Belediye-İş Sendikası Zonguldak Şubesi Başkanı Osman Karataş, 2020 ve 2021 yılları kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinin 14 belediyede sürdüğünü söyledi.  Karataş, "Örgütlenme çalışmalarında siyasi partileri yanımıza alarak değil sadece işçiler ile görüşerek bu örgütlenme çalışmalarını yapıyoruz. Buradaki en büyük diğer sendikalar ile ilgilide çok büyük eleştiri yapmayacağım ama siyasi parti temsilcilerinin yanına alarak belediyeleri dolaşıp belediye başkanlarından işçi istemek bu ne sendikacılık etiyle ile ne de çalışana saygı ile bağdaşmıyor ve birleşmiyor. Bunun ile ilgili tüm bu konuda bu şekilde çalışan arkadaşlarımız ısrarla takibiyle uyarıyor ve onları da kınıyorum" dedi.

"MASA BAŞINDA BAĞLARIZ"

Toplu sözleşme görüşmelerinin olumlu şekilde devam ettiğini ifade eden Belediye-İş Sendikası Şube Başkanı Osman Karataş, şunları söyledi: "Sendika binasında 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmelerimiz 14 belediyede yürütmekteyiz. Başlangıç tarihleri 2020'nin Ocak ayı ile Mart ayı olmak üzere bunların farklı başlangıç tarihi tüm belediyelerde farklı olarak devam ediyor. Taslak çalışmalarını zaten bitirmiştik, kalan maddelerimizin üzerinde görüşmelerimizi ile birlikte idarelerle yürütüyoruz. Şu ana kadar olumsuz bir durum yaşamadık. Bunların içinde Karaman, Çaycuma Karapınar ve Kandilli belediyelerinin toplu sözleşmelerini belediye  yönetimleri ile anlaşarak masa başında bitirdik. Biten sözleşmelerimiz deki kazanımlarımız çalışan arkadaşlarımıza hayırlı olsun. Belediyemize hayırlı olsun. Allah utandırmasın belediye yönetimlerinde çalışanlarımızın kazanımlarında yıllık yüzde 25 oranlarında artışlar sağlandı ikramiyeler yevmiyeler diğer sosyal yardımlar konusunda da bir yüzde 30'luk artışlar sağlandı.Diğer belediyeler de görüşmelerimiz devam ediyor. Hepsi ile de olumlu şekilde görüşmelerimiz devam ediyor. İnşallah bir sıkıntı yaşamadan masa başında bağlarız".

"KADROYA GEÇENLERİN GÖRÜŞMELERİ HAZİRANDA BAŞLIYOR"

"Bu arada taşerondan kadroya geçen arkadaşlarımız var, bunların toplu sözleşmeleri 2020'nin 6 ayından itibaren durumlarının hukuki statülerini ne olacağı netleştikten sonra belli olacak. Kamu kurumlarında da kadroya geçen arkadaşlarımız var. Bunların hukuki statüleri belli olduktan itibaren 11 aya kadar bunlar belli olacak. Onların toplu sözleşme görüşmelerine sendikalar eliyle mi yoksa hükümetin alacağı kararlar ve uygulamanın nasıl ne şekilde olacağı konusunda netlik olmadığından çok açık bir ifade de bulunamıyoruz".

"EN BÜYÜK SIKINTILARIMIZ BELEDİYE ŞİRKETLERİ"

"Bizim en büyük sıkıntılarımız belediye şirketleri. Belediye şirketlerinde çalışan arkadaşlarımızı kamu işçisi saymıyorlar çünkü. Sadece şirketin adı değişti. Bu şirketin adı değiştiği için devlet ikramiyesinden mahrumuz. Bu arkadaşlarımızın en büyük sıkıntıları bunlar. Bunlarla ilgili de yasal ve hukuki mücadelemizi halen devam ediyor. İnşallah bunlarla ilgili düzenlemeler yapılır ve taleplerimiz yerine gelir. Bu toplu sözleşmelerin sendikalar eliyle yürütülmesi ile ilgili düzenlemenin bir an önce belirlenmesi ve önümüzdeki yol haritamızın da ona göre belirlenmesi ile ilgili netleşmesi gerektiğini belirtiyoruz. Hükümetten böyle adımlarda bekliyoruz çünkü KYK ile geçtiler bunlar KYK ile geçenlerin hukuki durumları daha henüz net olmadığı için net bir şeyler de söyleyemiyoruz. Onun haricinde belediye şirketlerinde ve diğer kamu kurumlarında örgütlenme çalışmaları hızla devam ediyor. Üye sayımızı günden güne artarak ediyor".

"SİYASİ PARTİLER İLE DEĞİL İŞÇİLER İLE GÖRÜŞEREK BU ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARINI YAPIYORUZ"

"Şunu da özellikle belirtmek istiyorum. Örgütlenme çalışmalarında siyasi partileri yanımıza alarak değil sadece işçiler ile görüşerek bu örgütlenme çalışmalarını yapıyoruz. Buradaki en büyük diğer sendikalar ile ilgilide çok büyük eleştiri yapmayacağım ama siyasi parti temsilcilerinin yanına alarak belediyeleri dolaşıp belediye başkanlarından işçi istemek bu ne sendikacılık etiyle ile ne de çalışana saygı ile bağdaşmıyor ve birleşmiyor. Bunun ile ilgili tüm bu konuda bu şekilde çalışan arkadaşlarımız ısrarla takibiyle uyarıyorum. Onları da kınıyorum. Eğer bu şekilde çalışıyorlarsa ki duyumlarımız bu yönde. Bizler Belediye İş Sendikası olarak hiçbir şekilde işverenden icazet alarak sendika ve örgütlenme çalışması yapma niyetimiz hiçbir zaman olmamışız ve işverenle ilgili de taraf olma konusuyla ile ilgili hiçbir şekilde taraf olmasını ne bizden ne de başkasından yana böyle birşey beklemiyoruz. Talebimizde yok. Sadece işçinin özgür iradesi örgütlenmenin önünün açılmasını en büyük talebimize beklentimizdir".

"PARASAL KONULARDA GÖRÜŞECEĞİZ"

"Bunun haricinde bir daha ki haftadan itibaren il belediyeleri Bartın ve Zonguldak'ta onların bizim lokomotif belediyelerimizdir. Bunlar ile ilgili toplu sözleşme görüşmelerimiz çok güzel şekilde yürüyor. Zonguldak Belediyesi ile ayın 18'inde toplu sözleşme görüşmemize başladık. Parasal konularda görüşeceğiz. İlk toplantı ki görüşmelerde başkanımızla güzel bir mesafe kat ettik. İnşallah bu 1-2 hafta için dedi sözleşmeyi bağlarız ve yüzümüzün akıyla buradan çıkmış oluruz" dedi.