CHP Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz, CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanlığı'nı ziyaret ederek ülke ve yerel gündeme ilişkin konularda değerlendirmelerde bulundu. İlk olarak konuşan Milletvekili Yavuzyılmaz, ülke gündemini değerlendirdi. AK Parti'nin uygulamalarını eleştiren Yavuzyılmaz, Ereğli'yi Türkiye'deki ekonomik sürecin dışında görmenin mümkün olmadığını, Türkiye'deki gelişmelerin Ereğli'ye doğrudan etkilediğini, CHP'nin iktidara gelmek üzere olduğunu ve bu hedefe ulaşmak için daha hızlı koşacaklarını söyledi.

"EREĞLİ'DEN DÜZCE'YE İŞ İÇİN GİDİLİYOR"

Milletvekili Demirtaş da bölge gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Zonguldak'ın gerilediğini, TTK'daki üretim işçi açığının giderilmesini Alaplı'nın ilçe bazlı destekten yararlandırılmasını isteyen Demirtaş, şu açıklamalarda bulundu: "Zonguldak ve Düzce'yi kıyasladığımızda Düzce bizden çok daha fazla yatırım desteği almış. Verdiğimiz soru önergesine bakanın verdiği cevaba baktığımızda son 3 yılda Zonguldak'tan 2 kat daha yatırım teşviki aldı. Düzce'nin nüfusu il olduktan sonra büyüdü, Zonguldak hem küçüldü hem yerinde saydı. Eskiden hatırlarsınız Düzce'den buraya iş bulmaya gelirlerdi, Düzcelilerin olduğu mahallelerimiz vardı. Şimdi tam tersine dönüştü, Alaplı'dan Ereğli'den Düzce'ye iş bulmaya gidiyor vatandaşlarımız, çünkü Ereğli'de Zonguldak'ta iş yok. Zonguldak geride kalmasın, ilerlesin.

"TTK'YA DERHAL 5 BİN İŞÇİ ALINMALI"

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun işçi açıkları var. 14 bin 500 norm kadrosu olması gerekirken 7 bin 250 civarında işçi sayısı var. 5 bin 200'e yakın üretim işçisi açığı var. Şubat ayında da emekliliklerin olacağı belirtildi, işçi sayısı azalmaya devam edecek. Bu anlamda TTK'daki işçi açıklarının derhal giderilmesi gerektiğini bir kez daha tekrarlıyoruz. İşe, istihdama, üretime ihtiyacımız var. İşçi almadan üretimi ve istihdamı arttırmanız mümkün değil.

"İLÇE BAZLI YATIRIM, GÖKÇEBEY, KİLİMLİ'DE VAR ALAPLI'DA OLMALI"

İlçe bazlı yatırım teşvik modelinde bazı ilçelerde yatırım teşvik derecesini yukarıya çıkartabiliyorsunuz. Gökçebey'de böyle bir karar alındı. Yatırım teşvik belgesi 4'e çıkarıldı, Kilimli'de aynı şekilde. Bu anlamda Ereğlimizin ekonomisi Erdemir'den kaynaklı olarak güçlü gözüktüğü için derecesini yükseltme şansı yok ama Alaplı ilçemizin böyle bir şansı olabilir. Alaplı'nın yatırım teşvikinin yükseltilmesi gerekir. Ereğli ve Alaplı ayrılmaz bir bütündür. Alaplı'da yatırım teşvikinin arttırılması Ereğli'ye de faydası olacaktır.

