Çaycuma Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın 2010'da yapacağı başkanlık seçimlerinin çalışmaları resmen başladı. Esnaf ve Sanatkarlar Odası genel kurulunun tarihi henüz açıklanmazken, Adil Kabacı'nın başkan adaylığını açıklamasıyla seçim atmosferine girildi.
Çaycuma Esnaf ve Sanatkarlar Odası seçim tarihinin bir ay içinde açıklanması beklenirken, Çaycumalı esnaf Adil Kabacı, seçim tarihinin açıklanmasını beklemeden adaylığını dün açıkladı. Ocak sonu Şubat başı yapılması beklenen seçimler öncesinde 3 kişinin başkan adaylığı için adı geçiyor. Bu üç isimden Kabacı Kundura'nın sahibi Adil Kabacı, sabah kahvaltısında basın mensupları ile bir araya geldi. Kabacı, adaylığını kamuoyuyla paylaşarak seçim çalışmaları hakkında ön bilgi verdi. Hanımeli Kafe'de gerçekleştirilen basın toplantısında, Çaycumalı esnaflardan gelen talep doğrultusunda Esnaf Odası seçimlerinde başkan adayı olacağını açıklayan Adil Kabacı, bir konuşma yaparak vaatlerini duyurdu. Kabacı, konuşmasında, "Önümüzdeki haftalarda yapılacak olan Esnaf Odası seçimlerinde esnaf arkadaşlardan gelen yoğun talep üzerine oda başkanlığına aday olmaya karar verdim. Bilirsiniz ki dernekler, vakıflar, kooperatifler, ve sivil toplum örgütleri kuruluş gayeleri gereği amaca göre hizmet için kurulur. Türkiye'de toplumun orta direğini esnaflar oluşturur. Siyaseti, ticareti, genelden toplumun yaşam biçimini esnaflar belirler. Ama en örgütsüz sınıf da aslında esnaflardır. Örgütleri vardır, teoride kalır. Esnaflar sadece zorunlu kayıt için, kimi zaman belge almak, için, kimi zaman ücret tarifelerini belirlemek için odaları ile ilişki kurar. Bunun dışında kendi odalarını, üye oldukları örgütleri umursamazlar. Bu nedenledir ki; esnaf odaları başında bulunan kişilerin kartvizitine sıfat kazandırmanın ötesinde işlev görmez. Genelde yapabilecekleri çok şey olmasına karşın, neredeyse hiçbir şey yapmazlar. Bundan sonra esnaf odası esnaflar için hiçbir şey yapmamış olabilir ama bundan sonra işin rengi değişecektir.  Toplumun en belirleyici en dinamik kesimi olan, aynı zamanda ekonomik dalgalanmalardan ve kuşkusuz artık globalleşen ve aynı zamanda tekelleşen ekonomik ortamdan en çok etkilenenler de esnaflardır. Kimse sesini tek başına duyuramaz. Böylesine acımasız rekabetin kurallarının hüküm sürdüğü ortamda, kimse meslek çıkarlarını korumak için tek başına başarılı olamaz. Bu nedenle esnaf odalarının sıradanlıktan çıkması, kuruluş amaçlarına uygun saygınlık ve buna bağlı bir güç elde etmesi gerekir.  Bu saygınlık ve güç, odaların bütün üyelerine de avantajlar getirecektir" dedi.
Kabacı, mevcut Başkan Hayri Kandemir ve yönetimini de eleştirerek, esnafın sıkıntı ve problemlerini çözme yerine esnaftan sadece aidat alan, her hizmetten masraf alıp sorun çıkartan bir anlayış sergilendiğini söyledi. Mevcut başkanın yönetimini eleştiren Kabacı, esnafa, "Hiçbir proje ve hizmet üretmeyen bir yönetim alayışı mı? Yoksa sorunları çözmeye söz veren hizmet anlayışı mı? İsteniyor. Buna esnaf arkadaşlar seçim zamanı karar verecekler" diyerek seslendi.
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kabacı, sorulan sorular üzerine; Yönetim Kurulu'nu henüz açıklamayacağını belirterek, "Yönetimimiz hazır, ancak açıklamayı düşünmüyoruz. Bilirsiniz ki, seçimlerde yönetim listenizi erkenden açıklamak iyi olmaz. Ancak belirlediğimiz arkadaşlarla önümüzdeki günlerde son bir toplantı düzenleyerek. Bu toplantı sonrasında birlikte hareket edeceğimiz arkadaşları ve listemizi açıklayacağız" dedi. Bir başka soru üzerine Saadet Partisi Çaycuma İlçe Başkanlığı'ndaki aktif görevinin başkan adaylığına zarar verip verilmeyeceğini cevaplayan Kabacı, "Evet, başkan adaylığımı açıklamadan önce siyasi bir kimliğe sahiptim. Belki bazı esnaf arkadaşlar bu konuya kuşkuyla yaklaşabilir. Fakat belirtmek isterim ki Esnaf Odası seçimlerine aday olmadan önce partimdeki görevimden istifa ettim. Kimsenin kafasında soru işareti kalmasın istiyorum" dedi.