Kamuoyunda “yeni yargı paketi” olarak adlandırılan, kadına ve çocuklara yönelik suçlarda cezaları artıran tasarı Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Çocuk cinayetlerinde müebbet, çocuğa karşı cinsel saldırı suçlarında 20 yıla kadar hapis cezası getiren tasarıyı medya, “Kadına ve çocuğa dokunan yandı” ve benzeri başlıklarla duyuruyor…

 

Söz konusu tasarının görüşülüp, Komisyonda kabul edildiği hafta ise toplam sekiz kadın cinayeti işlendi, toplam 10 kişi öldü. Adana’da kıskançlık krizine girerek 34 yaşındaki eşi ile 60 yaşındaki kayınpederini öldüren iki çocuk babası 43 yaşındaki Haydar Demiralp’i de sonra iki kayınbiraderi bıçaklayarak öldürdü.

 

Bir haftalık bilançoda, ikisi kadın üçte ağır yaralı bulunuyor…

. Bartın’da 4 yıl önce eşinden boşanan Bahattin Cırtlak (58), intikam için kayınbiraderi Mustafa Hepkaya’yı (46) öldürdü (25 Mayıs 2014).

. Yine aynı gün İstanbul Çekmeköy’de boşanma davası devam eden ve bir süredir ayrı yaşayan 37 yaşındaki Dilber Kılıç iş çıkışı kocasıyla karşılaştı. Mustafa Kılıç elindeki ekmeğin içinden çıkardığı bıçakla saldırdı, genç kadın 12 yerinden aldığı bıçak darbeleriyle öldü.

. İzmir’de 17 yaşındaki HB., uyuşturucu parası için anneannesini bıçaklayarak öldürdü (26 Mayıs 2014).

. Manisa’da kazada ağır yaralandığı söylenerek götürüldüğü hastanede hayatını kaybeden 7 aylık hamile 22 yaşındaki Burcu Akyol Ç.’yi eşi Semih Ç.’nin döve döve öldürdüğü ortaya çıktı (27 Mayıs 2014).

. 28 Mayıs günü Erzurum’un Karaçoban ilçesinde Cengiz P. (33), tartıştığı eşi Ferinaz P.’yi uyurken av tüfeğiyle vurdu.

. 29 Mayıs’ta Karaman’da Mehmet K. (35) de, tartıştığı eşi Öznur K.’yı (33) av tüfeğiyle yaraladı. Hastaneye kaldırılan kadın kurtarılamadı.
 
. Gaziantep ise 30 Mayıs günü 3 kadın cinayetiyle sarsıldı. “Başında bir erkek olsun”denilerek üçüncü kez evlendirilen dört çocuk annesi 33 yaşındaki Yıldız Etiker’in celladı‘başındaki erkek’ oldu.

Neredeyse hemen her gün kocası, kardeşi, babası, ağabeyi, sevgilisi tarafından öldürülen kadınlardan sadece birisiydi Yıldız… İlk eşi, bir ekmek fırını önünde beklerken mağanda kurşunuyla ölmüş. Biri kız iki çocuğuyla ortada kalan Yıldız’ı yine evlendirmişler. Ama eşi akıl hastası çıkınca yine bir başına kalıyor. Kendisi çalışıp hayatını kazanmasına rağmen üçüncü kez “başında bir erkek olsun” diye kendisinden 35 yaş büyük Vakkas Etiker’le evlendirilmiş…

. Yine Antep’te, Mehmet Yılmaz D. (28) ise biri iki çocuk annesi 23 yaşında, diğeri bir çocuk annesi 25 yaşındaki kız kardeşlerini öldürdü.

. Balıkesir’de sevgilisiyle tartışan polisevinde görevli teknisyen Tanju K. (25) sevgilisi MY.’yı tabancayla yaraladı, sonra da kendisi intihar etti (30 Mayıs 2014).

. 31 Mayıs günü Adana’da eşini kıskanan Haydar Demiralp (43), karısını bıçaklayarak öldürdükten sonra evine gittiği, bahçede oturan kayınpederini de av tüfeğiyle ateş ederek öldürdü. Olaydan sonra kaçan Demiralp de ölmüş olarak bulundu. İki kayınbiraderinin de onu bıçaklayarak öldürdüğü ortaya çıktı.

. İzmir’de ise yine aynı gün eski sevgili dehşeti vardı. Eski sevgilisinin evine gelen ve kapıyı çalan ESÇ., kapı açılmayınca kırarak içeri girdi. Kamuran K. ile erkek arkadaşı Erdal Y.’ye silahla ateş açarak ağır yaraladı.

İşte, kadın ve çocukları koruyacağı ileri sürülen yeni yasa tasarısı Meclis’te görüşülürken Türkiye’nin dört bir yanındaki manzara buydu…
 
 

Çocuğa cinsel taciz
İzmir’in Urla ilçesinde 15 yaşındaki DB.’ye cinsel istismarda bulunduğu belirtilen tam 25 kişi gözaltına alındı bu arada… Bir kısmı yaşları küçük olduğu gerekçesiyle serbest bırakılırken 10’u “çocuğa cinsel istismar”suçundan tutuklandı. Savcının talimatıyla devlet koruması altına alının DB.’nin “2 aylık hamile”olduğu ileri sürüldü…

 

Biliyorsunuz geçen ay Hindistan’da da, biri 14, diğeri 15 yaşındaki iki kız çocuğuna tecavüz edildi. Tecavüz olaylarının sık yaşandığı Hindistan’daki caniler, sonra da alt kast grubundan oldukları belirtilen kızları öldürüp, ağaca astılar. Toplu tecavüz olayıyla ilgili ikisi polis dört kişi gözaltına alındı. Arananlar var.

 

Hindistan’da 2012 yılında, üniversite öğrencisi bir kıza toplu tecavüz edilip ardından öldürülmesi olayı büyük infial yaratmış, Yeni Delhi geniş çaplı protesto gösterilerine sahne olmuştu. Ülkede kadınlara yönelik şiddet tartışma konusu haline gelirken, tecavüz cezaları da artırılmıştı.
Daha Hindistan’ın şoku geçmeden bir diğer Asya ülkesi olan ve şeriata göre yönetilen Melazya’dan da toplu tecavüz haberi geldi. 15 yaşındaki bir kıza 38 kişi saatlerce tecavüz etti (20 Mayıs). Malezya’da 2012’de sadece kayıtlara geçen tecavüz sayısının 3 bin olduğu belirtiliyor.
Görüyorsunuz kadının adı yok, özellikle de geri kalmış doğu toplumlarında hiç mi hiç yok…

 

Yasalar elbette ki suçların önlenmesi için gereklidir, ya zihniyetler… Zihniyetleri nasıl değiştireceğiz, çocuklarımızı, cinsel istismarda bulunan ahlaksızlardan nasıl koruyacağız, kadına bakış açısını değiştirmeye yönelik neler yapılması planlanıyor. İktidarın, sorumlu bakanların, tüm ilgililerin “zihniyetlerde reformu”yapma konusunu masaya yatırıp, çalışmalar yapmaları gerekiyor sanırız…

 

İyi haftalar
Umut Vakfı