Pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip Osmanlı Çileğinin yoğun talebe rağmen yeterince üretilmemesi nedeniyle hazırlanan proje kapsamında yeni yetiştiriciler bulunması hedefleniyor.

 

Kdz.Ereğli’de pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip Osmanlı çileğinin yoğun talebe rağmen üretim noktasında gerekli ilgiyi görmesi için üreticilere yönelik çeşitli faaliyetler gerçekleştirileceği bildirildi. Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği Mali Sekreteri Şaban Çetinkaya yaptığı açıklamasında, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nda 2014 yılı sosyal kalkınma mali destek programı kapsamında dernek olarak hazırlanan projenin kabul edildiğini söyledi.

 

 

“ÖNEMLİ BİR BAŞLANGIÇTIR”
Proje kapsamında Osmanlı Çileği üreticilerine yönelik çeşitli eğitim seminerleri düzenleneceğini belirten Çetinkaya şunları söyledi: “Bu bizler için çok önemli bir başlangıçtır. ‘Osmanlı Çileği yetişiyor Ereğli kazanıyor’ kapsamında hazırladığımız proje ile 2014 yılı sosyal kalkınma mali destek programına dahil edilmesi için Batı Karadeniz Kalkınma Ajansına başvurduk. Başvurumuzun kabul edildiği açıklandı. Gerek yurt içinden ve gerekse yurt dışından ciddi talebi olan ancak üretimin azlığı nedeniyle bu taleplere karşılık verilemeyen Osmanlı Çileği’nin, geleceğine daha umutla bakabileceğiz”

 

“RAHAT YAŞAM SÜREBİLİRLER”
Bölgedeki işsizliğin önüne Osmanlı Çileği üretimi ile geçilebileceğini belirten Çetinkaya, “Proje kapsamında mevcut üreticilerinin yanı sıra yeni üreticilere de eğitimler verilecektir. Biz dernek olarak iş arayanlara açıkça çağrıda bulunuyoruz, Osmanlı çileği üretmelerini öneriyoruz. Ereğli’nin her noktasında Osmanlı çileği yetiştirilmekte, gelsinler eğitimlerini verelim, tarım alanlarında üretimlerini gerçekleştirsinler ve talebin karşılanmasına katkı sağlasınlar. Osmanlı Çileği üretiminden elde edeceği gelir ile yıl boyunca rahat bir yaşam sürebilir” dedi.

 

“ÜRETİRSEK PAZARI HAZIR”
Osmanlı Çileği’nin pazara inmeden alıcı bulduğunu ve şuana kadar 2 tona yakın satıldığını belirten Çetinkaya şu ifadelere yer verdi: “Osmanlı Çileği şuan pazara inmeden satışı yapılıyor. Osmanlı çileğinin çıktığını duyan gerek yurt içinden gerekse yurt dışından çok sayıda firma bizlere ulaşıyor ve çilek istediklerini belirtiyorlar. Yaklaşık 2 bin 600 kilogram üretimi bulunan çileği 300-500 ton üretsek anında pazarlayabilecek konumdayız”

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)