Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Zonguldak Bölge Müdürlüğü, “Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması”nın 2013 yılı sonuçlarına göre; Türkiye’de kurumsal olmayan nüfusun yaklaşık yüzde 50’sini kadınlar oluşturdu. Araştırmada, hanelerde, hanenin yönetiminden ve geçiminden sorumlu fertler olarak nitelendirilen hanehalkı sorumlularının yüzde 84’ünü erkekler, yüzde 16’sını ise kadınlar oluşturdu.

 

HER 10 KADINDAN 6’SININ SAĞLIK DURUMU İYİ

Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye’de kadınların yarısından fazlasının sağlık durumunu iyi olarak değerlendirdiği görüldü. Kadınların yüzde 9’u sağlık durumunu çok iyi olarak değerlendirirken, yüzde 12’si kötü, yüzde 2’si ise çok kötü olarak değerlendirdi.

Yaş grupları itibarıyla incelendiğinde, sağlık durumunu iyi olarak değerlendiren kadınların yüzde 70’i ile çok iyi olarak değerlendiren kadınların yüzde 90’ı 40 yaşın altındakilerden oluştu. Sağlık durumunu kötü olarak değerlendirenlerin yüzde 48’ini 40-65 yaş arası kadınlar oluştururken, çok kötü olarak değerlendirenlerin yüzde 53’ünü 65 yaş ve üstü kadınlar oluşturdu.

Yükseköğretim mezunu olmanın kadınların gelir artışında önemli bir faktör olduğunun belirtildiği açıklamada, “Çalışan kadınların eğitim durumuna göre aylık geliri incelendiğinde, eğitim düzeyinin kadınların refahı açısından önemli bir unsur olduğu görülmektedir. Kadınların eğitim düzeyi arttıkça, gelirlerinde de önemli bir artış söz konusudur. Araştırma sonuçlarına göre, yükseköğretim mezunu olan kadınların aylık ortalama geliri lise altı eğitimlilerin (ilkokul, ilköğretim, ortaokul ve dengi) aylık ortalama gelirinin 3,5 katı kadardır” denildi.

 

(Haber Merkezi)