Demokrasi Denetçileri Derneği’nin “Lider Kadınlar 2015” Ödül töreninin Onur Konuğu TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Spor sayfalarından manşetlere sıçrayan erkek egemenliği sözcükleri, tavırları toplumdan uzaklaştırmak gerekiyor” diyerek medyanın haberlerde dikkat etmesi gereken noktalara dikkat çekti.

 

**Demokrasi Denetçileri Derneği’nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde verdiği Lider Kadınlar Ödül Töreni Dedeman Otel’de gerçekleştirildi. Törenin Onur Konuğu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto idi. Törene, Demokrasi Denetçileri Derneği Başkanı Nida Elmas Gökçe, yönetim Kurulu üyeleri Kadir Yıldırım, Mümtaz Ayça; Genel Sekreteri Dr. Mehmet Özkaya, Kurumsal İletişim’den Alican Kılıçarslan, gazeteciler Dr. Ayten Görgün Smith, Belma Akçura, Zafer Arapkirli, Sedef Kabaş, Şükran Özçakmak, Suna Vidinli, Mehveş Evin’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

 

KADIN CİNAYETLERİNDEKİ ARTIŞA BASIN AÇISINDAN BAKMAK LAZIM
Törende konuşan Başkan Olcayto, şunları dile getirdi:
“Dünya Emekçi Kadınlar Günü hepimize kutlu olsun. Bu konuda yapılacak pek çok şey var. Medyadan başlayacak olursak; haberlerde kullanılan dilin düzeltilmesi lazım. Spor sayfalarından manşetlere sıçrayan erkek egemenliği sözcükleri, tavırları toplumdan uzaklaştırmak gerekiyor. Çünkü toplumda bir hayli etkili oluyor.”

Başkan Olcayto, sözlerini şöyle sürdürdü:
“1946 yılında ilk demokrasi hareketleri başladı. O günden bugüne biz hâlâ demokrasicilik oynuyoruz. Bir türlü demokrasiyi oturtamadık. Bütün kurum ve kurallarıyla oturmayan bir demokraside de kadın hakları, çocuk hakları, eşcinsel hakları elbette güme gidiyor. Kadın cinayetlerinde ciddi bir artış var. Son yıllardaki artışa bir da gazeteler açısından gözden geçirmek gerekir. Gazeteler nasıl değerlendiriyorlar? Hangi başlıkları atıyorlar? Sanki öldüreni korur gibi, öldürülen kadına nasıl bir günah yüklüyorlar? Onu bir araştırmak lazım. Bunu sosyologlar ve gazeteci arkadaşlar yapıyorlar. Bunun en kısa zamanda ortaya konulması lazım.

 

HALKIN HASSASİYETİ…
Benim bir saplantım var. Tahrik sözcüğüne çok takıyorum. İkincisi de hassasiyet sözcüğüne çok takıyorum. Ne olsa deniyor ki ‘halkın hassasiyeti’ deniyor. Kim ölçmüş ki halkın hassasiyetini. Halkın hassasiyeti dediğiniz zaman kendinize oto sansür koyuyorsunuz ve hiçbir şey yapamıyorsunuz. Tahrik denildiği zaman da ne kadar kolay tahrik olan bir milletimiz var ki kadınları, insanları linç etmeye hazır. Kadınları öldürmeye her an hazır.
Demokrasi Denetçileri Derneği ile buluşmam bir yılı buldu. Onların yaptıkları demokrasi denetçiliğini bütün toplumun yapmasında yarar var. Ödül alan herkesi tekrar kutluyorum.


Açılış konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi. Amberin Zaman, Ayten Görgün Smith, Belma Akçura, Ceyda Karan, Mehveş Evin, Melis Alphan, Sedef Kabaş, Suna Vidinli ve Şükran Özçakmak bu yıl ödül alan isimlerdi.