Her sağanak yağış sonrasında Yeşiltepe-Kavaklık güzergahında oturan vatandaşlara sel korkusu yaşatan Kabasakal deresinin islahı için çalışmalara başlandı.

 

İlk aşamada dere üzerindeki suyun akışını engelleyen köprüler yıkılarak yükseltilip yenileri yapılacak. İlk yıkılan köprü Kavaklık oldu. Taşeron firma çalışmalarını sürdürürken, ikinci aşama ise Devrek Yol Kavşağı?ndaki ana yol. Bu yolun altında geçen Kabasakal deresinin yatağı 8 metre yükseltilecek ve taşkın sularda selin getirdiği malzemelerle kapanmasının önüne geçilecek.

 

 

Karadeniz Ereğli?de Kabasakal ile Pençes dereleri sağanak yağışlar sırasında taşınca ev ve işyerlerini sel suları basıyor ve bu nedenle de bir çok mağduriyetler yaşanıyordu. Bir çok kez taşan bu dere yataklarında ıslah çalışması başlatan Devlet Su İşleri (DSİ) yeterli ödeneği bulunca, hazırlanan projeleri ihale edebildi. Projede ilk el atılan dere ise Kabasakal oldu.

Kabasakal dere üstündeki köprüler yıkılarak yenileri yapılacak. Yüksekliği nedeniyle dere yatağındaki sel sularının akışını engelleyen köprülerden bir tanesi de Kavaklık 1. Köprü mevkisindeki köprü. Bu köprü yıkıldı ve yenisinin yapımına başlandı. Aynı dere üzerinde sel sularının akışını engelleyen diğer köprüler de yıkılıp yeniden yapılacak.

 

Bu dere üzerindeki en önemli çalışma ise Elmatepe-Devrek Yol kavşağı arasındaki ana yol üzerinde gerçekleştirilecek. Bu yol iki bölüm halinde tamamen yarılacak ve Kabasakal deresinin geçtiği noktalar enaz 8 metre yüksekliğinde yeniden inşa edilerek üzeri kapatılacak. Yolun bu çalışmalar sırasında tek yönlü olarak ulaşıma açık tutulacağı öğrenildi. DSİ?nin bu projesi tamamlandığında, Kabasakal deresi üzerindeki sel taşkınlarında sel sularının akışı sağlandığından bir daha ev ve işyerlerini sel baskınları tehlikesiyle karşı karşıya kalmayacak.