Türk Metal Sendikası Karadeniz Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı'nın 1500 kişinin işten çıkarılacağı iddialarına yanıt verirken ruhsal ve siyasi çöküntüden kurtulmak için polemik arıyor dedi.

AÇIKLAMADAN BAŞLIKLAR

*** Belediye Başkanı'nın Türk Metal'i yönetme arayışı ve gayreti içinde olmasını Bunlar beyhude çabalar…

*** Belediye Başkanı, Karadeniz Ereğli'de siyaseten bir çöküşün eşiğindedir. Ortada herhangi bir şey yok iken işten çıkarma söylentilerini yaymak, sonra da Çıkışları ben önledim diyerek bunu siyasi prime dönüştürmek gayretindedir.

*** Belediye Başkanı açıklamasında, önümüzdeki dönem yine Belediye Başkanı seçileceğini söylüyor. Buna kendisi değil, Kdz. Ereğli halkı karar verecektir. Halkın iradesini yok sayan açıklamalar, Belediye Başkanı'nın demokrasi anlayışının baskıyla kurduğu totaliter ilişkinin sonucudur.

*** Belediye Başkanı, emekten yana olduğunu söylüyor. O zaman sormak gerekir Türkiye'nin milli gururu olan ve o gecekondu dediğin Erdemir'de senin zamanında açılan,  yaklaşık 15 yıldır faaliyette olan atölyeleri ve sosyal tesisleri neden mühürlettin? Erdemir çalışanları için önemli sosyal mekanlardan biri olan Bağlık tesislerini mühürletip,burada çalışan 20 kişinin işten çıkartılmasına sebep olmanın adı ne zamandan beri emekten yana olmak oldu.

*** 2009 yılında 1400 arkadaşımız işten çıkarılacaktı. Biz, sendika olarak oturduk, işvereni durdurduk. Eğer bir toplu kıyım söz konusu olursa, burada emekçilerin öncüsü de sözcüsü de biz oluruz. Belediye Başkanı gölge etmesin yeter...

*** Kendi hudutları içersinde olmayan, sendikamızın Gülüç'te açmış olduğu sosyal tesisden Erdemir emekçileri ile birlikte Ereğli Halkı da eş ve çocuklarıyla yararlanıyor. Ama Belediye Başkanı, Ereğli halkına, işçilere, eş ve çocuklarına hizmet verilmesinden rahatsız olmuş olacak ki burayı kapatmak istiyor.


* Kdz. Ereğli Belediye Başkanı ile Türk Metal Sendikası'nın Kdz. Ereğli Şubesi ile uzun süredir devam eden polemik bu kez Erdemir'den 1500 işçi çıkarılacak iddiasıyla sürdü.

Belediye başkanının bu iddiası üzerine yazılı bir açıklama yapan  Türk Metal Sendikası Karadeniz Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, iddiayı öne sürenlerin ispat etmesi gerektiğini belirterek, işçi çıkarılacağı iddiasını yalanladı.

Odabaş yazılı açıklamasında şöyle dedi:


RUHSAL ÇÖKÜNTÜ

Hizmet etmek, yatırım yapmak gibi temel görevlerden uzaklaşarak, bu eksikliklerin yarattığı ruhsal ve siyasi çöküntüden kurtulmak için polemik arayan ve bu yolla kamuoyunu meşgul etmek isteyen çevrelerin inadına, bu açıklamanın birinci derecede muhatabı olarak Karadeniz Ereğli'nin saygıdeğer kamuoyunu gördük…

Çünkü Ereğli Demir Çelik İşletmeleri ve bu işyerindeki işçi-işveren ilişkileri üzerinden yapılan açıklamaların, hangi ruh halinin ürünü olduğunu, hangi amaçlara hizmet ettiğini en iyi ve en doğru bir şekilde değerlendirecek olan esnafıyla, memuruyla, çalışanlarıyla, 7'sinden 70'ine Karadeniz Ereğli halkıdır…

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı'nın yaptığı açıklamanın birinci bölümünde muhatabı OYAK A.Ş Yönetim Kurulu'dur. Dolayısıyla bu bölümle ilgili olarak cevap verip vermeme tercihi, OYAK yönetimine aittir…

Ancak yapılan açıklamanın ikinci bölümünde, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı, haddini aşarak, gerek Genel Merkezimiz, gerekse Karadeniz Ereğli Şubemizin şahsında Erdemir emekçilerinin örgütü Türk Metal'e saldırmaktadır. Kdz. Ereğli Belediye Başkanı, Türk Metal Sendikası'nı ve camiasını, muhatabı olduğu, avucunun içine aldığı ve oyuncak gibi oynadığı çevreler ve kuruluşlarla karıştırmasın.

