*

8 yıl önce eski Ereğli Devlet Hastanesi’nin bulunduğu alanın kampüs olması için dönemin BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer harekete geçmişti. Özer şimdi Milli Eğitim Bakanı ama… Kampüste tek bir çivi bile çakılmadığı gibi var olan binaları da yıkıldı.

*

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Kdz. Ereğli tarihinde ilk kez iktidar muhalefet milletvekilleri ile birlikte belediyede toplantı düzenleyerek, ilçeye camı yapılması için çaba göstermişti. Valinin bu kez aynı zirveyi 8 yıldan bu yana askıda tutulan kampüs için de gerçekleştirmesi bekleniyor.

*

Dönemin BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer 2 bin 751 gün önce yine dönemin AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan’ın daveti üzerine Kdz. Ereğli Eski Devlet Hastanesi’nin binası ve arazisini gezerek, bu alanın kampüs olması için tamam demişti.

*

Erdemir ve Tat Metal ile birlikte bağış yapacağını söyleyenlerden biri de Ahmet Erman’dı. Kampüs inşaatlarına başlanmaması üzerine kızan Erman, “verin benim paramı o zaman” dedi.

*

Kampüs inşaatı için Ahmet Erman’ın parası ile hazırlattırılan projenin onayı çıktı ve belediye tarafından da ruhsatı verildi.

*

Kdz. Ereğli’de büyük bir sessizlik var. Merhum Esnaf ve Sanatlarlar Odası Başkanı Hikmet Tezel kadar bile çalışan ve çaba gösteren yok. Eski Devlet Hastanesinin bulunduğu alanın binaları ile birlikte Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Kampüsü olması için başlatılan süreci sürekli gündemde tutmak için kapı kapı gezen Hikmet Tezel’den sonra olay birkaç cılız açıklamanın ötesine geçemedi.

Düşünebiliyor musunuz; dönemin Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer yine dönemin AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan’ın daveti üzerine Ereğli’ye gelip, eski devlet hastanesinin bulunduğu binaları ve arazileri inceledikten sonra “peki, bu alanı kampüs yapmaya hazırız” diyor. Bu ziyaret 8 yıl önce gerçekleşti ve üzerinde 2 bin 751 gün geçti. Şaka değil gerçek. Koskoca bir sekiz yıl geçti. Ve o dönemin Rektörü bugün Mili Eğitim Bakanı. Ne güzel değil mi? Eski BEÜ rektörü bugün bakan ama… BEÜ Ereğli kampüsünde bir hareketlenme yok.

Hareketlenme oldu tabi ki. Prof. Dr. Ercan Candan’ın başlattığı çalışma, bu alanın TOKİ’den alınıp BEÜ’ye devrinin gerçekleşmesi ile tamamladı. Hatta yetmedi (pardon bu sözü yazmak zorundayım) hangi geri zekalının aklı ise var olan o binalar yıkıldı. Oysa o binalarda hemen BEÜ’nün hazırlık sınıfları açılacak ve kampüs çalışmaları devam ederken, eğitim de sürdürülecekti.

O yıldan ve günlerden bu güne kaç vali geldi? Kaç rektör geldi? Kaç kaymakam? Kaç milletvekili?

Sonuç?

Tek çivi yok. Olan ne biliyor musunuz? Olan şu: kampüsün binalarının yapılması için Erdemir ve Tat Metal’in dışında bağış yapacağını söyleyen Bodrum’da yaşayan Ereğlili Ahmet Erman, 850 gün önce  “annemin hayrına” diyerek bağış yaptı. Ve çok ilginçtir, kampüs için söz verip bağış yapan tek kişi ve kurum Ahmet Erman.  İşin bir başka tuhaf yanı, binaların yapılması için bağış yapan Ahmet Erman, aradan geçen onca zaman sonra kampüs için tek çivi bile çakılmayınca isyan ederek “Verin benim paramı” dedi. Bu konuda sessizliğini sürdüren  kaymakamlık  Ahmet Erman’ın bu sözlerine “biz proje yaptırdık o parayla” açıklamasını yapınca, bağışcı Erman  “Ben size proje için değil, binaların yapılması için bağış yaptım. Verin benim paramı” diye tekrarladı. 

Şaka gibi değil mi?

Bir kampüs yapılması için rektörü, milletvekili harekete geçiyor. Bürokratik işler başlatılıyor. Sonraki siyasetçiler alanın ve binaların devir işlemlerini de yaptırıyor. Rektör bakan oluyor. Milletvekilleri değişiyor. Valiler gelip gidiyor. Kaymakamlar da öyle.

Ve her ne iş  ise, konu Ereğli’yi ilgilendirdiğinde ortalarda kimse yok.

Kampüsün ruhsat işlemleri bile 146 gün önce bitti.

Yine ortalarda kimse yok.

Herkes çok derin mi derin sessizlik içinde?

Kim neden ve niye korkuyor?

Ya da korku yok da bir başka bir şey mi var?

VALİ 2. ZİRVEYİ DÜZENLEMELİ

Kdz. Ereğli tarihinde öyle bir olay yaşandı ki, bir örneği daha yoktur. Zonguldak Valisi, Ak Parti ve CHP’li milletvekillerinin tamamı ile Ereğli’ye geldi ve belediyede zirve toplantısı yaptı. Bu toplantıda sanıldı ki, Ereğli’nin sosyo-ekonomik yapısı masaya yatırılacak. Sonradan anlaşıldı ki, toplantı sebebi cami yapımıymış. Bazı siyasi parti ilçe başkanlarının da katıldığı toplantıda bir sonuç alınamamış ve sonrasında iyi ki Milletvekili Hamdi Uçar ile Belediye Başkanı Halil Posbıyık konuştu ve az da olsa bilgi sahibi oldu kamuoyu.

Vali Mustafa Tutulmaz’ın konu Ereğli ise hizmetlerin neden aksadığını da sorgulayacak Ereğli’de bir zirve düzenlemesi ve öncelikle de 8 yıl önce başlayan kampüs çalışmasının neden sonuçlandırılmadığını da masaya yatırmasının zamanı geldi de geçiyor bile.

Sanki gizli bir el ya da eller Ereğli’nin hak ettiği hizmetleri almasını engelliyor mu? 2 bin 751 gün geçmesine ve de bağışçıları da olmasına rağmen bu kampüsün neden yapılmadığının mantıklı bir açıklamasını kamuoyunu merak ediyor.

Etmesin mi?

Veya biz her gün, 2 bin 51 gün geçti adım atılalı.

850 gün oldu ilk bağış yapılalı.

Ve 146 gün oldu ruhsat verileli diye yazmayalım mı?

Sebep?

Ereğli’nin vilayeti Zonguldak, Başkenti de Ankara. Zonguldak merkezden bile 20 bin fazla nüfusa sahip Karadeniz Ereğli’nin bağlı bulunduğu ili ve başkentinde sesini duyacak kimsesi yok mu?

Haber-Yorum: Eyüp Bektaş