Jeoloji Mühendisleri Odası Zonguldak Temsilcisi Şaban Koç, TTK’nın Karadon Müessesesi’nde meydana gelen kazayla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada; patlamayı oluşturan nedenlerin ortadan kaldırılmasını ve iş güvenliğine önem verilmesini istedi.

 

Koç görüşlerini şöyle dile getirdi:

 

“Patlamanın etkisiyle yeni kuyuda oluşan hasarlar nedeniyle, Gelik yeni kuyudan müdahale edilmeye çalışılmış ancak yetkililerin verdiği ifadeye göre patlamanın etkisiyle  oluşan göçükler nedeniyle göçük açma çalışmaları güçlükle ilerlemiş ve bir türlü işçilere ulaşılamamıştır. Daha sonra Karadon yeni kuyuda yapılan çalışmalarla -460, -540 yardımcı emniyet kafesi devreye sokulmak suretiyle ikisi maden mühendisi ve diğer maden işçilerinin cansız bedenlerine ulaşılmıştır. Halen iki işçiyi arama çalışmaları devam etmektedir.

 

Bizler Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Merkezi ve Zonguldak İl Temsilciliği olarak ölen maden emekçilerine Allahtan rahmet diliyor, yakınlarına, Maden mühendisleri camiasına ve tüm Zonguldak halkına başsağlığı ve sabırlar diliyoruz. Ayrıca yaralan 11 kurum işçisine de acil şifalar diliyoruz.

 

Umarız bu tür facialar bölgemizde ve ülkemizde son bulur, acılar bir daha yaşanmaz. Ancak unutulmamalıdır ki dün depremler ve diğer afetler için yaşananlar nasıl kaderimiz değilse, bugün madenlerde yaşanan grizu patlamaları da kaderimiz olmamalı…

 

Patlamayı oluşturan nedenlerin ortadan kaldırılması yönünde, iş güvenliği, etkili denetim, ve sürekli eğitim mekanizmalarının hayata geçirilmesi için  yapılması gereken ne varsa derhal ve süratle devreye sokulmalı ve bu konuda somut adımlar biran evvel atılmalıdır.”