Emek Partisi Zonguldak İl Başkanı Ateş Türeli, Soma’da meydana gelen ve çok sayıda maden işçisinin yaşamını yitirdiği olay ile ilgili yaptığı açıklamasında, iş cinayetlerinin son bulması için, sorumluların hak ettikleri cezaları almaları için, insanca çalışma koşulları ve insanca bir yaşam için, ülkeyi taşeron cennetine çevirmeye çalışan iktidara karşı güvenceli iş, güvenceli bir gelecek için birleşme çağrısında bulundu.

 

“İŞÇİ HAYATINI HİÇE SAYDILAR”

Türeli konuya ilişkin yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:  Manisa’nın Soma İlçesi’nde Soma Holding’e bağlı Soma Kömürleri adlı şirkete ait kömür ocağında, dün saat 15.30'da trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonucunda 201 işçi yaşamını kaybetti ve sayının daha da artması kaçınılmaz. Her gün yeni bir işçi ölümü haberi ile sarsılıyoruz. Dün ilk ölüm haberi sabah saatlerinde İstanbul Bağcılar’dan geldi. Bir rezidans inşaatında çalışan işçi 7.kattan düşerek feci şekilde can verdi. Son 10 yılda 10 bin işçi artık kaza olmaktan çıkan göz göre göre gelen iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 2014 yılının ilk dört ayında iş cinayetleri sonucu yaşamını yitiren işçi sayısı en az 396. Maliyet hesabıyla işçi hayatını hiçe sayanlar için birer rakamdan ibaret bu ölümler. Onlar için kaç yaşamın söndüğünün, kaç ocağa kor düştüğünün bir anlamı yok. Varsa yoksa daha fazla KAR. Soma şirketinin patronu kömürün tonunun 120 dolardan 28-30 dolara düşürmekle övünüyordu.

 

“SENDİKALAR UYUYOR”

Peki sadece patronlar mı suçlu? Siz, hiç önlem almadığı için bir işçinin yaşamına mal olmuş, bu nedenle ceza almış, hapse girmiş bir patron gördünüz mü? Bunca ölüm karşısında susan, patronlar ve Hükümetle işbirliği içinde işçilerin ensesinde boza pişiren sendikacılar da bu iş cinayetlerinin suç ortakları değil midir? İş kazalarının yüzde 94’ü taşeronlarda yaşanmasına rağmen Hükümet taşeron çalışmayı ortadan kaldırmak yerine ‘sosyal güvenlik paketi’ adı altında yeni bir yasa hazırlayarak taşeron çalışmayı daha da yaygınlaştırmaya çalışıyor. İşyerleri ve fabrikaların işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından denetimi yapılmıyor, kayıt dışı çalışma önlenmiyor. Önlem almayarak iş kazalarının yaşanmasına neden olan patronlar caydırıcı cezalar almazken bu durum yeni kazaların ve de ölümlerin yaşanmasına davetiye çıkarıyor. Öyle ki 2013 yılında 5 bin iş kazasının yaşandığı Soma’da CHP ve BDP’nin Soma’daki maden ocaklarında yaşanan iş kazalarının araştırılması talebiyle verdikleri soru önergeleri AKP’li vekillerce red ediliyor. Daha önce yaşanan katliamlara “Güzel öldüler, Bu işin kaderinde var” diyen AKP hükümetine karşı işçi sendikaları, emek örgütleri daha ne kadar sessiz kalacak hala genel grev sözünü ağzına alamayanlar yalandan yere timsah gözyaşları dökeceklerine genel grev, genel direniş çağrısı yapmalıdırlar”