Kandilli Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Güleser Yılmaz Hemşireler Günü nedeniyle yap tığı açıklamada,  “Öncelikle hemşire, bir insandır ve temel ilgi alanı da insandır” dedi.

 

BRANŞLAŞMAYA DİKKAT: Hemşirelik doktorun yardımcısı değil, sağlık ekibinde aynı amaçla görev yapan bir bireydir. Yeniliklere açık olmayan, etik kurallarına uymayan, kendini geliştirmeyen, en önemlisi mesleğini sevmeyen, severek yapmayan kişi hasta bakımı yapamaz. Bu mesleğin eğitim, psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan sürekli desteklenmesi gerekmektedir. Hemşireliğin toplum tarafından kabul görmesinde verilen eğitimin kalitesi çok önemlidir. Bu meslekte branşlaşmaya süratle gidilmelidir.

 

“Dünyada modern hemşirelik mesleğinin kurucusu Florance Nightingale İtalya’nın Floransa şehrinde doğmuştur.Bu nedenle her yıl  12-18 Mayıs tarihleri arasında Dünya Hemşireler günü olarak kutlanmaktadır. Bu tarihler arasında hemşirelik mesleğinin geçmişi, geleceği, sorunları tartışılır” sözleriyle Hemşireler Günü ile ilgili bilgi veren Kdz. Ereğli Kandilli Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Güleser Yılmaz düşüncelerini şöyle dile getirdi:

Hemşirelik mesleği insanın var olduğu her yerde uygulanır. Hemşireliğin kurucusu Florance Nightingale,1820-1910 yılları arasında yaşamış soylu İngiliz aristokrat sınıfından bir ailenin kızıdır. O dönemde çok iyi bir eğitim almış, matematik, din,felsefe alanında en üst düzeyde eğitim görmüştür.1954 yılında Kırım savaşında  Ülkemize gelmiş Türk ve İngiliz askerlerine hemşirelik bakımı vermiştir.Halen Selimiye Kışlasının bir kulesinde Nightingale’e ait bir müze bulunmaktadır. Florance Nightingale İngiltere’ye döndüğünde St.Tomas hastanesinde ve King’s Koleji Hastanesi’nde hemşirelik için eğitim programları hazırlamış ve böylece hemşirelik, okulda eğitimi verilen bir meslek haline gelmiştir. İlk hemşirelik okulu 1862 yılında Londra’da açılmıştır.

Ülkemizde ise hemşirelik 1911 yılında “gönüllü hasta bakımı” kursu ile başlamıştır.1920 yılında İstanbul’da Amiral Biristol Hastanesine bağlı özel hemşire okulu açılmıştır.1957 yılında eğitim 4 yıla çıkarılmış ve  Sağlık Bakanlığı tarafından meslek lisesi  olarak kabul edilmiştir.1961 yılında Florance Nightingale Hemşirelik Yüksek Okulu İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de ve diğer şehirlerde hemşirelik yüksek okulları açılmış ve artık hemşirelik, yüksek lisans, doktora eğitimleri alan bir meslek haline gelmiştir. Ülkemizde 1972 yılından bu yana Profesörlük unvanı olan hemşireler yetişmektedir.1985 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisinde Hemşirelik Yüksek Okulu açılmış olup  mezunlarına askeri unvanlar verilmektedir.

Öncelikle hemşire, bir insandır ve temel ilgi alanı da insandır. Hemşirelik insan sevgisi ile dolu, şevkat, sabır, özveri isteyen, kutsal, ve onurlu profesyonel bir meslektir.  Hemşirelik, yalnız bireye değil, aynı zamanda toplum sağlığını geliştirme, koruma, ve iyileştirme işlevini yerine getiren dinamik bir süreçtir. Hayatın her döneminde bu mesleğe ihtiyaç duyulmuştur. Bu meslekte  din, dil, ırk ayırımı gözetmeden her insana aynı sevgi ve şevkatle,  sabırla, hünerli el becerisi ile ve kıvrak zekası ile hasta bakımı yapmak mecburiyeti vardır. Hemşire deontoloji almış, kendini denetleyebilme kabiliyeti olan,geliştiren,ve en önemlisi empati kurabilen, psikolojik ve sosyal yönden güçlü olmalıdır. Bu gün hemşirelik, hasta için tüm sağlık ekip üyeleri ile birlikte çalışan ekip içinde kendine ait özel görevleri olan özel eğitim gerektiren profesyonel  bir meslektir.  Hemşirelik doktorun yardımcısı  değil, sağlık ekibinde aynı amaçla görev yapan bir bireydir. Yeniliklere açık olmayan,etik kurallarına uymayan, kendini geliştirmeyen, en önemlisi mesleğini sevmeyen,severek yapmayan kişi hasta bakımı yapamaz. Bu mesleğin eğitim, psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan sürekli desteklenmesi gerekmektedir.

Hemşireliğin toplum tarafından kabul görmesinde verilen eğitimin kalitesi çok önemlidir. Bu meslekte branşlaşmaya süratle gidilmelidir. Hemşirelerin eğitiminde ve hizmetlerin  yönetiminden  de gene hemşireler sorumlu  olmalıdır. Yeni çıkacak olan ‘Hemşirelik Kanununda ’bunlar dikkate alınırsa, Sağlık Meslek Liselerine ve  Meslek Yüksek Okullarına öğrenci alınırken  mesleğin incelikleri göz önünde bulundurularak öğrenci seçimi  yapıldığı zaman(her puan tutturan değil bu mesleğe uygun olan) bu mesleğin çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum.”