirildi.

Maden ocağında gerekli iş güvenliği tedbirlerini alması için işverene bildirim ve kontrol sorumluluğunu yerine getirmeyen teknik nezaretçi Mustafa T. ile her türlü karar ve cezai yaptırıma rağmen çalışanların can emniyetini almaktan imtina eden işveren vekili Erol C. hakkında suç duyurusunda bulunmasına kanaat getirilen raporda, özel maden ocağına 13 bin 443 lira idari para cezası verilmesi gerektiği bildirildi.

Rapor doğrultusunda savcılığa suç duyurusunda bulunularak maden ocağı işletmesine para cezası uygulandığı öğrenildi.

Dilaver Mahallesi'ndeki özel kömür ocağında 12 Ağustos'ta göçük meydana gelmiş, 9 işçi 13 saat sonra ocaktan çıkarılmıştı. Maden işletmesi yetkililerinin, iş kazasını emniyete bildirmemesi tepkilere yol açmıştı. (AA)