Bursa'da düzenlenen Kadın Çalıştayı'nda bir araya gelen Zonguldaklı işkadınları ile çiftçi kadınlar Saidabad köyündeki Türkiye'nin ilk köy derneğini ziyaret etti.

Daha önce  Trabzon'da düzenlenen Kadın Çalıştayı'na katılan işkadınları ile kadın çiftçilerden oluşan Zonguldak heyeti bu kez  Bursa Saidabad köyünde kurulan Türkiye'nin ilk köy kadınları derneğine yaptı. Zonguldak Tarım İl Müdürlüğü Ç.E.Y Şube Müdürü Yaşar Erdoğan, Zonguldak  Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Abay , Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Renda Okay, İş Kadınları Derneği Başkanı Hikmet Yılmaz Özdemir, Veteriner Hekim Beste Gül, Tekniker Nilgün Kaynun, kadın çiftçiler Saniye Uysal, Hanımkadın Kılınçarslan, Nimet Demir, Ayşen Özdemir'den oluşan Zonguldak heyetinin kadın çiftçilerin üretime katkılarını sağlamak üzere kuracakları  kooperatife örnek teşkil edecek olan  üretim köyünü görmek amacı ile Bursa Saidabad ile Cumalıkızık köyüne yaptıkları ziyaretle ilgili olarak Zonguldak TSO'dan yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

ÜRETİM YERİNDE GÖRÜLDÜ

"Bursa Tarım İl Müdürlüğü Ç.E.Y Şube Müdürü Gürsel Günay'ı makamında ziyaret eden ardından da  İl Müdürlüğünde görevli Tekniker Leyla Ercikli ile Ziraat Mühendisi Figen Köyceğiz ile  Kestel-Saidabad köyüne giden Zonguldak heyeti Saidabad köyü Kadınları Dayanışma  Derneğini ziyaret ederek Dernek Başkanı Sermin Çakalıoğlu'ndan  derneğin kuruluş amaçları ve aşamaları, yaptıkları çalışmalar projeleri hakkında  geniş bilgi aldı . Dernek Başkanı Cakalıoğlu yapılan çalışmalar sonucunda 6 yıl içinde köyde göçün önlendiğini, ayrıca köyün iç ve dış turizme açıldığını her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin köyü ziyaret ettiğini söyledi. Cakalıoğlu Zonguldak heyetini ayrıca  dernek tarafından kurulan üzümsü meyveler bahçesini gezdirerek kape, ahududu,Frenk üzümüm bazı böğürtlen çeşitlerinin üretimini gösterdi. Zonguldak heyeti  ayrıca  tarihi Yörük köyü olan Cumalıkızık köyünde ziyaret ederek  Cumalıkızık Köyü Kadınları Eğitimi, Dayanışması ve Kalkındırma Derneği Başkanı Şerife Uludağ'ı ziyaret etti.

ÜRETİME TEŞVİK

Gezi sonunda ortak bir açıklama yapan Zonguldak heyeti  öncelikle  Trabzon ve Bursa gezilerini organize eden Zonguldak Tarım İl Müdürlüğüne teşekkür ederek  , "Gerek Trabzon'da düzenlenen  kadın çalıştayı , gerekse Bursa  Saidabad  ve Cumalıkızık köylerine yapılan ziyarette bizlere önderlik yapmaları ve  Zonguldak'ta yapılabilecek çalışmalarda  bizlere örnek teşkil edecek çalışmaları gösterdikleri için müteşekkiriz. Bizler kırsal kesimde bulunan kadınların üretime teşvik edilmesi hususunda Trabzon'da vardığımız görüş birliğini Bursa gezisinde pekiştirmiş bulunuyoruz. Amacımız Zonguldak'ta da Bursa'da olduğu gibi kooperatif , cemiyetler kurarak  kadınlarımızı  daha üretken kılmak  kırsal kesimde  ekonomik potansiyelleri canlandırarak  göçü durdurmak,  kadınların aile ekonomisine katkılarını  arttırmaktır." dediler.