- Maden mühendisi Arayıcı: "Burayı ikinci evim görüyorum. Kendimi evim kadar güvende ve huzurlu hissettiğim tek yer kömür ocağı"

Türkiye'de madenlerde aktif çalışan çok az sayıdaki kadın mühendis arasında yer alan 26 yaşındaki Bilge Arayıcı, ekmeğini kara elmastan çıkarıyor.

Özel maden ocağında görev yapan Arayıcı, madenci elbisesi, bareti ve çizmeleriyle girdiği yerin metrelerce altında işçileri görevlendirerek üretime yönlendiriyor, işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik tedbirleri denetliyor.

Arayıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk kez stajı sırasında girdiği kömür ocaklarının mucizevi bir yer olduğunu söyledi. 

Yer altının gizemli halinden çok etkilediğini anlatan Arayıcı, "Macerayı çok severim, bunun için yer altında olmak benim için farklı bir tutku. İşin içinde biraz tehlike olması gerekiyor. Maden ocaklarında da bu var ama emniyet tedbirlerini aldığınız zaman dünyanın en zevkli mesleği. İş güvenliği kuralları çerçevesinde işimizi elimizden geldiği şekilde en iyi yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Arayıcı, kendisini mesleğe yönlendiren dayısına ömrümün sonuna kadar dua edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Annemin ilk başta biraz tereddüdü vardı. Madene girmeme çok sıcak bakmıyordu ama kararıma sonuna kadar destek oldu. Maden ocağına ilk girdiğimde farklı bir dünyaya adım attığımı hissettim. Bugüne kadar hiçbir şeyin bana zevk vermediğini fark ettim. Burayı ikinci evim görüyorum. Kendimi evim kadar güvende ve huzurlu hissettiğim tek yer kömür ocağı. İçinde azıcık macera tutkusu olan kadın mühendisler, masa başı yerine yer altında çalışmayı tercih etsin."


- "Kaza haberlerine üzülüyorum ama korkmuyorum"

Türkiye'de maden kazası haberini duyunca üzüldüğünü anlatan Bilge Arayıcı, "Sonuçta herkesin ailesi var. Emniyet tedbirlerini alır ve iş güvenliği kurallarına uyarsanız, bunlar en aza inecektir. Kaza haberlerine üzülüyorum ama korkmuyorum" ifadesini kullandı.

Maden işçileri de kadın maden mühendisine ocaklarda çok alışık olmadıklarını, Arayıcı'yla uyum içinde çalıştıklarını kaydetti.

(AA)