Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şubesi?nin  düzenlediği "Türk Kadınının Siyasetteki Yeri" konulu konferansta gerginlik yaşandı.

 

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 75. yılı kapsamında düzenlenen etkinliğe katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili ve CHP İzmir Milletvekili Güldal Mumcu, GMİS  Şemsi Denizer Toplantı Salonu'nda "Türk Kadınının Siyasetteki Yeri" konulu konferans verdi. Programın soru-cevap bölümünde, TBMM Başkan Vekili Mumcu, "Sakın yanılgıya düşmeyin. Bunlar gelip geçicidir. Bu tür karşı devrimler, her zaman her ülkede olmuştur. Bu ufak bir dalgadır, biz bunu çok iyi bir şekilde çok kuvvetli bir dalgakıranla geri çevireceğiz. Bunu hiç unutmayın. İçinizdeki bu düşünceyi, ola ki en ufak bir tereddüde düşürürseniz, o zaman onlar kazanmış olur. Siz daima zihninizde başaracağımız yolundaki inancınızı, gayretinizi ve çabanızı kaybetmemeniz lazım. Yoksa hiçbir zaman hiç kimse başarılı olamaz. Bunlar gelip geçicidir. Demokrasinin cilveleridir. Bunu yine demokrasiyle aşacağız, hiçbir zaman aklınızdan çıkartmayın. Hepimiz bunu aklımıza, eski deyişle nakşedelim" sözleriyle konuştu.  

BAYKAL?A MESAJ

Kdz.  Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, söz alarak, "Ereğli'de demokrasi kolay kazanılmadı. Ereğli'de yaşlı bir amca, 'CHP'ye oy verme' diye telkin edilmesine rağmen, beni çok sevdiği için 'Allah'ım sen beni affet' diyerek sandıkta oyunu bana kullanmış. Hiç kimse bu işin bu kadar kolay olduğunu düşünmesin. Seçimlerin kolay alınacağını düşünmesin. CHP'nin içerisinde de demokrasi yok. Antidemokratik olaylar var. Küçük olsun benim olsun. Sizden bu yanlışları, Genel Başkanımız Sayın Deniz Baykal'a iletmenizi rica ediyorum." diye konuştu.

Posbıyık'ın bu sözleri üzerine salonun arka sıralarını karıştı.  Partililer tarafından güçlükle sakinleştirilen öfkeli gençlere hitap eden Mumcu, "Ne oldu sayın arkadaşlar, genel kurula döndürdünüz burayı. Fikirlerimizi birbirimize açıklıkla söyleme yerleridir buralar, gerginlik yaratma yerleri değil. Fikir tartışması hizip çatışmasına dönmesin" uyarısında bulundu.

Ağalık ve orta çağ zihniyetinin yerine laiklik, cumhuriyet, demokrasi, çağdaş yaşam gibi kavramların konuşulduğu programın konusu, CHP'de parti içi demokrasi oldu. Posbıyık'ın iddialarına cevap veren Güldal Mumcu, şunları söyledi: "Demokrasi her yerde kolaylıkla yerleşebilen birşey değildir. İnsan önce ailesinde demokrat olur. Partilerde de bazen böyle şeyler olmakta. Fakat bunlar ilelebet devam edecek değildir. Bu söylediğiniz şikayeti, ben tabii ki ileteceğim. Ve demokrasinin yerleşmesi için hak edenin hak ettiği yere gelebilmesi için uğraşacağım."

Mumcu'dan ikinci kez söz isteyen Başkan Posbıyık, "Söylemlerimde özellikle emeğin başkenti Zonguldak, demokrasinin başkenti Karadeniz Ereğli dedim. Burası demokrasiyi özümsedi, yüreğine serpti. Bu demokrasiyi bireysel çıkarları için yok etmeye çalışanlar var diye söylüyorum size. Milletvekilliği hesapları için bunu yok etmeye çalışanlar var diye haykırıyorum buradan." diye tepkisini gösterdi. Posbıyık, programın bitmesinin ardından salonu terk etti.