Dünya genelinde yapılan bir araştırma en çok cinayet işlenen kentin Honduras’taki San Pedro Sula olduğunu ortaya çıkardı.
Yılda ortalama bin 200 kişinin öldürüldüğü şehirde her 100 kişiden 1.6′sı cinayete kurban gidiyor.
Meksika’dan Acapulco’nun ikinci sırada olduğu listede Venezuela’nın başkenti Caracas üçüncü sırada.
Araştırmaya göre, yine Meksika’da Torreon kenti en çok cinayet işlenen, en tehlikeli şehirler sıralamasında dördüncü sırada gelirken onu sırasıyla “5 – Maceio (Brezilya), 6- Santiago de Cali (Kolombiya), 7- Nuevo Laredo (Meksika) 8 – Joao Pessoa (Brezilya) 9 – Port Moresby (Papua Yeni Gine) ve 10 – Kingston (Jamaika)” izliyor.

 

Yeni yazılım
Londra Metropolitan Polis Teşkilatı ise şüpheli görülen kişilerin gelecekte suç işleyip işlemeyeceğini öngören yeni bir yazılımı denedi. Minority Report filminde gördüklerimizi andıran bu teknoloji 20 hafta boyunca test edildi.
Çetelere üye kişilerin gelecekte suç işleme olasılıklarını analiz eden yazılım, analizden geçirdiği kişilerin suç işleme ihtimalini birçok meta, veri kullanarak gerçekleştiriyor.
BBC‘nin haberine göre, şüpheli görülen kişilerin sicil kayıtları, sosyal medya paylaşımları ve 5 sene veya daha öncesine uzanan geçmişleri analiz edilerek, çete üyelerinden hangilerinin daha fazla suç işlemeye eğilim gösterdiği hesaplanıyor.
Yazılımı geliştiren Accenture firmasının mühendisleri, amacı, “polisin elindeki verileri etkin bir şekilde kullanarak gelecekte baş gösterebilecek suçların önlenmesi” olarak belirtti. Accenture Başkanı Muz Janoowalla, “Polisin elindeki kısıtlı bilgiler doğru hedefi bulmak için doğru bir şekilde kullanılmalı… Böylece elinizdeki kısıtlı bilgilerle en yüksek tehlike arz eden suçluyu bulabilirsiniz” ifadesini kullandı.
Janoowalla, “Eğer bir şüpheli internette yanıcı maddeler hakkında paylaşımda bulunursa, bu istihbarat sistemi tarafından kaydediliyor. Geliştirdiğimiz yazılımla, hem istihbarat hem de suçluların sicil kayıtlarını tarayarak risk modeli oluşturmak” dedi.
Polis, yazılımın test sürecinde Londra’nın 32 farklı mahallesinde yaşanan 4 yıllık suç kayıtlarını kullandı. Polis yetkilileri, yazılımın deneme sürecinde başarı gösterdiğini, ancak gelecekteki suçları tahmin etme oranı hakkında kesin bir değer vermenin mümkün olmadığını belirtti.
Polis, yazılımın toplum içindeki sivillerden çok sabıkası olan suçluları öne çıkardığını ifade etse de, İngiliz sivil hakları örgütü Big Brother Watch, ‘polisin kullandığı teknolojinin şeffaf olması gerektiği’konusunda uyarıda bulundu.

 

İlk örneği değil
Londra polisinin denediği teknoloji, işlenecek suçların tahmin edilmesi için geliştirilen ilk örnek değil. Pennsylvania Üniversitesi tarafından Ocak 2013′te açıklanan bir algoritma, Büyük Veri kullanarak insanların suç işleyip işlemeyeceğini hesaplamayı amaçlıyor.
Profesör Richard Berk tarafından geliştirilen algoritma, Accenture tarafından geliştirilen yazılıma benzer olarak, suçlulara ait veri tabanını tarayarak tahminde bulunuyor. Eski mahkumların yeniden suç işleme olasılığını tahmin etmeye odaklanan algoritma için 60 bin çeşitli suç içeren veri tabanı geliştirilmişti.
İyi haftalar
Umut Vakfı