Kdz.Ereğli'de kadın girişimciler tarafından kurulan Kadın Gücü Kooperatifi'nin açılışı gerçekleştirildi.

YÖRESEL ÜRÜNLER MARKA OLACAK

Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı Neriman Posbıyık, Bağlık Mahallesi'nde iki ayrı blokta oluşturulan kooperatifin açılışında yaptığı konuşmada, 8 Mart Dünya Kadınlar gününde, kadınların mücadelesini güç alarak yola çıktıklarını, kooperatifin, kadınlara istihdam kapısı açmayı, kadın üreticileri bir araya getirmeyi, pazarlama yöntemlerini geliştirerek yöresel ürünleri marka haline gelmesini sağlamak olduğunu söyledi.

"BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ"

Ereğli Belediyesi ve ilçeye gönül vermiş iş insanların katkıları ile kurulduğunu, yasal sürecin tamamlanması ile kooperatif binasının hazırlanarak üretim ortamının oluşturulduğunu anlatan Posbıyık, "Amacımız en kısa süre içinde kooperatifi kendi ayakları üzerinde duran bir yapıya kavuşturmak. Burada da Ereğli’mizin üretken, çalışkan kadınlarına güveniyorum. Bu çatı altında kadınlar olarak güç birliği yapıyoruz. Birlikte kurduk, birlikte başaracağız." dedi.

KADINLARA İSTİHDAM İMKANI

Kooperatifin, kadınlara istihdam imkanı yaratmayı, kadın üreticileri desteklemeyi, pazarlama ortamı oluşturmayı, şehirde yetişen ürünlerin marka haline getirilmesini hedeflediğini dile getiren Posbıyık, şunları söyledi: "Köylerde ve şehirde üretim yapan, bizimle çalışmak isteyen kadınları bir araya getireceğiz. Şimdiden ön üretim faaliyetlerine başlandı. Asıl yoğun üretim süreci bahar ve yaz aylarında gerçekleşecek. Bu çalışmanın para kazanmak, evine ekmek götürmek isteyen kadınlara büyük bir istihdam kapısı olacağına inanıyorum. Bütün ekibimizin inancı da bu yönde. Bu ülkenin üretken, akıllı kadınları, kooperatifler eliyle bir araya gelerek daha eşitlikçi, paylaşımcı, hayatın içinde üreten bireyler olarak mucizeler yaratıyor. Pandemi koşullarının zorlamalarına rağmen, ekonomide kadınlar aleyhine gelişen adaletsiz, eşitsiz çalışma hayatına rağmen kadınlar bir arada çözüm üretmenin modelini oluşturmaya çalışıyor."

MEVSİMSEL ÜRÜN TABLOSU OLUŞTURULDU

İlçenin mevsimsel ürün tablosunu oluşturduklarını, kooperatif bünyesinde her mevsimde hangi ürünlerin üretileceğini tespit ettiklerini anlatan Posbıyık, mutfak kültürünün güzel örnekleri başta olmak üzere geleneksel ürünleri sağlıklı ve doğal ortamlarda üretileceğini vurguladı.

SAĞLIKLI VE DOĞAL MALZEMELER KULLANILACAK

Ürünlerin üretiminden pazarlanmasına kadar bütün noktalarda kadınların aktif görev alacağını belirten Posbıyık, şu ifadelere yer verdi: "Pazarlama konusunda sosyal medya mecraları kullanılacak, ayrıca doğrudan satış yapılacak. Kadınlar düzenlediğimiz mekanlarda, hijyen koşullarda, belirlediğimiz standartlara göre üretim yapacaklar. Önlüklerle, bonelerle, temizlik kurallarına azami dikkat edilerek, sağlıklı ve doğal malzemeler kullanılarak üretim yapılacak. Bu süreçte kadın çiftçiler de desteklenecek. Kadın kooperatifleri, kadının işbirliğinin gücünü ortaya koyması açısından büyük bir deney olacaktır. Biz burada güç birliği yapıyoruz. İstihdam imkanı oluşturuyoruz. Yeni alanlar açarak kadının sadece evinde üretimle kısıtlı kalmamasını, katma değer yaratacak şekilde ev dışında da üretip para kazanmasını destekliyoruz."

KURUCULAR

Açılışa CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arslan Keleş, siyasiler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile kadınlar katıldı. Açılışın ardından kooperatif hizmet binası ve üretim bölümlerinin açılış kurdeleleri kesildi. Kooperatifin kurucuları ise Neriman Posbıyık, Yaşare Aydın, Gönül Çelik, Emine Posbıyık, Serpil Özsoy, Ebru Yapıcı ve Safiye Karaarslan'dan oluştu.