Cihangir Amca’nın yazıp yönettiği oyun  dakikalarca ayakta alkışlandı. Oyuncular ve izleyenlerin birbirlerine sarılıp gözyaşı dökerek paylaştıkları o unutulmayacak büyük coşkuyu  yaşayanlar “Bu oyunu tüm Ereğli halkı, hatta tüm Türkiye mutlaka izlemeli” sözleriyle duygularını ifade ettiler.  

Kdz. Ereğli Sanat Kurumu Derneği ; Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’nda ilk ve tek deniz savaşı olan ve bu savaşta yine ilk ve tek deniz şehidinin verildiği kahramanlığı tiyatro sahnesine taşıdı.





COŞKUNUN GÖZYAŞLARI

Derneğin Tiyatro Topluluğu tarafından tek perdelik “Belgesel Tiyatro” olarak sahnelenen Alemdar Destanı’na öyle bir oynadı ki, Kdz. Ereğli Atatürk Kültür Merkezi’nin çatıları o büyük coşkuyla çınladı. Alemdar Gemisi’ni Yaptırma Derneği Başkanı Oktay Demiroğlu, Yardımcısı Atılay Durmaz Demiroğlu, TMMO Elektrik Mühendisleri Odası Temsilcisi Mehmet Ali Karanfil, KEFSAD Derneği, Gülce Grubu başta olmak üzere ilçenin sanatseverlerinin büyük ilgi gösterdiği ve biletleri günler öncesinden tükenen Alemdar Destanı  oyunu başladıktan sonra, nefesler kesildi.  Kurtuluş Savaşı’nda Anadolu’ya silah ve mühimmat taşımak için kaçırılan Alemdar Gemisi’nin  Fransızlar tarafından tutsak alınması ve ardından da mürettebat ve Ereğlililer tarafından kurtarılmasını anlatan oyunda, Recep Kahya’da şehit olmuştu. Oyun bittiğinde yaşanan sevinç ve coşku belki de hiçbir oyunda rastlanmayacak bir yüksek seviyede gerçekleşirken, Sanat Kurumu Derneği Başkanı ve oyunun hem yazanı hem de yöneteni Cihangir Amca’nın, yardımcısı Naile Bingöl ile birlikte derneğin önceki başkanı A. Durmaz Demiroğlu’nu sahneye davet etmesi ve birlikte seyircileri selamlamaları coşkuya coşku kattı. Cihangir Amca’nın seyircilere “oyunu beğendiniz mi?” sorusu  seyircilerin “evet” yanıtıyla salon çınladı.




Oyunu izleyen sanatseverler Alemdar Destanını Kdz. Ereğlilerin ve tüm ülkenin mutlaka izlemesi gerektiğini belirtirken, “İlçe kaymakamlığı  ve belediye öncülük yapmalı ve özellikle öğrencilerin tümü bu oyunu izleyerek Alemdar kahramanlığını öğrenmelidirler” sözleriyle konuştular.

“Her şey cepten sloganı” ile Kdz. Ereğli’’de sanat  yapmaya çalışan ve Kdz. Ereğli’nin adını kazandığı ödüllerle duyurmaya devam eden  Sanat Kurulu Derneği yöneticileri, önümüzdeki birkaç hafta içinde oyunu yeniden sahnelemek için bir çalışma içinde olduklarını açıkladılar.



“OYUNDAKİ KİŞİLER VE HİKAYE GERÇEK”

“Alemdar Destanı” adlı oyunu yazan ve yöneten Cihangir Amca, yaptığı açıklamasında Türk tarihinde Alemdar Gemisi’nin büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi:

Kurtuluş Savaşı’nın tek deniz muharebesini yapan ve ilk deniz şehidini veren Alemdar Gemisi’nin tarihine ilişkin araştırmalar yaptıklarını anlatan Amca şu ifadelere yer verdi:

“Alemdar’a Ereğli’den katılan 13 tane kahraman var, hikayelerini araştırdık, ailelerine ulaştık. Onların anlattığı hikayelerden bu oyunu yazdık. 26 kişilik bir kadrosu ile ilk gösterisi. Aslında bir anlamada tarihe ışık tutmak istiyoruz. Belgesel tiyatro niteliğinde bir oyun sergileyeceğiz. Oyundaki kişiler ve hikaye gerçek. Biz sadece tiyatral olarak ve Ereğli penceresinden bakmaya çalıştık”

Ereğli ilçesinin Kurtuluş Savaşı’na çok büyük etkisi olduğunu belirten Amca, “Alemdar buraya geliyor, kıyıda duran balıkçılar bile birden bire mesele vatan olunca çıkıyorlar Alemdar’a ve vatan için canlarını hiçe sayarak savaşıyorlar. Böyle bakir bir hikayenin gizli kalması bize dokundu ve araştırdık. Gerçek bilgilere ulaştık. Genelkurmay’ın ve geminin jurnalindeki bilgilerle birebir tarihi yansıtmaya çalıştık, umarım başarılı oluruz” dedi.





“GURUR DUYARAK, ANLATARAK, YAŞIYORUZ”

Ereğli Sanat Kurumu Derneği Yöneticisi Naile Bingöl de ilçeye herkesin bir minnet borcu olduğuna dikkati çekerek, “Hepimiz buradayız, hepimiz burada yaşıyoruz. Ereğliliyiz aslında. Belki başka başka memleketlerden geldik ama Ereğliliyiz. Ereğli Sanat Kurumu Derneği Tiyatro Topluluğu olarak yönetmenimiz ve yazarımız Cihangir Amca ile yönetimde görev alan arkadaşlarımız biz Ereğli’ye olan minnetimizi Ereğli’nin tarihi ile gurur duyarak ve bunu da anlatarak yaşıyoruz” ifadelerine yer verdi.





ALEMDAR DESTANI OYUNUNUN KADROSU

Yazan ve Yöneten: Cihangir Amca

Katkı verenler: Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma Yaşatma Derneği ve Cem Kültür Derneği

Oyuncular: Ali Büyükarslan, Ali Deliak, Atakan Sağlam, Can Güler, Emre Aksoy, Eren Demircan, Erol Otu, İsmail Altay, Kutay Manfurat, Melda Güllü, Müfit Baykurt, Nermin Bektaş, Orhan Koç, Ozan Koç, Özgen Elmasay, Özkan Yıldız, Selise Emili, Sezai Çimenoğlu, Taha Yağız.

Şiirler: Atılay Durmaz Demiroğlu

Genel Koordinatör: Naile Bingöl

Dekor&Kostüm ve ışık-ses: Barış Atik, Eylem Özlem Pakkan, Hasan Bingöl

Afiş Tasarım: Olgun Uyar