Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının (ZTSO)  T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksek Okulu ortaklığı tarafından  ‘’Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu İle İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı’’na sunulan ‘’Karaelmas Diyarının Keşfedilmemiş Cevherleri İş Hayatında ‘’ projesi kapsamında düzenlediği; kadın istihdamının öneminin anlatıldığı toplantıda iyi uygulama örnekleri de konuşuldu.

TSO’dan toplantıyı değerlendiren açıklamada şu bilgiler verildi:

Proje kapsamında hedef grupta yer alan 18-28 yaş arası lise mezunu işsiz 100 kadına çağrı merkezi personeli eğitimi, iş yaşamına hazırlık ve iş yaşamına uyum becerileri eğitimleri verileceğinin anlatıldığı panelde ana hedefimizin; kadın istihdamının artışını sağlayarak kadınlarımızı iş dünyasına çekmek olduğu vurgulandı. Panelin amacının da işverenlerimizi kadın istihdamının onlara sağlayacağı teşvikler hakkında bilgilendirmek oldu.

Moderatörlüğünü  Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Akademik Danışmanı Yardımcı Doçent Doktor Ferdi Kesikoğlu ve Proje Koordinatörü Erdem Koltuk yaptı. Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir ve ZTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Zonguldak Belediye Başkan yardımcısı Erol Yılmaz, ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun, Daire Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, çeşitli meslek odası temsilcileri ve işverenler dahil 130 kişi katıldı.

Panelde ilk konuşmayı SGK İl Müdür Yardımcısı Yunus Demir yaptı. Demir konuşmasına kadın ve erkek sigortalı rakamları hakkında genel bilgi vererek şunları söyledi.

Zonguldak’ta 4-a sigortası kapsamında 83 bin 991 sigortalı bulunuyor. Bunlardan 17 bin 934’ü kadın, 66 bin 57’si ise erkek;4-b sigortalı kapsamında ise 12 bin 62 sigortalı var. Bunlardan 3 bin 313’ü kadın, 9 bin 232’si ise erkek; 4-c sigortalı kapsamında ise, 22 bin 63 sigortalı var. Bunlardan 8 bin 898’i kadın, 13 bin 732’si ise e erkek. Zonguldak’ta toplam sigortalı sayımız 126 bin 286’dır. Bunların 89 bin 21’u erkek, 30 bin 225’i ise kadındır.”

Ardından KOSGEB İl Müdür Güven Aktaş’ta kurum olarak verdikleri desteklerden bahsetti. Kadınlara destek konusunda pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirten Güven Aktaş, “Kadın girişimcilere yüzde 20 artırımlı destek veriyoruz. Yani Zonguldak bölgesinde bizim destek oranımız erkeklerde yüzde 70, bayanlarda yüzde 90. Bu da devletimizin bizlere sağladığı önemli bir imkan olarak düşünüyoruz” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Çalışmacı Pelin Çakar’da bakanlık olarak kadınlara büyük bir önem verdiklerini söyledi ve bakanlık olarak birçok çalışma yaptıklarını ifade etti.

İŞKUR İl Müdür Yardımcısı Sinan Karademir ise yaptığı konuşmada istihdamın artırılması anlamında başlatılan istihdamda milli seferberliğin etkili olacağını kaydetti. Karademir, İŞKUR olarak işveren ve işçi arasında arıcı bir kurum olduklarını ve istihdamın artırılmasına amaçladıklarını söyledi.

BAKKA Zonguldak Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Öznur Çapraz ise Ajans olarak sağladıkları genel teşviklerden ve kadın girişimcilere bugüne kadar verdikleri girişimcilik eğitimi desteklerinden bahsederek, iyi uygulama örneği olarak görülen proje çalışmalarından bahsetti.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, ülke olarak kadın istihdamı konusunda biraz gelir kaldıklarını ve bunu geliştirmek gerektiğini bildiklerini belirterek şunları söyledi:

“Biliyorsunuz Avrupa Birliği ile Çalışma Bakanlığımızın ortaklaşa destekledikleri bir program kapsamında bu projemizi yürütüyoruz. Projemizin ana hedefi kadınlarımızın istihdam edilebilirliğinin arttırılması. Malumunuz Türkiye Cumhuriyeti çok büyük işler başardı. Yüzyıla yaklaşan hikayesi de önemli noktalara geldik. Milli gelirimizde 10 bin dolarlar seviyesini yakaladık ama bizim çok net gördüğümüz önemli geliştirilmesi gereken alanlardan birisi kadın istihdamıdır. Yani eğer biz 20 bin doların üzerine mili gelirimizi çıkarmak istiyorsak kadınlardın bu seviyede istihdam edildiği bu yapıyla bunu becermemiz mümkün değil. Ülke olarak kadın istihdamı konusunda biraz gelir kaldığımız ve bunu geliştirmemiz gerektiğini biliyoruz. İlimizin. Zonguldak’ın geleneksel sektörleri itibariyle bu konuda biraz daha geride olduğunu açıkça söyleyebiliriz çünkü ilimizin ve bölgemizin geleneksel sektörleri olan kömür ve çelik biraz erkek eliyle yapılan bir iş kolu ve bu problem kadın istihdamının azlığı yüzdesel oransal sorunumuz Zonguldak’ta biraz daha önde görünüyor. Bizde Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak istihdam seferberliği de eş zamanlı olarak bir yandan yürüyor. Bu çalışmada kadınlarımızın istihdam edilebilirliğinin arttırılması noktasında bir gayretin içerisindeyiz. Bu süreç eğitimlerden, panellerden ve bilgilendirme çalışmalarından oluşan 1 yılık toplam bir süreç. Proje içerisinde biz 100 genç kızımızı, yani 18-28 yaş arasında ki genç kızımızı çağrı merkezi operatörlüğü konusunda eğiteceğiz, belgelendireceğiz, üniversitemizin bu konudaki işbirliği çok önemli bizim için ve nihayetinde bu kızlarımızın iş sahibi olmaları içinde olabilirse bakanlıklar üzerinden ya da özel sektör düzeyinde de bu çalışmaları yürütüyoruz, nihayetinde bu kızlarımızın Zonguldak ‘ta iş sahibi olmalarını hedefliyoruz. Ben başta rektör hocamız olmak üzere tüm üniversite camiasına ve diğer destek veren tüm kuruluşlara teşekkür ediyorum.”