Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, Alo 170 Hattı'na yapılan ihbarları dikkate aldıklarını belirterek, sigortasız işçi çalıştıran işverenlere de ağır cezalar geleceğini kaydetti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından kurulan Alo 170 ihbar hattına, anlaşmalı boşanmalar ile ilgili çok sayıda ihbar aldıklarını belirten SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, ihbar hattına önem verildiğini kaydetti.
İhbar hattına yalnızca anlaşmalı boşanmaların değil, sigortasız işçi çalıştıranların da ihbar edilebileceğini ifade eden Müdür Demirci, şöyle dedi:
Kurum başkanlığımız ve bakanlığımızca alo 170 ihbar hattı kurulmuştur. Bu hattan bütün vatandaşlar 24 saat arayarak her türlü ihbarları verebilmektedir. Bilhassa muvazaalı boşananlar ile ilgili çok müracaatlar oldu. Bunlarda personel yetersizliği nedeniyle günlük ve aylık mümkün olmamıştır. Ancak son zamanlarda muvazaalı boşanma sayıları ihbar sayıları azaldığından Alo 170'e yapılan ihbarları, bu illa muvazaalı boşanma değil, kaçak işçi çalıştırma olur veya bir başka şey olabilir. Alo 170'e yapılan ihbarların 15 gün içerisinde tamamlanması ve raporlarının hazırlanması için kontrol memurlarımıza da bunlara öncelik verilmesi konusunda toplantılar yaptık. Önceliği Alo 170 hattına yapılan ihbarlara veriyoruz. Kaçak ve sigortasız işçi çalıştırmaya önem veriyoruz. Önceliğimiz sigortasız işçi çalıştıranları, kaçak işçi çalıştırılmaması gerektiğini daha önceki toplantılarla izah etmiştik. İlave istihdamla, çünkü işverenle ilgili tüm desteği devlet karşılıyor. Artık sigortasız ve kaçak işçi çalıştırmanın bir anlamı kalmamıştır. Çünkü bir iş yerinde on işçiden beşi sigortasızsa bu beş kişi sigortalı yapıldığında tüm primini devlet karşılamaktadır. İşverenden bir kuruş çıkmayacağına göre tüm primi devlet karşıladığına göre artık sigortasız işçi çalıştırmanın gerekçesi ortadan kalkmıştır. O nedenle biz kontrol memurlarımıza daha önceki dönemlerde ekonomik kriz, gibi mazeretler nedeniyle sorunlar çıkıyordu. Artık bu mazeret de ortadan kalktığına göre daha fazla sigortasız işçi çalıştırmamaya ehemmiyet verelim. Hiç bu konuda taviz vermeyelim. Bununla ilgili bilhassa tekstiller ile ilgili şikayetler vardı. Diğer ihbarları da anında değerlendiriyoruz. Sigortasız işçi çalıştırma da toplumun bir yarasıdır. Hem sigortalının hakkının hukukunun korunması yönüyle, hem de kurumun prim kaybını önlemesi yönüyle önem arz etmektedir. Bu konu da önceliklerimiz arasındadır. Sigortalılık priminin önemine inandığım için daha sonraki şikayetlerle işverenin mağdur olmaması için sigortasız işçi çalıştırılmaması gerekiyor. Aksi takdirde sorumluları yakalanacaktır. Ve altından kalkamayacak kadar para cezaları olacaktır.