Karadeniz Ereğli Kent Konseyi Kadın Meclisi bünyesinde yer alan Sevgi Çemberi tarafından Atatürk Kültür Merkezinde Bahar Kermesi düzenlendi. Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Neriman Posbıyık kermesin açılışında yaptığı konuşmasında dünyanın dört bir yanında kadına şiddet ve taciz uygulandığı söyledi.

Müslümanlar için en güzel örneğin Peygamberimiz olduğunu belirten Posbıyık, O, hanımlara karşı daima sevgi, saygı, hoşgörü ve anlayış göstermiş, bırakın dövmeyi, hanımlara karşı hiçbir zaman kaba davranmamış, hep güler yüzlü olmuştur. Dolayısıyla Peygamberimizin hanımlara karşı gösterdiği bu tavır da, hepimiz için örnek olmalıdır dedi.

Posbıyık konuşmasında şunları söyledi: Bugün, kadınların her türden şiddete, olumsuz önyargılarla güçlendirilen ayrımcılıklara ve hak gaspına uğradığı Türkiye'de bir Kadınlar Gününü daha kutluyoruz. Bu günün, çeşitli sıkıntılarla boğuşmak zorunda kalan kadınlarımızın hayat şartlarında ve statülerinde görülecek iyileşme için milat olması temel dileğimizdir. Ne var ki, ülke politikalarını belirlerken kadınların konumuna yönelik olumlu adımlar atılmadan, bu iyileşmenin gerçekleşmesi mümkün değildir. Eğitim hizmetlerine erişim, kadına yönelik şiddet, toplumsal ve siyasal hayata katılım gibi göstergeler, kadınlarımızın ayrımcılığa ve eşitsizliğe maruz kaldığını gösteriyor. Kadınların Türkiye'de yaşadığı zorluklar hepimizin malumudur. Bugün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü idrak edilirken büyük bir kadın kesiminin sosyal devlet ve gerekli adalet mekanizmasıyla henüz tanışamadığını üzülerek görüyoruz. Bu dönem, kadınların yaşam hakkının bile korunmadığı bir dönemdir. Şiddet gördükleri için mahkemeye başvuran kadınlar, gerekli korumanın sağlanmaması sebebiyle hayatlarını kaybediyorlar. Bu kadınlar cellâtlarına adeta teslim ediliyor. Gerek hükümetin ve gerekse yargının şiddet gören kadınlar için sosyal devlet mekanizmalarını çalıştırarak gerekli hukuki ve sosyal zemini hazırlaması gerektiğine inanıyorum. 

POSBIYIK MÜCADELE ÇAĞRISI YAPTI

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da yaptığı konuşmasında, kadınların yaşadığı eşitsizliğin başbakandan normal vatandaşa kadar herkesin aynı şeyleri söylediğini ve bunun bir gerçeklik olduğunu söyledi. Kadının yaşadığı şiddet ve eşitsizliğin tespitinin sorunun çözümüne yeterince hizmet etmeyeceğini kaydeden Posbıyık, eşitsizliğin temelinde, şiddet görmenin temelinde ekonomik sıkıntılar vardır. Ne zaman toplum ekonomik olarak gerilerse kadına yönelik baskı ve şiddet de artar. Bu maalesef bugün yöremiz içinde böyledir. Bu nedenle tüm kadınlarımızı başta ekonomik ve sosyal haklarını kazanmak ve korumak için örgütlenmeye ve geliştirecekleri eylemlerle mücadele etmeye çağırıyorum dedi.

ÜNLÜLERİN EŞYALARI SATIŞTA

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli Belediye Meclis Üyeleri, CHP Ereğli Kadın kolları üyeleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı açılışta, katılımcılar bir süre Cumhuriyet Halk Evi kursiyerleri ve Ereğlili kadınların ürünlerinden oluşan kermesi gezdiler. Kermes de ayrıca Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray, Ajda Pekkan, Serdar Ortaç, Filiz Akın, Orhan Gencebay'ın da aralarında bulunduğu kişisel eşyaları satışa sundu. Kadın Meclisi Başkanı Posbıyık, Bu ünlülerimizin kullandığı malzemelerin satışından elde edilecek gelir LÖSEV vakfına verilecektir dedi.

Etkinliğe katılan kadınlara serginin ardından çiçek dağıtıldı.