İşçi Partisi MKK Üyesi Mehmet Akkaya ithal kömüre karşı mücadele başlattıklarını açıkladı.

 

EMPERYALİSTLERİN KÖMÜRÜ KENTİMİZİ İŞGAL ETTİ:  Zonguldak’ta, fabrikalarımızda artık yerli kömürümüz kullanılmıyor. Emperyalistler yeniden limanlarımızdalar.  Gemileriyle buradalar.  Kömürleriyle buradalar.  Emperyalistlerin gemilerle getirdiği kömür, kentimizi, fabrikalarımızı işgal etmiştir. Buna izin vermek, emperyalistlerin ülkemizi Zonguldak’ımızı işgal etmesine izin vermektir. Buna izin verenler, Kurtuluş savaşımızın şehitlerinin kemiklerini sızlatıyorlar. Emperyalistlerin işgal gemilerini limanlarımıza getirenler, Cumhuriyetin kurucularına, Cumhuriyete, Türk Milletine ve Zonguldak’a ihanet ediyorlar.

 

Zonguldak’a ithal kömür getirilmesine karşı çıkan İşçi Partisi (İP), bu konuda mücadele çağrısı yaptı.

 

İşçi Partisi MKK Üyesi Mehmet Akkaya bu konuda yaptığı yazılı açılamada “Kurtuluş Savaşı, sadece topraklarımızı işgal eden emperyalistleri kovmak için yapılmadı. Kanlı reji sistemini ortadan kaldırmak, Türk köylüsüne tütün ekme özgürlüğü getirmek,  demiryollarımızı, madenlerimizi emperyalistlerden geri almak için de yapıldı” dedi.

 

Akkaya yazılı açıklamasına şu sözlerle devam etti:

 

Atatürk, “bağımsız ekonomisi olmayanın siyasi bağımsızlığı da olamaz” diyordu.

 

Madenleriniz, tarlalarınız, fabrikalarınız, bankalarınız emperyalistlerin elindeyse, siz de emperyalistlerin kölesi olursunuz.

 

Hükümetlerinizi emperyalistler tayin eder, kanunlarınızı onlar gönderir.

Bu nedenle Kurtuluş Savaşı’ndan hemen sonra Atatürk Cumhuriyetinin ilk işi, emperyalistlerin ele geçirdiği ulusal varlıklarımızı millileştirmek olmuştur.

Zonguldak madenleri de emperyalistlerin elindeydi. Kanlı çizmeleriyle ilimize çöreklenmiş, madenimizi ülkelerine aktarıyor, madenlerde kölece çalıştıkları işçilerin kanlarıyla ülkelerini zengin ediyorlardı.

1940 yılında kovduk emperyalistleri Zonguldak’tan.

Ancak o tarihten sonra maden bizim madenimiz olabildi.

Ama emperyalistler, iktidara getirdikleri yandaş hükümetlerle, emperyalistlerin dileğini emir sayan hükümetlerle, adım adım Zonguldak körelttiler, yeniden emperyalistlere işgal ettirdiler.

 

Zonguldak’ta, fabrikalarımızda artık yerli kömürümüz kullanılmıyor. Emperyalistler yeniden limanlarımızdalar.  Gemileriyle buradalar.  Kömürleriyle buradalar.  Emperyalistlerin gemilerle getirdiği kömür, kentimizi, fabrikalarımızı işgal etmiştir. Buna izin vermek, emperyalistlerin ülkemizi Zonguldak’ımızı işgal etmesine izin vermektir. Buna izin verenler, Kurtuluş savaşımızın şehitlerinin kemiklerini sızlatıyorlar. Emperyalistlerin işgal gemilerini limanlarımıza getirenler, Cumhuriyetin kurucularına, Cumhuriyete, Türk Milletine ve Zonguldak’a ihanet ediyorlar.

 

İşbirlikçi hükümetler, işgalci kömüre yer açmak için Zonguldak’ı, kömür üretimini ve işçiliği körelttiler.

Emekli olanın yerine işçi almadılar. Hem sokaklarımız işsiz doldu, hem çalışan işçi sayısı azaldı.

1980 yılında, ocaklarda çalışan işçi sayısı, 42. 000 iken, şu anda TTK’da sadece 10,512 işçi çalışıyor.

Sokaklarımız işsizden geçilmiyor. 2013 yılında sadece İşkur’a başvuran işsiz sayısı, 15 bin 951 kişidir.

Bunlar, işgalci ithal kömür yandaşları, yerli kömür üretimini de düşürdüler.

2000 yılında TTK’da üretilen kömür 2.259 bin iken, 2013 yılında 1.457 bine düşürdüler.

Özel ocaklarla beraber üretilen kömür miktarı, yıllık ancak 2 milyon 292 bin tondur.

Peki Zonguldak’a işgal gemileriyle getirilen ithal kömür miktarı ne kadar? Tam 9 milyon ton.  Zonguldak’ta üretilen miktarın tam üç katı, kentimizi, fabrikalarımızı işgal etti. Erdemir’den yerli kömürü kovdular. Erdemirde artık ithal kömür kullanılıyor. Tam 2.5 milyon ton.

Kardemir’den yerli kömürü kovdular. Kardemirde artık ithal kömür kullanılıyor. Tam 2 milyon ton.

Çimento ve tuğla fabrikalarından bile Zonguldak kömürünü kovuldu.

Tam 1 milyon ton ithal kömür kullanılıyor buralarda.

Özel sektör işletmelerinde kullanılan ise, tam 3 milyon ton.

1940 yılında Zonguldak’tan kovduklarımız, yeniden madenlerimizi, topraklarımızı, fabrikalarımızı işgal ettiler.

Zonguldak halkı, Zonguldak kömür kentidir. Tek geçim kaynağıdır. Zonguldak’ın dağı, taşı, her yeri kömürdür.

Türkiye’deki, 535 milyon tonu görünür olmak üzere, toplam 1,3 milyar ton taş kömürün büyük kısmı Zonguldak’tadır. Türkiye’nin 100 yıllık ihtiyacını karşılayacak kadar kömür bulunmaktadır. Hal böyleyken, Zonguldak’a ithal kömür getirmek, Zonguldak’a ve ülkemize ihanettir. İşçi Partisi bu ihanete göz yummayacaktır. İşgalci kömüre karşı mücadele başlamıştır. Bugün burada başlattığımız mücadeleyi dalga dalga yayacağız. İşgal kömür gemileri limanlarımızdan def olana kadar bu mücadele sürecektir.

Zonguldak halkı, sendikalarımız, kitle örgütleri, vali, belediye başkanı, daha açıkçası, “ben Zonguldaklıyım, Ben Türk milletinin mensubuyum” diyen herkes, işsiz kalmamak isteyen, madenlerimizin ve ülkemizin işgale uğramasından vicdanı rahatsız olan herkes, bu mücadeleye destek vermelidir.

İşgalci İthal Kömür Defol! Yerli Üretim-Ulusal Madencilik!