Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, sıkça geldiği Kdz. Ereğli'ye son ziyareti sırasında Alemdar Gemisini de gezdi ve Alemdar Kahramanlarından Kadıköylü Osman'ı yazdı.

Erinç'in "Gazete Kadıköy"de de yayımlanan yazısını aşağıda okuyabilirsiniz:

İstiklâl Savaşı bir kara savaşıydı. Vatanını sevmekten başka lüksü olmayan ordumuzun kahraman askerlerine en büyük destek ise, fırtınaları meltem, dalgaları eğlence sayan kahraman bahriyemizden gelmiştir. "Mesele VATAN ise gerisi teferruattır" görüşü İstiklâl Savaşı'nın tek inancıydı… Bu inançla kelleyi koltuğuna alıp Anadolu'ya silah taşıyan Alemdar ve tayfası da vardı. Milli Mücadelenin bayrağını ilk açan M. Kemal Paşa 19 Mayıs 1919'da Bandırma vapuru ile İstanbul'dan Samsun'a varıp bağımsızlık mücadelesinin ilk adımını attığında, Alemdar tarihin kendisine yükleyeceği görevlerden habersiz, Marmara ve Boğazlar çevresinde kendisine verilen görevleri yürüyordu. Ancak, Osmanlı donanmasının nakliye gemisi 1883 yapımı 2900 tonluk Tirimüjgan vapurunun Karadeniz'de Kızılırmak ağzında karaya oturması ve Alemdar'ın onu kurtarmak için görevlendirilmesi, tarihi bir olayın gerçekleşmesi için bir başlangıç ve bahane olmuştur. Alemdar Kızılırmak ağzında Tirimüjgan vapurunu kurtarma çalışmalarını yaparken, M. Kemal Paşa'nın ateşlediği Samsunlu Kuvayi Milliyeci Ömer Karataş ile arkadaşlarının ilgisini çeker.

Onların Geminin kaptan ve çarkçıbaşısı ile yaptıkları çeşitli görüşmeler Alemdar gemisini, Milli Mücadelenin içine çeker.. Alemdar'ın zabitanından çok gizli olarak söz alınır. Alemdar Karadeniz Ereğlisi'ne kaçar, orada her türlü hazırlığını yapan Alemdar mürettebatı, Milli Mücadele'ye kaçış zamanı geldiğinde, gemide kalan 7 kahraman denizci Karadeniz'de olan çok şiddetli fırtınayı da fırsat bilerek, 23 Ocak 1921 gecesi saatler gece yarısını gösterirken "Vira Bismillah" deyip demir alır..
Bu geminin çarkçıbaşısı ise bir Kadıköylü'dür. Kadıköylü Osman…
Ölümü göze alarak Alemdar'ı Ereğli'ye kaçıran 7 kahraman denizcinin isimleri de şöyle:

II. Çarkçı Kadıköylü Osman Efendi, III. Çarkçı Trabzonlu Hikmet Efendi, Güverte lostromosu Üsküdarlı Ali Reis, Serdümen Trabzonlu Rıfat Reis, Rizeli Recep Kâhya (Güverte tayfası iken serdümenlik ve kaptanlık yapan İstiklâl Savaşı'mızın ilk ve tek deniz şehidi. Rize'nin Pekmezci köyünden 1874 doğumlu Hacı Mahmutoğlu Recep Kâhya), Ateşçi Göreleli Yusuf, Kamarot Erzincanlı Salih. Kadıköylü her yerde Kadıköylü'dür  Kadıköylü Çarkçıbaşı'yı da, Gazi Alemdar Gemisi'ni da bize, dolayısı ile sizlere tanıtan da bir Kadıköylü.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Kadıköylü gazeteci Osman Erinç, bir elinde broşür diğer elinde fotoğraflarla gazetemizin kapısını çaldı.

"Kadıköylüler Kadıköylü Osman'ı bilmeli, tanımalı" diyen Orhan Erinç, bu haberi bize ulaştırdı.. Çünkü Kadıköylü Orhan Erinç de her Kadıköylü gibi köyünü çok sever, Gazete Kadıköy'e haber kaynağı gibi çalışır; çünkü Kadıköylülerin Kadıköylüleri tanıması gerektiğine inanır. Gazetemiz ve siz Kadıköylüler adına Orhan Erinç'e sonsuz teşekkür ediyoruz.