Türk Isı Bilimi ve Tekniği Derneği'nin (TIBTD) Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde (ZKÜ) düzenlediği Ulusal Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi başladı. 2 yılda bir farklı üniversitelerde gerçekleştirilen kongrenin 18'incisi bu yıl ZKÜ'de yapılıyor. 4 gün sürecek kongre, ZKÜ Makine Mühendisliği Bölümü Dekanı Prof.Dr.Mehmet Kopaç'ın, enerji üretimi konusunda dışa bağımlı kalmanın nedenlerini anlattığı konuşması ile başladı.
Daha sonra söz alan TIBTD Başkanı Prof.Dr.Haşmet Türkoğlu ise, amaçlarının, ısı bilimi ve tekniği konularında üniversitelerde çalışan bilim insanlarını, uygulamacıları ve sanayicileri bir araya getirmek olduğunu söyledi.
Prof.Dr.Türkoğlu, "Termodinamik, ısı ve kütle transferi, akışkanlar mekaniği, ısı tekniği, enerji sistemleri, enerji ekonomisi ve yönetimi, yakıtlar ve yanma, yenilenebilir enerji sistemleri, çevre, kirlilik ve kontrol, yeni ve temiz enerji teknolojileri konularında bilgi paylaşımının sağlanmasını amaçlıyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Türk Isı Bilimi ve Tekniği Derneği Kurucu Başkanı Prof.Dr.Yalçın Göğüş, Isı Biliminin ve Tekniğinin Türkiye'de Gelişmesi İçin Öneriler konulu konferans verdi. Kongrede 4 gün boyunca 166 bildirinin sunulacağı belirtildi.
Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü'nün organizasyonunu üstlendiği kongrenin amacı; ısı bilimi ve tekniği konularında üniversitelerde çalışan bilim insanlarını, uygulamacıları ve sanayicileri bir araya getirmek. termodinamik, ısı ve kütle transferi, akışkanlar mekaniği, ısı tekniği, enerji sistemleri, enerji ekonomisi ve yönetimi, yakıtlar ve yanma, yenilenebilir enerji sistemleri, çevre, kirlilik ve kontrol, yeni ve temiz enerji teknolojileri konularında bilgi paylaşımının sağlandı kongreye gönderilen çok sayıda bildiri önerisi, kongre bilim kurulu üyeleri tarafından değerlendirilmiş ve 142'si sözlü, 24'ü poster olarak sunulmak üzere toplam 166 adet bildiri seçildi. Bildiriler üç gün boyunca, dört farklı salonda paralel oturumlar şeklinde sunulacak ve tartışılacaktır.
Kongreye, TIBTD Başkanı Prof.Dr.Haşmet Türkoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri dahil olmak üzere 200'den fazla kişi katılıyor.