Erişgem ile İşkur ortaklaşa düzenledikleri kaynakçılık kursunu başarı ile tamamlayan kursiyerlere sertifikaları verildi. Erişgem ve Zerçev Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır'ın konuşmaları törene damgasını vururken Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Gönül Demirsu ise 2012 yılında 11 milyon TL'lik bir kaynak ile daha nitelikli eleman yetiştirileceğini söyledi.

Kdz.Ereğli İş Geliştirme Merkezi ile İşkur'un ortaklaşa düzenlediği kaynakçılık kursunu tamamlayan kursiyerlere düzenlenen tören ile sertifikaları verildi. Kdz.Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan, Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Gönül Demirsu, belde belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, AK Parti ve CHP İlçe Başkanları, meslek odası yöneticileri ve davetliler katıldı.

BİRLİK VE BERABERLİĞİ
EREĞLİ'DE SAĞLAYAMADIK

Kdz.Ereğli İş Geliştirme Merkezi (ERİŞGEM) ve Zonguldak Ereğli ve Çevresini Kalkındırma Derneği (ZERÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır, ZERÇEV ile birlikte Ereğli İş Geliştirme Merkezini kurarak bölgesel ve yerel kalkınmaya destek vermeye çalıştıklarını söyledi. Kdz.Ereğli'de birlik ve beraberliğin sağlanarak sorunların çözüme kavuşacağını defalarca dile getirilmesine rağmen bunda başarılı olunamadığına dikkati çeken Kır, Ne yazık ki bu birlik ve beraberliği Kdz.Ereğli'de yapabilmiş değiliz. Bu bizim noksanımız diye düşünebilirsiniz, bu birlikteliği İş Geliştirme Merkezinde 25 tane girişimcimiz ile birlikte başarmaya çalıştık. Başardığımızı zannediyoruz ama bence başaramadık. Yanlışlarımız vardı ve yapamadıklarımız vardı. Proje uygulamasında Türkiye'de en başarılı İş Geliştirme Merkezi ERİŞGEM'dir. ERİŞGEM Hem yurt dışında hem Türkiye'de pek çok İş Geliştirme Merkezi'nin kuruluşuna öncelik yapmıştır.

İNOVASYON MERKEZİ
KURULMASINI İSTEDİK

Gönül isterdi ki Kdz.Ereğli'de de iş yükünün çok fazla olduğu istihdamın en fazla sağlandığı tersanelerde bu başarıyı sağlamış olabilseydik. 2008 Yılında bir inovasyon kurulması için çalışmalar başlattık. Bu inovasyon merkezinde TÜSİAD, Sabancı Üniversitesi ve TÜBİTAK ile birlikte ortaklaşa proje yapmayı hedefledik. O günlerde tersanecilerin işleri çok güzeldi, bizleri güzel ağırladılar ama bizim söylediğimiz projelere önderlik yapma konusunda çekinceleri oldu. Bölgemize Sabancı Üniversitesinden profesörler geldi, yaptığımız üçüncü toplantıda bir tane tersanecimiz çıktı Ereğli'nin gerçeğini de söyleyerek, arkadaşlar ne yapıyoruz biz iki tersaneci bir araya gelip bir şeyler yapamıyoruz, komşularımız birbirleri ile mahkemeliğiz, bu projeyi nasıl çalıştıracağız diye sorduklarında ben yerin dibine girdim. O profesörlerin yanında rezil oldum. Bu projeler battı. TÜBİTAK'ın yıllık sadece ay diye verdiği ayırdığı bütçe 500 milyon dolar. Bugün inanıyorum ki Kdz.Ereğli tersanelerine 50 milyon dolar gibi bir para gelse ayağa kalkar 7 bin çalışanımız orada işine devam eder. Gelinen noktada onlarda perişan bizim yetiştirdiğimiz elemanlarda perişan bizlerde perişanız. Bunu çözmek hepimizin görevi.

