Eğitim-İş Zonguldak Başkanı metin Kahveci okullarda yaşanan domuz gribiyle mücadelenin seferberlik ruhu ile başarılacağını söyledi.

Kahveci ?Domuz gribi salgını bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de başta Ankara-Diyarbakır-İstanbul olmak üzere etkisini göstermeye başlamıştır. Daha şimdiden domuz gribi olayı 500?ün üzerine çıkmıştır? dedi.

 

Kahveci konuyla ilgili yazılı açıklamasında görüşlerini şöyle dile getirdi:

"Sağlık Bakanı ve bakanlık yetkilileri ilk parti domuz gribi aşılarının geldiğini, kontrollerinin yapılmaya başlandığını, kontrol işlemlerinden sonra hemen aşılamaya başlanacağını belirtmişlerdir. Yetkililer 43 milyon adet aşı bağlantısının yapıldığını ifade etmektedirler. Aşıların temin edilmiş olması olumlu bir gelişmedir. Ancak sağlık alanında bir bilim adamı olan Sağlık Bakanının ?aşıların hiçbir yan etkisi yoktur? gibi sadece kamuoyunu rahatlatmaya yönelik açıklaması bilimsel değil, aksine vahim ve üzüntü vericidir. Kontrollerin çok iyi yapılması, aşının yan etkilerinin iyi belirlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yaşanacak olumsuzluklar domuz gribinin kendisi kadar tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Bakanlık bu konuda geç kalmıştır. Bu zamana kadar önlemlerin alınması gerekiyordu.

Domuz gribi aşı uygulamaları ve önlemleri risk gurupları bakımından da acildir. Bize göre özellikle öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz en acil önlemlerin alınmasını gerektiren risk gurubundadırlar. Okullar, üniversiteler, yurtlar ise önemli risk alanlarıdır.

Sayın Milli Eğitim Bakanımız Nimet ÇUBUKÇU alınacak önlemlerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, okullarda temizlik ve hijyene önem verilmesini, bu konuda okul yöneticileri tarafından gerekli önlemlerin alınmasını, hatta sürekli kullanılan merdivenlerin korkuluklarının sık sık temizlenmesi gerektiğini belirtmiştir. Okullarımızda hizmetli ya hiç yok, ya da çok yetersiz. Okullarımızın, özellikle de ilköğretim okullarının yeterli ödenekleri bulunmamaktadır. Hatta bazı okullarımızın borcundan dolayı zaman zaman suları, elektrikleri kesiliyor. Birçok okulun fiziki durumu da oldukça yetersiz. Sayın Bakana sormak isteriz: Suyu elektriği kesilen, ödeneği bulunmayan, hizmetlisi olmayan okullarımızda temizlik ve hijyen nasıl sağlanacaktır? Öncelikle ve acilen bu sorunların çözümlenmesi gerekmektedir.

Eğitim-İş olarak Milli Eğitim Bakanımızı ve bakanlık yetkililerini bir kez daha uyarıyoruz. Okullarımıza derhal hizmetli ataması yapılsın ve mutlaka yeterli ödenek gönderilsin. En önemli risk gurubunda yer alan öğrencilerimize, öğretmenlerimize, eğitim ve bilim çalışanlarımıza sahip çıkılsın, gereken özen gösterilsin. Bakanlık sadece bir takım açıklamalarla işi geçiştirmesin. Sayın Bakanımızı bu konularda gerekli önlemleri bir an önce almaya çağırıyoruz.

Başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere toplumun her kesimine salgına karşı bir seferberlik anlayışı ile hareket etme görev ve sorumluluğu düşmektedir. Unutulmamalıdır ki; her şeyin başı sağlıktır. Kendi sağlığımıza da halkımızın sağlığına da gereken özeni göstermeliyiz. Eğitim-İş Sendikası her konuda olduğu gibi bu konuda da üzerine düşeni yapacaktır. Yapmaya da her an hazırdır. Domuz gribi olan yurttaşlarımıza geçmiş olsun diyor, acil şifalar diliyoruz."