CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Türkiye’nin AKP iktidarı döneminde işsizlik rekorları kırdığını açıkladı. Zonguldak’ın işsizliğin en yoğun olduğu İl’ler arasında yapılan değerlendirmede 39. Sırada bulunduğunu hatırlatan Köktürk, “Zonguldak batıda ve deniz kenarında olmasına rağmen işsizlik oranı Ağrı, Iğdır, Ardahan, Bingöl, Gümüşhane, Kırşehir ve Çankırı’dan daha yüksek” dedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun Eylül ayına ilişkin hanehalkı işgücü istatistiklerine göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı Eylül’de 3 milyon 64 bin kişi olduğu, Ağustos’ta yüzde 10.1 olan işsizlik oranının ise 0.4 puan artışla yüzde 10.5 seviyesinde gerçekleştiğini vurgulayan Köktürk’ün soru önergesi şu şekilde:

 

TARIMDA 5 MİLYON 625 BİN KİŞİ

“Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlerin sayısında 2014 yılı Eylül döneminde, bir önceki döneme göre 103 bin kişilik artış gerçekleşti. İşsizlik oranı ise 0.3 puanlık artış ile yüzde 10.7 oldu.  İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 9.1, kadınlarda yüzde 13.6 oldu. Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12.7 olarak tahmin edildi.  15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 19.1 iken, 15-64 yaş grubunda bu oran yüzde 10.7 olarak gerçekleşti.  Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 5 milyon 625 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 20 milyon 545 bin kişi oldu. İstihdam edilenlerin yüzde 21.5’i tarım, yüzde 20.3’ü sanayi, yüzde 7.5’i inşaat, yüzde 50.7’si hizmetler sektöründe yer aldı.

 

GEÇİNEMEME ÇARESİZLİĞİ

İşgücüne katılım İşgücüne katılan nüfusu 2014 yılı Eylül döneminde 29 milyon 233 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise yüzde 51.1 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71.7 kadınlarda ise yüzde 31.1 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0,2 puanlık artış ile yüzde 50.7 olarak gerçekleşti.  Son 12 yılda asgari ücretli sayısı ikiye katlandı Geçimini sağlamak ve ailesinin rızkını temin etmek için bir işe ihtiyaç duyanların sayısı yüzde 10’ları aşarken, çalışanların birçoğu da geçinememe çaresizliğini yaşıyor.

 

RESMİ VERİLERE GÖRE

Çalışma Bakanı’na göre 2002’de 2.8 milyon kişi asgari ücretliyken, 2014’te 5 milyon kişi sefalet ücretinden farksız olan asgari ücrete talim ediyor.  Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 225 TL ve yoksulluk sınırı ise 3 bin 990 TL iken, çalışanların çoğu da sadece “çalışıyor” görünüyor. Resmi verilere göre dahi 3 milyonu geçen işsizlik, “çalışmaya hazır olup iş bulmaktan ümidini kesenler”, “uzun süredir iş aradığı için işsiz sayılmayanlar” da hesaba katıldığında 5 milyonu aşıyor. ” (16 Aralık 2014, Ulusal basından)

 

ZONGULDAK 39. SIRADA

Ayrıca seçim bölgem olan Zonguldak’ta işsizlik oranı oldukça yüksek düzeyde seyretmektedir. Daha yakın zamanlara kadar Türkiye’nin dört bir taraftan gelenlere iş ve aş kapısı olan Zonguldak TUİK’in istatistiklerine göre, il bazında işsizlik sıralamasında 39. Sırada yer almaktadır. Buna göre; Türkiye’nin en önemli sorunlarının başında gelen işsizlik, vatandaşın kâbusu olmayı sürdürmektedir. Bu konuda hangi yeni önlemleri almayı düşünüyorsunuz? Genç işsizliğin her yıl giderek artması karşısında düşünceleriniz nedir? Bir taraftan işsizlik rakamları anormal bir şekilde artarken, gencecik insanlarımız işsizlik nedeniyle intihar ederken, hacizli araçların depolandığı yediemin depolarının garajlarında doluluk oranı yüzde yüze ulaşırken, diğer taraftan 1 milyar doların üstünde serveti olan zenginlerin artmasındaki çelişkinin sebebi nedir? Genç nüfustaki işsizlik oranı bu kadar artmışken, nüfus artışını sürekli teşvik etmenin gerekçesi nedir? Çocuk sayısının artırılmasını teşvik, işsizlik oranının yüksekliği nazara alındığında, “Garip bir tezat” oluşturmamakta mıdır? Daha çok nüfus ve daha çok işsiz yaratarak Türkiye’nin ulaşacağı nokta nedir? Daha yakın zamana kadar Türkiye’nin dört bir tarafından gelen insanlarımıza aş ve iş kapısı olan Zonguldak’ımızın AKP iktidarı döneminde işsizlik oranının en yüksek olduğu iller arasında yer almasının sebebi nedir?”

 

(Haber Merkezi)