11 FİRMA İHALEYİ
ALAMADI

Geçen Kdz.Ereğli'de reklam panolarının ihalesi oldu. Dikkatinize çekmek istiyoruz birliktelik diyoruz ya reklam panolarında yapılan ihale sonucunda kim kazandı? Düzce'den bir firma kazandı. Peki bizim Kdz.Ereğlimizde reklam işi yapan arkadaşlarımız yok mu? Var bizim girişimcimiz de var. 11 Reklamcı bir araya gelip Kdz.Ereğli'deki reklam panolarını alamadı. En çok üzüntüm bu. 11 Reklamcı şuan Düzce'deki reklam firmasının taşeronu oldu. Kdz.Ereğli neden batıyor diye düşünüyorsak işte bunlardan batıyoruz, bunlardan sıkıntı çekiyoruz. Artık birlik ve beraberlik naralarına sözlerine değil de bunu yapmak için gayret göstermemiz lazım. Taşeronluk bizim mesleğimiz değil. Pekçok insanın ilham aldığı Ereğli'ye bakın, 11 reklamcı bir araya gelip ihaleye alamıyorsa, 2 insan bir araya gelip başarı elde edemiyorsak herkes kendine sorsun. Birileri gelsin bizi kurtarsın demekten artık kendimizi bir tarafa bırakalım, kendi enerjimizi kendi içimizde bulunduğumuz sermayeleri bir araya getirelim.

ZONGULDAK'IN 2 KATRİLYON PARASI VAR
En son Merkez Bankası'ndan aldığım bilgiye göre Zonguldak'ın tamamında vadeli para 2 katrilyondur. Ben rakamlar ile konuşurum. 2 Katrilyon lira bir para dünyada hiçbir yerde bulunmaz. Kdz.Ereğli'de sermaye yoktu Zonguldak'ta sıkıntılar vardı ya bu 2 katrilyon para kimin? Bazı kurum ve kuruluşlarının olduğunu söylediler araştırdım Merkez Bankası'na sordum hayır yalnızca şahısların yatırmış olduğu vadeli paradan bahsettiler. Bizim hala daha işsizlerimiz var iş kuramadıklarımızdan bahsediyoruz ama bizim kimseye ihtiyacımız yok.

2 BİN 620 GENCE EĞİTİM
İş kur ile başarılı işler yaptık bugüne kadar 2 bin 620 tane gencimizi mesleki eğitim vererek iş piyasasına sokmayı başardık. Biz Zonguldak Ereğli ve Çevresini Kalkındırma Derneği ve ERİŞGEM olarak biz bunları başardık. Yerel yönetimlerimiz çok daha iyi şeyler başarsınlar bizde onlara yardımcı olmaktan destek olmaktan mutluluk duyacağız dedi.

2006 YILINDAN BU YANA DEVAM EDİYOR
Çalışma ve İş Kurumu Gönül Demirsu, İl Müdürlüğü ile Erişgem arasında 2006 yılından bu tarafa uygulanan eğitimlerle gerek Ereğli gerek Zonguldak ilinde istihdam sorununu çözmek için katkıda bulunduklarını söyledi. Demirsu, 2012 yılı içerisinde İl Müdürlüğüne tahsis edilen 11 milyon TL'lik kaynağın da nitelikli elemanlar yetiştirilmesi için kullanılacağını belirtti. Demirsu açıklamasında şunları söyledi: İl Müdürlüğümüz ile ERİŞGEM arasında 2006 yılından bu tarafa uygulanan eğitimler gerek Ereğli gerek Zonguldak ilimizdeki istihdam sorununu çözmek için katkıda bulunmuştur. Kurumumuz ile ERİŞGEM arasında düzenlenen bu proje 19 Ekim 2011 tarihinde 25 kursiyer ile başlamış olup 4 Nisan 2012 Nisan ayında 19 kursiyer ile son bulmuştur. Projenin toplam bütçesi 132 bin 731 TL olup bunun 65 bin 598 TL'si kursiyerlere cep harçlığı ve iş kazası primi olarak harcanmıştı.

11 MİLYON TL KAYNAK
Ayrıca İl Müdürlüğümüzde 2012 yılı eğitim programı çerçevesinde 50 kişilik kaynakçılık kursu çalışmalarımız devam etmektedir. Düzenlediğimiz programlardan mezun olan katılımcılarımızın büyük bir çoğunluğu ellerindeki sertifikalar ile iş piyasasına gitmekte bu durum ülkemiz açısından daha nitelikli elemanlara kavuşmak üzere katkı sunmakta hem de sosyal ve ekonomik açıdan katılımcıların daha yüksek standartlara kavuşmasına vesile olmaktadır. İl Müdürlüğümüzde 2012 yılı içerisinde tahsis edilen 11 milyon TL kaynak ile daha nitelikli elemanlar yetiştirerek iş piyasasına kazandırmayı, iş yerlerine daha nitelikli elemanlara kavuşmasına aracılık etmeye devam edecektir sözleri ile konuştu. Daha sonra kaynakçılık kursunu bitiren 25 kursiyere protokol üyeleri tarafından sertifikaları verildi.