Kdz. Ereğli Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurulu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Kadın Problemlerini Tartışma Çalıştayı” düzenlendi.

8 Mart Çarşamba  günü Öğretmen Evinde düzenlenen etkinliğe Kdz.Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Kdz.Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Atay, Kdz.Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, şube ve daire müdürleri, İŞKUR Kdz.Ereğli Müdürü Ayfer Yavuz ve ilçede yaşayan çok sayıda kadın katıldı.

 

ERDEM, “KADINLARIN PROBLEMLERİ ÜZERİNE TARTIŞIP, RAPOR HAZIRLAYACAĞIZ”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İnsan Hakları Kurulu Üyesi Didem Erdem, 8 Mart’ın 1910 yılından bu yana Dünya Kadınlar Günü olarak kutlandığını hatırlatarak, “biz de Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Sayın Kaymakamımız Nazım Madenoğlu’nun da desteği ile bir program hazırladık. Bugün gerçekten çok güzel bir etkinlik geçireceğimizi düşünüyorum. Bugün 31 mahallemizden bayanlarımız aramızda. Biz çalıştayımızda Ereğli’deki kadınların problemleri üzerine tartışacağız. Birlikte en önemli problemlerimizi seçeceğiz ve daha sonra bu problemlerin çözümleri neler olabilir onları konuşup belirleyeceğiz. En sonunda da yerel yönetimden beklentilerimizi rapor halinde sunacağız.”dedi.

 


“HAKLARIMIZI BİLMELİ VE SAVUNMALIYIZ”

Erdem, kadının hakları konusunda hala bir takım eksikliklerin ve problemlerin olduğunu söyledi ve “Biz bu hakları hala neden konuşuyoruz, hala neden haklarımız için mücadele ediyoruz. Çünkü toplum olarak kadın ve erkek haklarımızı bilmiyoruz ve savunamıyoruz. Bize düşen görev bu hakları bilmek ve savunmak. Kadınlar konusunda yüzdelere baktığımızda Türkiye’de hala eksikliklerimiz var. Eğitimde eksiklikler var, ekonomik anlamda eksiklikler var. Ama bunlar çözülmeyecek problemler değil. İstersek her şeyi yapabiliriz.” diye konuştu.

 

KAYMAKAM MADENOĞLU, “KADIN HAKLARINDA BATI ÜLKELERİNDEN BİLE İLERİDEYİZ”

Kdz.Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu da konuşmasında kadınların toplumda saygın bir yeri olduğuna dikkat çekerek, “Dünyada kadın haklarına baktığımızda batı ülkelerinde, Avrupa ülkelerinde zannedildiği gibi kadına haklarının verilişinin çok da eskilere gitmediğini görüyoruz. Mesela Dünyada kadına seçilme hakkı Türkiye’de Avrupa’nın bazı ülkelerinden daha önce verilmiş. Bugün halen yürürlülükte olan köy kanunumuz var 1930 yılında çıkmış. Dönemin şartlarına göre de o kadar güzel yazılmış ki kimse de değiştiremiyor. Burada erkeğin yanı sıra kadın da muhtar olabilir diyor. Yani bu yıllarda kadınlarımız seçme ve seçilme hakkını elde etmiş. Yine 1933 yılında çıkan belediye kanunu var, orada da yine belediye meclis üyeliğine kadınlarımızı seçebiliyorduk. Ama esas itibariyle Anayasamıza kadınların seçme ve seçilme hakkı 1934 yılında yapılan bir değişiklikle girmiş. Gerçekten Avrupa’ya nazaran biz bunu bir gurur vesilesi yapabiliriz. Örneğin Fransa’da kadınlara 1946 yılında bu hak verilmiş. İtalya’da bile kadına seçme ve seçilme hakkı kayıtlara göre 1971 yılında verilmiş. Çok yakın bir tarih. Biz bu konuda gerçekten çok ileri düzeydeyiz. Bu tabi bizim Cumhuriyet dönemindeki iyi durumumuzu anlatmıyor. Cumhuriyet’ten önceki Osmanlı, İslamiyet ve İslamiyet’ten önceki dönemimize baktığımız zaman da biz diğer dünya ülkelerinden çok daha ilerideyiz. Bizim kültürümüz her dönemde kadına fevkalade yer vermiştir. ”ifadelerine yer verdi.

Madenoğlu sözlerini; “Kadınlar Günü’nün sadece senede bir gün değil, senenin 365 günü olmasını diliyorum.” diyerek tamamladı.

 



BAŞKAN UYSAL, “BİZİM TARİHİMİZDE HER ZAMAN KADIN HAKLARI SAVUNULMUŞTUR”

Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da sözlerine tüm kadınların 8 Mart  Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başladı ve “Bizim kültürümüzde, dinimizde, tarihimizde ve Cumhuriyet dönemimizde her zaman kadın hakları savunulmuştur. Çünkü biz  ‘cennet kadınların ayakları altındadır’ diyen bir inançtan gelen neslin temsilcileri olarak kadınlara sevgi ve saygıyı her zaman ön planda tutan bir milletiz. Bence de kadınları günü 365 gün olmalı. Hayatımızın her noktasında, her günümüzde emekleri vardır. Kadınlarımız olmasa biz iki yakamızı bir araya getirip de evden çıkamayız. Bizler ne zaman yere düştüysek, sıkıntıya girdiysek ve ne zaman millet olarak ihtiyacımız vardıysa dikkat edin her zaman kadınlarımız vardır. Kadınlarımız olmasa ne çağlar değişirdi ne de yeni fikirler doğardı.”diye konuştu.

 

“KADININ OLMADIĞI YER DE BAŞARI DA OLMAZ”

Kadınların olmadığı yerde başarının da olmayacağını dile getiren Uysal, “kadınlarla beraber yürüyen toplumlar hiçbir zaman geri kalmamışlardır. Ortalamalara baktığınız zaman mimar, mühendis ve doktor mesleklerinde çalışan kadınlarımız 3’te 1’e tekâmül ediyor. Yüzde 25 ile yüzde 38 arasında değişen bir oranda artık doktorumuz da var mühendisimizde var. Bayanlar her noktada var ama siyasette yeteri kadar yerini almadı. Ben sizlerden özellikle rica ediyorum, artık siyasette de gerekli yeri alın.”dedi.

Konuşmaların ardından çalıştay gurupları oluşturuldu ve kadının toplumdaki problemleri konuşularak; fikir, öneri ve çözümleri tartışıldı. Çalıştaydan çıkan sonuçların rapor haline getirilerek yerel yönetimlerdeki ilgililere sunulacağı bildirildi.