MECBUR ETTİ

Türk Metal Sendikası gerek Genel Merkez gerekse şube yönetimi olarak, bugünkü Belediye Başkanı ile saygıya dayanan mesafeli bir ilişki içinde olmuştur. Böyle bir ilişki içinde olmamızın temel sebeplerinden birisi, Erdemir çalışanlarının yaşadığı bölgenin yerel yönetim olarak en üst düzeydeki temsilcisi olmasıdır. Ancak, dün yapılan açıklama, kendisiyle sendikamız arasında var olan mesafeli ilişkiyi ve sınırlarını yeniden gözden geçirmeye bizleri mecbur etmiştir.

Öncelikle belirtmek zorundayız ki, Türk Metal Sendikası'nın sendikacılık anlayışını ve bu anlayışın gereği olan sendikal uygulamaları değerlendirecek, sorgulayacak ve eleştirecek kişi, Karadeniz Ereğli Belediye başkanı değildir, olamaz, olmayacaktır da…

Biz nasıl Cumhuriyet Halk Partisi'nin, gerek Zonguldak'ta gerekse Karadeniz Ereğli'de aldığı seçim sonuçlarını ve sorumlularını en azından kamuoyuna duyuracak bir şekilde değerlendirmeyi bile etik bulmuyorsak, Belediye Başkanı da temel görevlerinin bilinci içinde Belediye Kanunu'nun, kendisi için belirlediği sınırlar içinde kalmayı bilmelidir.

İNSANİ DEĞERLERİ VAR İSE İSPAT ETSİN

Türk Metal Sendikası işverenle etle tırnak gibidir şeklindeki, Karadeniz Ereğli Şubemizin son genel kurulunda konuşmacıların kullanıldığı bir ifadeyi, önceki ve sonraki cümlelerden bağımsız olarak ele alıp, bu ifadeye mal bulmuş mağribi gibi dört elle sarılmak, olsa olsa bir aczin hazin bir sonucudur. Bu durumda, Belediye Başkanı'nın, Acaba siz Belediye çalışanlarıyla etle tırnak gibi değil misiniz? sorusuna vereceği cevap da Karadeniz Ereğli kamuoyunun takdirine bırakılmıştır.
Belediye Başkanı,1500 işçinin işten çıkarılacağını öne sürerek,   Türk Metal Sendikası Genel Merkez yönetiminin Karadeniz Ereğli'deki muhtemel gelişmeler karşısında hazırlıksız olduğunu hatta yönetime destek noktasında olduğunu, sendikanın Karadeniz Ereğli Şube Başkanı ile hiçbir direnç gösterilemeyeceğini de biliyoruz. demektedir.
Bu iddiaların sahipliğini yapan Belediye Başkanı'nı;  eğer insani değerlere sahipse, iddialarını ispatlamaya davet ediyoruz. Türk Metal Sendikası'na karşı içinde anlaşılmaz, kabul edilemez bir hınç, kin ve öfke biriktiren bir Belediye Başkanı'nın, Kdz. Ereğli kamuoyunu sürükleyebileceği vahim noktaları ise düşünmek bile istemiyoruz.

HADDİNİ BİLMEZ


Türk Metal Sendikası'nın sendikal anlayışı ve uygulamaları genel kurullarına katılan delegeler tarafından belirlenir. Dolayısıyla, bir belediye başkanının, haddini bilmez bir şekilde, sendikamızın görev ve sorumluluk alanlarına girip, sendikamızı yönetme arayış ve gayreti içinde olması,  beyhude çabalardan başka bir şey değildir.

Bu açıklama, Çamur at, izi kalsın mantığına, sendika olarak her zaman karşı çıktığımızın ve bundan sonra da çıkacağımızın bilinmesi, hatırlanması için yapılmıştır.