Kdz.Ereğli'de, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Ereğli Kadın Platformu tarafından Devrim Bulvarı'ndaki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törende konuşan platform sözcüsü Hamide İpek, 8 Mart 1857'de kadınların ilk kez başkaldırdığını tarihten itibaren geçen 161 yıllık sürede, kadının toplum içerisindeki rolü, çalışma koşullarında değişen birşeyin olmadığını söyledi.

 

"DAHA FAZLA OLDUĞUNU BİLİYORUZ"

Kadınların, söz, yetki ve karar mekanizmalarından dışlandığını anlatan İpek, şu ifadelere yer verdi: "Ülkemizde kadın cinayetlerinde yüzde bin 400, cinsel taciz ve tecavüzün yüzde 38, cinsel istismarın yüzde 53 oranında artışına yol açan, kadını yok sayan politikaların sonucudur. 2017 yılında 409 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 332 kadına cinsel şiddet uygulandı, 387 çocuk istismara uğradı, 20 çocuk öldürüldü. Basına yansıyan vakalar sonucu oluşturulmuş bu sayıların gerçekte çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Bu gerçekliklere rağmen kadınların özel ve toplumsal yaşamda yükselttikleri hemen her itiraz, karşı duruş şiddet ile bastırılmaya çalışılmaktadır.

 

"VAHŞİCE..."

Kadınların insanlık dışı yöntemlerle, vahşice, toplumun, devletin gözü önünde öldürülmesi ve artan kadına yönelik şiddetin faillerinin yargı ile tahrik ve iyi hal adı altında indirimlerle serbest bırakılması kadınları öldürenleri cesaretlendirmekte, kadın sömürüye maruz kalmakta ve bunun kader olarak kabul edilmesi gerektiği vaaz edilmektedir. İktidarın ürettiği tüm politikalar ve buna bağlı olarak çıkarılan yasaların tamamının fikri alt yapısını, 'kadın erkek eşit değildir ve kadının asıl yeri aile içidir, evidir' anlayışını oluşturmaktadır.

 

"İTAATKAR BİR ROL YÜKLENMİŞTİR"

Son olarak çıkarılan müftülerin nikah kıyması ile ilgili Nüfus Hizmetleri Kanunu, teklif edilen ama kadın örgütlerinin karşı çıkması ile geri çekilen çocuk yaşta evliliği getirmek isteyen cinsel istismar yasa tasarısı, eğitimde yeni müfredat programı, kadına bakış açısını ortaya koymaktadır. Kadınları söz, yetki ve karar mekanizmalarından dışlayan, toplumdan soyutlayan uygulamalar sonucunda, kadına toplumda her zaman değersiz ve itaatkar bir rol yüklenmiştir. Kadın, ev işleri yapan, çocukları büyüten kişiden öteye gidememiştir ve bu görevleri içselleştirmiştir"

 

"DİRENEK KAZANMIŞTIR"

Şiddetten arınmış, sınıfsız, sömürüsüz, barışçıl bir dünya ve Türkiye için hayatı örgütlediklerini ve tüm kadınları direniş mevzilerine dayanışmaya çağırdıklarını anlatan İpek, Unutmayalım ki kadınlara hiçbir hak bahşedilmemiştir. Kadınlar haklarını direnerek kazanmıştır" dedi.

Bir süre slogan atan kalabalık daha sonra dağıldı. Platforma ilçedeki çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri de destek verdi.


(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)