AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu:

"Gazi Alemdar'a İstiklal Madalyası verilmesi noktasında kanun teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduk. Takipçisi de olacağız. Burada bir açmazımız var. Bugüne kadar sadece şahıslara ve şehirlere verilmiş bu madalya. Biz ise bir gemiye talep ediyoruz. Bu sıkıntıyı da aşıp gemiye İstiklal Madalyası'nı almak istiyoruz"


 

Kdz.Ereğli'de İstiklal Savaşı'nın ilk deniz şehidi Recep Kahya ile Milli Mücadele yıllarında üstün yararlılık gösteren Alemdar Gemisi'nin Ereğli'ye intikalinin 97. yıl dönümü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

 

7 KAHRAMAN TARAFINDAN KAÇIRILDI

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görevli Deniz Üsteğmen Furkan Türkoğlu, Alemdar Destanı'nın 97. yıl dönümü nedeniyle Süleymanlar Mahallesi'ndeki Alemdar Anıtı önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, İstiklal Savaşı'nda büyük öneme sahip Alemdar Gemisi'nin 5 Şubat 1921 tarihinde 7 kahraman denizci tarafından İstanbul'dan kaçırıldığını söyledi.

 

EREĞLİ HALKI SAHİP ÇIKTI

6 Şubat tarihinde geldiği Ereğli'de halk tarafından sevinçle karşılanan, yaptığı personel, kumanya ve yakıt ikmalinin ardından 8-9 Şubat tarihinde Trabzon'a hareket etmek için Ereğli'den ayrılan Alemdar Gemisi'nin ihbar edilmesi üzerine Fransız C-27 gambotu (bir veya birkaç silahlı küçük savaş gemisi) tarafından yolu kesilerek tüm silahlara el konulduğunu anlatan Türkoğlu, "Gemi 4 Fransız askeri eşliğinde ve C-27 gambotu refakatinde İstanbul'a hareket ettirildiği sırada Ereğli'nin 10 mil açıklarında Alemdar personeli kargaşa çıkararak kumandayı tekrar ele almış ve Fransız askerlerini etkisiz hale getirerek Ereğli'ye dönüş yapmış, bu sırada olayı fark eden C-27 gambotu Alemdar'a ateş açmıştır. Çatışma seslerini Ereğli'den duyan halk sahilden ve denize açılan sandallardan C-27 gambotuna yaylım ateşi açarak gambotun açığa kaçmasını ve daha sonra Zonguldak'a geri dönmesini sağlamıştır." dedi.

 

İLK DENİZ ŞEHİDİ

Alemdar Gemisi'nin, kaçırılmasını önlemek amacıyla 9 Şubat 1921'de Çoban Çeşmesi önlerinde karaya oturtulduğunu ifade eden Türkoğlu, şunları kaydetti: "Recep Kahya bu çatışma sırasında kalbinden vurularak İstiklal Savaşı'mızın ilk deniz şehidi unvanını almış, bütün Ereğli halkının katılımı ile cenazesi şehir mezarlığına defnedilmiştir. Alemdar, Milli Mücadele kapsamında birçok görevde bulunmuş, mühimmat ve önemli malzemelerin transferini yapmış, üzerine monte edilen toplar sayesinde başta Şahin vapuru olmak üzere Novorosyk'de harp mühimmatı taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapmıştır. Ayrıca Pontus çeteleriyle mücadele etmiştir. Romanya ve Bulgaristan'a denizyolu ile kaçan Abacı Yanko ve Sarı Yani çetesini yakaladığı gibi birçok çeteyi de yakalayarak resmi makamlara teslim etmiştir. Alemdar büyük zaferlerden sonra 1924-1959 yılları arasında kurtarma işleri ile sürekli uğraşmış, 1959 yılında hizmet dışına ayrılmıştır"

 

İSTİKLAL MADALYASI İÇİN KANUN TEKLİFİ

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, Gazi Alemdar Müze Gemisi'nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, gemi ve mürettebatının kazandığı zaferin İstiklal Mücadelesi'nin çok önemli dönüm noktalarından biri olduğunu belirterek, "Alemdar Gemisi'ne, İstiklal Madalyası verilmesi noktasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız İsmail Kahraman'ı ziyaret ederek, konuyu anlattık. Bizlere sonuna kadar destek olacaklarını ifade ettiler. Bu anlamda önemli bir aşama kat ettik. Gazi Alemdar'a İstiklal Madalyası verilmesi noktasında kanun teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduk. Takipçisi de olacağız. Burada bir açmazımız var. Bugüne kadar sadece şahıslara ve şehirlere verilmiş bu madalya. Biz ise bir gemiye talep ediyoruz. Bu sıkıntıyı da aşıp gemiye İstiklal Madalyası'nı almak istiyoruz" dedi.

 

"PAŞA'NIN TAKTİRLERİNE MAZHAR OLDU"

Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkan Vekili Atalay Durmaz Demiroğlu da Alemdar gemisinin kahraman mürettebatıyla kazandığı zaferin 1. İnönü zaferiyle kazanılan morallerin üzerine bir katkı daha sağlayarak 26 Ağustos'tan 9 Eylül 1922'ye uzanan büyük zaferin önemli halkalarından biri olduğunu anlatarak şöyle konuştu: "İstiklal Savaşımızda denizlerimizdeki işgal gücü İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, ABD, İspanya ve Japonya'nın katkılarıyla 250 bin 500 tonilatoluk muazzam bir donanma idi. Bu devasa silah gücünün karşısında bahriyemizin elinde silah gücü sıfır olan ve taşıma gücü 7 bin tonu ancak bulan 22 küçük gemiden oluşan bir nakliye filosuydu. İstiklal Savaşı boyunca Rusya'dan 300 bin ton savaş malzemesini Anadolu sahillerine ulaştıran birkaç gemimiz ve onların getirdikleri diğer liman ve iskelelere taşıyan küçük tekneler hiç kayıp vermeden, görevlerini takdire şayan bir şekilde yerine getirerek Mustafa Kemal Paşa'mızın da taktirlerine mazhar olmuştur. Büyük Atamızın da takdirine mazhar olan bahriyemiz mensupları ve harikalar yaratan birkaç gemiden biri de İstiklal Savaşı donanmamızın sancak gemisi Alemdar ve onun kahraman mürettebatıdır."

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)