Türkiye ve AB tarafından finanse edilen İSGİP eğitim seminerleri ZKÜ Tıp Fakültesi’nde sürdürülüyor.
Türkiye’de iş yerlerinde ve iş sağlığı güvenliği koşullarının iyileştirilmesine yönelik ve özellikle KOBİ’lere yönelik sürdürülen İSGİP kapsamında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Konferans Salonları’nda eğitim seminerleri sürdürülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yürütücüsü olduğu projenin en önemli ayağının KOBİ’lerde iş sağlığı ve iş güvenliği sisteminin oturtulması olduğu belirtildi.
ZKÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remzi Altın, projeye destek verdiklerini ifade ederek şöyle dedi:
“Bu proje bir AB projesidir. Projenin yürütücüsü Çalışma Bakanlığıdır. Bu projenin temel amacı özellikle KOBİ’ler de iş sağlığı ve iş güvenliği sisteminin oturtulması en önemli ayağıdır. İkinci ayağı da Türkiye’de meslek hastalıklarının bildirimi çok az ama gerçekte bizim çok meslek hastalığı görmemiz lazım. Yani yılda 120 bin’e varan meslek hastası görmemiz lazım. Bu oran maalesef Türkiye’de bin civarında bunun en önemli nedeni de bir sürü iş yerindeki kayıt tutulmalarından tutun da kayıtların bildirimine kadar bir takım sorunlar yaşıyoruz. Bu projenin ikinci ayağı meslek hastalıkları alanında duyarlılığı ve bilincin arttırılması, bilgilerin güncellenmesi, dolayısıyla bu anlamda baktığımız zaman, bu projenin muhatapları iş yeri hekimleri, toplum sağlığı merkezinde çalışan hekimler, işyeri hemşireleri ve aile hekimleri olmuş. Bizde bunlara yönelik olarak bu projenin eğitim ayağında Üniversite olarak görev aldık. Bu proje şu an 9 ilde yönetiliyor. Zonguldak’ta onlardan bir tanesi 3 tane sektörde yürütülüyor. Maden, inşaat ve metal sanayinde Türkiye’nin maden sektöründe gözbebeğinde özellikle Zonguldak’tır. ZKÜ olarak biz de destek veriyoruz.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Nefise Burcu Ünal da proje hakkında şöyle konuştu:
“Projemiz bir Avrupa Birliği projesidir. 2007 İPA dediğimiz katılım öncesi yardım aracı kapsamında AB ve Türkiye Cumhuriyeti hükümeti tarafından desteklenen 4 milyon Euro’luk ve dev kapsamlı bir projedir. Türkiye’de iş yerlerinde iş sağlığı güvenliği koşullarının iyileştirilmesine yönelik ama özellikle KOBİ’lere yönelik bunun da bir nedeni var. Türkiye’de yaklaşık işletmelerin yüzde 99’u KOBİ’lerden oluşmaktadır. En çok kazalar yüzde 80 oranında 2008 SGK istatistiklerine göre KOBİ’lerde gerçekleşmektedir. Meslek hastalıklarının ise yüzde 78 kadarının tanısının KOBİ’lerde olduğunu bildiğimizden dolayı onlara yaptık.”