Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yaptığı açıklamada “Başbakana sadece ısmarlama sorular sorulabildiğinin gerçek olması bir yana böyle bir kavramın konuşulması bile düşünceyi ifade özgürlüğü,Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi kapsamındaki meslek ilkeleri ve çağdaş demokrasi anlayışı açısından kabul edilemez” dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti son yıllarda  gazetecilerin siyasetçilere “sadece istenilen soruları sormak” zorunda bırakılmalarını eleştirdi.

TGC son olarak gazetecilerin Başbakana ancak kendisinin istediği soruların sorulabilmesiyle ilgili şikayetleri değerlendirerek bir açıklama yaptı.

TGC’den yapılan açıklama şöyle:

“Meslektaşlarımızın “Başbakana ancak kendisinin istediği soruların sorulabildiği” yolundaki açıklamalarını endişe verici bulduğumuzu belirtmek isteriz.

Başbakana sadece ısmarlama sorular sorulabildiğinin gerçek olması bir yana böyle bir kavramın konuşulması bile düşünceyi ifade özgürlüğü,Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi kapsamındaki meslek ilkeleri ve çağdaş demokrasi anlayışı açısından kabul edilemez.

Meslektaşlarımızın ‘sadece istenilen soruları sormak zorunda bırakılmaları’ Türk demokrasisine ve düşünce özgürlüğüne karşı işlenmiş bir suç sayılmalıdır.

Esasen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak, demokrasi ve insan hakları konularında ülkemiz insanlarının görüş ve düşüncelerini özgürce ifade etmeleri açısından onurlu bir mücadele geçmişine sahip meslektaşlarımızı, bu ağır ifadenin dışında tuttuğumuzu belirtmeyi görev sayarız. Bu konuda karşılaşılan olguların yaygınlık kazanmaması en içten dileğimizdir.”