Türkiye'de İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesi (İSGİP) kapsamında, 8 ilde gerçekleştirilen İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (İSG-YS) eğitimleri Zonguldak ile devam ediyor.
İşçiler, birim amirleri, danışmanlar, nezaretçiler, iş güvenliği uzmanları, orta ve üst düzey yöneticiler de dahil olmak üzere atölye seviyesinden yönetim kadrosuna kadar herkese açık olan ücretsiz eğitimlere katılımcı sayısı, azami 200 kişi olarak belirlendi. Tarih sırasına göre kabul edilecek başvuruların alınmasına, devam ediliyor. İki eğitim tamamlandı, 7 eğitim daha yolda Türkiye'de metal, inşaat ve madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren 128 KOBİ ile başarılı çalışmaların yürütüldüğü İSGİP, İşyerlerinde Sağlık Gözetimi Eğitimleri'nin ardından, yine kendi alanında Türkiye'de gerçekleştirilen en kapsamlı eğitimlerden olan İSG-YS eğitimleri ile İSG profesyonellerine ulaşıyor. İşletme düzeyinde bir İSG-YS oluşturulması üzerine yoğunlaşılan proje kapsamında, ayrıntılı ve uygulamaya yönelik olarak, sektöre özel iş sağlığı ve güvenliği alanlarında kapsamlı rehberler de hazırlanıyor. Türkiye'deki KOBİ'lerde İSG Yönetim Sistemi'nin yaygınlaştırılması amacıyla devam eden eğitimler şu ana kadar Balıkesir/Marmara Adası ve Afyonkarahisar'da hayata geçirildi. Eğitimlere, Zonguldak, Kütahya/Gediz, Ankara, Afyonkarahisar, Kocaeli, Eskişehir ve Denizli'de yabancı ve Türk uzmanların katılacağı 3'er günlük programlarla devam edilecek. Eğitimler kapsamında İSG yönetim sistemlerinin temel unsurları, risk değerlendirmeleri, performans izleme araçları, kaza ve olay raporlama ve soruşturma yöntemleri ile kontrol faaliyetlerine ilişkin pratik örnekler ele alınacak. Eğitimlerde, derslerin yanı sıra grup çalışmaları ve etkileşimli problem çözme oturumları da düzenlenecek.
Yalnızca KOBİ'ler için değil, ilgili bölgelerde bulunan bütün sektörlerden firmalar için ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan eğitimlere, 18-20 Kasım 2011 tarihleri arasında Zonguldak'ta devam edilecek. Eğitimler, işçiler, birim amirleri, danışmanlar, nezaretçiler, iş güvenliği uzmanları, orta ve üst düzey yöneticiler de dahil olmak üzere atölye seviyesinden yönetim kadrosuna kadar herkesin katılımına açık olacak. Kontenjanın sınırlı olması nedeniyle yalnızca ilk 200 başvuru sahibinin kabul edileceği eğitimlere bireysel olarak veya işletme adına yapılabilen başvuruların alınmasına www.isgip.org internet adresinden devam ediliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nün yararlanıcısı olduğu İSGİP, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) desteğinde yürütülüyor. İş sağlığı ve güvenliği alanında Türkiye'nin en büyük ölçekli projelerinden olan ve KOBİ'lerde sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesinin planlandığı İSGİP'in çalışmalarına, Ankara, Denizli, Kocaeli, Kütahya ve Zonguldak'ta bulunan 16 metal, maden ve inşaat firmasıyla başlandı ve sonrasında çevre illerde belirlenen 112 işyerinin dahil edilmesiyle faaliyet alanı genişletildi. Proje ile işletmelere ve iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerine, yaklaşım ve anlayışlarını iyileştirme konusunda yardımcı olunmasının yanı sıra, işyerlerindeki güvenlik kültürünün de oluşturulması amaçlanıyor. Projeyle ayrıca iş kazası ve meslek hastalıkların, iş hayatının bir parçası olmadığının ve çoğu zaman basit tedbirlerle önlenebilir olduklarının herkes tarafından fark edilmesine yardımcı olmak hedefleniyor.
Proje kapsamında 2011 Mayıs ayında başlatılan İşyerlerinde Sağlık Gözetimi Eğitimleri de geniş katılım ve yoğun ilgiyle devam ediyor.