İŞKUR Zonguldak İl Müdürü Cemal Yiğit, işsiz gençlere iş beğendiremediklerini söyledi. İşsiz gençlerin maden ocaklarında çalışmama isteğini anlayışla karşıladıklarını belirten Yiğit, kaynakçılık ve tornacılık gibi kurslara ilgi gösterilmemesine ise bir anlam veremediğini belirtti.
Zonguldak'ta kayıtlı 16 bin 407 işsiz bulunmasına rağmen, yemek ve sosyal hakların yanı sıra başlangıç ücreti olarak 800 ile 1000 lira arasında ücret veren özel sektör ocakları, işsizlerin özellikle iş güvenliği endişeleri nedeniyle tercih edilmiyor.  TTK maden ocaklarında çalışabilmek için büyük çaba sarf eden işsizler, aynı işi yapacakları kentteki özel firmalara ait maden ocaklarında çalışmak istemiyor. Bunda, 17 Mayıs 2010 tarihinde 30 işçinin öldüğü grizu faciasının etkili olduğunu ileri süren Yiğit, Bu olaydan sonra gençler ve aileleri, işsiz dahi olsa maden sektöründe çalışmak istemiyorlar. dedi.  Maden ocaklarının yanı sıra kaynakçılık ve tornacılık gibi işlere karşı da işsiz gençlerin ilgisiz davrandığını ifade eden İŞKUR Müdürü Yiğit, "Madende çalışmak istememelerini anlayışla karşılıyorum, ancak kaynakçılık, tornacılık gibi kurslara dahi gençlerimiz rağbet etmiyorlar. 15 Ekim'de kaynakçılık kursu için 100 kişiyi davet ettik, kursa 20 kişiyi zor bulduk. Onların da 15 tanesini yalvar yakar kursa getirebildik. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum." ifadelerini kullandı. İşsiz gençlerin üretime yönelik iş kollarından ziyade hizmet sektörüne büyük ilgi gösterdiğini anlatan Yiğit, şu örneği verdi: 100 kişilik kaynakçılık kursuna 20 kişiyi zor bulurken, 17 Ekim'de web tasarımı ve büro yönetimi üzerine 50 kişinin alınacağı sınava ise 445 kişi başvurdu. Bu da gösteriyor ki hizmete yönelik işlerde vatandaşımız var, üretime yönelik işlerde işçi bulamıyoruz. Yer altı gibi ağır iş kollarından kaçmalarını anlıyorum ama kaynakçılık, tornacılık gibi mesleki beceri gerektiren işlerin bile tercih edilmemesini mantıklı bulmuyorum. Sanırım bunda biraz da anne ve babaların 'evladım, biz çektik siz çekmeyin' türündeki konuşmaları etkili oluyor. Çocuklarına kıyamıyorlar.
Üretime yönelik işlerde 800 liradan 3 bin lira arasında maaş aldığını hatırlatan Yiğit, iş beğenmeme gibi durumların Zonguldak'ta daha fazla yaşandığına dikkat çekti.