Her büyük afetin vazgeçilmez "can kurtaranları" Türkiye Taşkömürü Kurumundaki (TTK) madenciler, ülkenin farklı bölgelerinde meydana gelen maden kazalarına müdahale ederken, kurum tarafından satın alınacak 2 şişme çadırda konaklayacak.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kömür üretimi süresince yaşadıkları acı deneyimler ve göçük açma, ahşap tahkimat yapımı ve dar kesitte çalışma üstünlüğü gibi becerilerle ekiplerinin maden kazalarında önemli görevler üslendiğini söyledi.

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasındaki kurtarma çalışmalarının ardından Karaman Ermenek ilçesinde de görev yapan tahlisiyecilerin, Türkiye'nin her yerindeki afetlere görev aldığını anlatan İnan, "Maden işletmeleri genellikle yerleşim yerlerine uzak olduğundan ve müsait sosyal tesisler bulunmadığından kurtarıcı madenciler için barınma ve dinlenecek mekan bulma sorunları yaşanıyor. Bunu aşmak için şişme çadır almaya karar verdik" diye konuştu.

Çadırların 30 metrekare ve 10 kişinin rahatlıkla kalabileceği özelikte olacağını vurgulayan İnan, sıfırın altında 25 derece ile en az 65 derece sıcaklığa karşı dirençli ürünler satın alınacağını dile getirdi.

İnan, çadırlar iş kazasının olduğu maden sahasına ya da afet bölgesine kurulacağından kurtarma çalışmalarının daha verimli gerçekleşmesi ve işi biten madencilerin dinlenmesine imkan tanıyacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar gittiğimiz bölgelerde işçilerimiz zorlu koşullarda barındı. Bu sorunu aşmak için şişme çadır satın almaya karar verdik. Çadırlardan birisi madencilerin yatması diğeri ise dinlenmeleri için kullanılacak. Şişme çadır aydınlatma, ısıtma ve soğutma cihazları ile her türlü elektrik ve elektronik cihazların bağlanabileceği enerji girişlerine sahip olacak. Fırtına tipi ve sağanak gibi olumsuz hava şartlarına da dayanacak. Çadırlar sayesinde kurtarma faaliyetleri sırasında önemli efor sarf eden madenciler dinlenebilecek mekana sahip olacak. Ayrıca, olay yerine yakınlık nedeniyle ekiplerin koordinasyonu daha kolay yapılabilecektir. "

Çadırların alım ihalesinin 25 Aralık'ta yapılacağı bildirildi.

 

- Yer altının kahramanları

TTK'da çalışan madenciler, Soma'daki facia gibi maden kazalarında görev almalarının yanı sıra 17 Ağustos, 12 Kasım ve Van depreminde kazma, kürek ve tokmak gibi yer altında kullandıkları basit malzemelerle kurtarma çalışmalarının isimsiz kahramanları oldu.

 

Kömür üretimi süresince yaşadığı büyük maden kazalarındaki acı deneyimleriyle göçük açma, ahşap tahkimat yapımı ve dar kesitte çalışma üstünlüğü gibi becerilere sahip madenciler, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin yanı sıra 23 Ekim 2011 Van Depremi'nde önemli görevler üstlendi.

17 Ağustos 1999 depreminin ardından Kocaeli, Sakarya, Yalova, Adapazarı ve Gölcük'teki kurtarma faaliyetlerinde görev alan bin 564 maden işçisi ve 74 mühendis, enkazdan 32 kişiyi canlı çıkardı, 447 kişinin de cesedine ulaştı.

Göçük ve enkazlara, yer altı kömür madenciliğinde kullanılan özel tahkimat metotlarıyla giren madenciler, kurtarma görevinde bulunan tek kişinin dahi burnu kanamadan 12 Kasım depreminde de 3 günde 71 kişiyi enkazdan kurtardı, 177 kişinin de cansız bedenini yığınların altından çıkarttı.

İki depremdeki başarılı çalışmalarıyla gönüllerde taht kuran madenciler, 23 Ekim 2011 Van Depremi'nde görev üstlendi. Madenciler, yaptıkları çalışmalarla 7 kişiyi kurtardı, 54 kişinin de cesedine ulaştı.

Soma'da 301 ve Ermenek'te ise 18 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasındaki kurtarma çalışmalarında da görev alan madenciler, her büyük afetin vazgeçilmez "can kurtaranları" oldu. (AA)