Kdz. Ereğli'nin son yıllarda hızla güç kaybettiğine dönük eleştiri ve yorumlar gündemdeki yerini korurken, ilçe ekonomisinin de geri geri giderek Zonguldak ve ilçelerindeki en öndeki konumunun da güç kaybettiği öne sürülüyor.
İlçede bir çok işadamının başka kentlerde yatırımı düşündüğü, bazılarının da konuda somut adım attıkları dönemde ilçenin halk pazarlarını gezdik ve hem vatandaşlarla hem de esnaflarla konuştuk. Haftanın en hareketli olduğu pazartesi günkü merkez pazarında yer yer kalabalıklar gözükse de, alış veriş yapan sayısındaki azlık dikkat çekti. Bir kilo domates 2, mandalina 1.5 üzüm 2, patlıcan 2,5, ıspanak 1,5, karnabahar 1,5  liradan satışa sunulurken, pazara boş giden fileler yine tam dolmadan geri götürüldü.
Kent pazarında yeni alanlarda hizmet vermeye çalışan esnaflar vatandaşı kalabalık gibi görürsünüz yanılırsınız. O eski kalabalıklar da alış veriş yapanlarda kayboldu. Fiyatlar yüksek. Yüksek olmasının sebebi bizler değiliz. Biz ne kadar ucuz alırsak o kadar ucuz satarız ki sürümden kazançlı oluruz. Fiyatlar yüksek olunca alım gücü düşmüş vatandaş da satın almakta zorlanıyor. İnanın şu kalabalığın çoğunluğu da emekli. Emekli kişi ne yapar? Vakit geçirmek için Pazarı gezen sayısı, satın alandan daha çok sözleriyle sanki ah nerede o eski pazarlar demeye getiriyorlar.