Emekli Tuğamiral Türker Ertürk,  Gazi Alemdar Müze Gemisi’ni gezdiğinde büyük şaşkınlık yaşadı. Geminin yapılma süreci ile ilgili fotoğrafların kaldırılmasına öfkelenen  Ertürk Paşa, “Bizi silebilmek için yaptı. Yakışıyor mu?” dedi. Geminin sürekli bakımdan geçmesi gerektiğini ve bakımsız kalması durumunda çökebileceğini de söyleyen Türker Ertürk, her yıl bütçeye para ayrılmasının çok zor olmadığını vurguladı.




Gazi Alemdar Müze Gemisi’nin 11 Kasım günü özel ziyaretçileri vardı. 2000 yılında Alemdar Gemisi’ni Yaptırma Derneği öncülüğünde başlatılan çalışmalara Karadeniz Bölge Komutanlığı görevine atandığında büyük destek veren Emekli Tuğamiral Türker Ertürk, yıllar sonra gemiyi yeniden gezdi. Türker Ertürk’ü Alemdar Derneği’nin Başkan Yardımcısı Durmaz Demiroğlu karşıladı. Demiroğlu, dernek olarak Alemdar’dan sonra 1. Dünya Savaşı döneminde Kdz. Ereğli’de kurulan Tayyare Bölüğünün “Ereğli-1” isimli uçağının  aynısını yapmak için kendilerine hedef koyduklarını ve bu uçağın maketini yaptıklarını belirterek, maketi gösterdi. Daha sonra Gazi Alemdar Müze Gemisi’ne çıkan Türker Ertürk, geminin girişinde yer alan ve geminin yapım sürecini anlatan fotoğrafların kaldırıldığını görünce öfkelendi. “Bunları kaldırıp da Temel Reis koymuşlar. Bunu Posbıyık yaptı. Çünkü o dönemde belediye başkanı değildi. O çocuk belediye başkanıydı. Biz ne istediysek yapan o belediye başkanının ve bizim izimizi silmek için fotoğrafları kaldırıp Temel Reis koymuş. Hiç yakışıyor mu?” dedi.




Gemiye sürekli bakım yapılması gerektiğini, yapılmadığı takdirde geminin çökebileceğine de dikkat çeken Türker Ertürk, Demiroğlu’na  “Belediye yardım ediyor mu, bakımını yaptırıyor mu, boyatıyor mu?” diye sordu. Demiroğlu en son 4 yıl önce boyandığını belirterek, yardım aldıklarını ancak bazı konulardaki isteklerine olumlu ya da olumsuz yanıt alamadıklarını sitem olarak ifade etti. Türker Paşa, belediyenin Alemdar Gemisi için bütçeye ödenek bile koyması gerektiğini belirterek, ısrarla bakımının aksatılmamasına vurgu yaptı.





Türker Ertürk, Alemdar Derneği’nin yapımı için harekete geçtiği Ereğli Tayyare Bölüğünün Ereğli-1 Uçağının maketini de inceledi. 

Daha sonra eski ve kadim dostu Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem’in de gemiye gelip hoş geldiniz dediği Türker Ertürk ve eşi, Cumhuriyet’i Anlamak konferansına gittiler.



Türker Paşa, Alemdar Gemisini Yaptırma Derneği’nden aldığı kemençe ile poz verirken, ‘Poz vermek kolay da, çalabilmek zor’ sözleriyle konuştu.


Haber: Eyüp Bektaş