Karadeniz Ereğli’ye elektrik Kandilli’den sonra gelmiş. Kandilli’ye; resmi kayıtlara göre 1929 yılında varagelin bulunduğu deniz kenarındaki alanda mavnalara kömür yüklemelerin yapıldığı güzergahta kurulan termik santralın hizmete girmesiyle elektrik gelmiş. Bu santraldan önce Çamlı ocağında da elektrik kullanılmış ama resmi kayıtlarda böyle bir tarih yer almıyor. Kdz. Ereğli’ye de elektrik Kandilli’den dört yıl sonra elektrik getirilmiş. Ama nasıl?




Zonguldak Belediyesi’nin Kozlu Kömüriş’ten elektrik almasıyla devre dışı kalan jenaratörleri dönemin Kdz. Ereğli  Belediye Başkanı İsmail Mazlumcu tarafından cebinden ödediği 25 bin lira ile satın alınmış. Bu cihazlar bakımdan geçirilip işletmeye alındığında yıl 1933. Kdz. Ereğli Mezarlığı’ndaki bu eski Belediye Başkanının mezarının taşında “1933 yılında kendi olanaklarıyla Ereğli’ye elektriği getirip aydınlatan Belediye Başkanı burada yatıyor.” Yazıyor.



Amcası İsmail Dönmez’in mezarı başında bu mezar taşını gösteren Kandilli EKİ Armutçuk Müessesesi’nden emekli Galip Mazlumcu, bu konuda Atatürk’ün Dönmez’e telgraf çekerek kutladığını da vurguladı.

Öte yandan 2014 yılında Ali Kaya tarafından yazılan “Zonguldak’ın Elektrik tarihi” isimli kitapta ise eksik bilgilerden dolayı, Zonguldak Belediyesi’nin boşa çıkan jenaratörlerinin dönemin ilçe kaymakamı tarafından satın alınıp Ereğli’ye elektriğin getirildiği ifade ediliyor.


Haber: Eyüp Bektaş