ALEMDAR MÜZE GEMİSİNE İSTİKLAL MADALYASI

Ereğli tarihine sahip çıkar. Tunalı Hilmi'nin Ereğli ile ilgili bağını ortaya koyacak bir heykel oldu. Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Alemdar Gemisi'ne İstiklal Madalyası verilmesini gündeme getirmiştik. Bunu CHP'nin tek başına yapması mümkün değildi. AK Partili milletvekili arkadaşlarımız ile böyle bir çalışma yaparsak daha iyi olur dedik. Onlarla da görüştük, kanun teklifi hazırladık. Şuanda top Meclis Başkanı Mustafa Şentop'da. Genel kurula geldiğinde tüm partilerin mutabakat edeceğine inanıyorum.  Deniz Zaferinin 100. yılında böyle bir kanun çıkartabilir, milli ve manevi değeri yüksek madalyayı kazandırabiliriz.

"KAMU BİNALARI VE KAMU HİZMETLERİ AĞIR İLERLİYOR"

Kamu binaları ve kamu hizmetleri çok ağır ilerliyor Kdz.Ereğli'de. Bir kamu binasının yapımı, fikirin ortaya çıkması, tartışılması, projelendirilmesi, onu hayata geçirmek, ihale etmek, bitirilmesi çok zaman alıyor. Bir çok örneği var bunun. PTT binasını neredeyse konuşuldu, yıkıldı, o aldı, bu aldı derken 7 yıllık süreçte tamamlandı. Belediye binamız yıkıldı, geçici bir süre öbür tarafa gidildi, orası öyle kaldı. Belediyeye yakışır bir şeyi yok. Kaymakamlık binamız yıkıldı, geçici olarak bir hizmet binasında. Emniyet Müdürlüğümüz yıkıldı, yine birşey yok ortada. Kamu binaları ve kamu hizmetleri ile ilgili gerçekten diğer il ve ilçelere baktığımızda Ereğli bu hizmetlere çok uzun zaman sonra erişebiliyor. Burada bir yanlışlık var ve bunu derhal düzeltmemiz lazım. Şu devirde Kaymakamlık binası olmayan başka bir ilçe yoktur. Eğer kendileri çözemiyorlarsa biz aynı Alemdar gemisinde olduğu gibi birlikte onlarla hareket ederek ilgili bakanlıklarla görüşmeye hazır. Biran önce bu kamu binalarının tamamlanması gerekir.

FAKÜLTENİN DURUMU

Zonguldak'ın en büyük ilçesinin üniversite binaları yok. Bir araya gelmişler, Ereğli'nin en güzel arazisi üniversiteye tahsis edilmiş, kaç yıldır bunu konuşuyoruz. Halen daha kafamızda bir sürü soru işareti var. Acaba fakülte mi yapılacak yoksa mevcut fakülteler oraya mı taşınacak. Hiç üniversiteye yakışmayacak çok geride kalmış ilçelerimizde bile fakülte binaları var. Yapılmasın demiyoruz, yapılsın ama Ereğlimize fakülteler çok güzel yakışır. Ereğli bir üniversite kenti olabilecek güzellikte, donanımda. Hayırseverlerimizin de desteğiyle bu binalar yapılarak fakültelerin de biran evvel buraya kurulması ile ilgili kararlar alınmalı.

ÇEVRE YOLLARI ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA

Bir çok il ve ilçede gördüğünüz gibi çevre yolları tamamlanmış. Ereğli-Zonguldak yolu 46 yıl sürmüş. Çevre yolu ile ilgili proje onaylanmış ama şuanda bir hareket yok. Soru önergesi vermiştik Ulaştırma Bakanına. Bakanın cevabı var. Diyor ki Ereğli çevre yolu 16,5 kilometrelik projesi onaylıdır diyor önümüzdeki yıllarda ihale edilmesi planlanmaktadır diyor. Bu ne demek? Şuanda gündemimizde böyle bir konu yok demek. Önümüzdeki yıllarda. Peki ne zaman yapacaksın bunu? Hizmet fakiriyiz. Ereğli çevre yolunun tamamlanması lazım. Kazalar oluyor, nedeni trafik yoğunluğundan oluyor. Belediye Başkanımız açıklamada bulundu hastane ile Kemer bölümündeki çevre yolundan bahsetti. Bu doğru bir yaklaşımdır. O yol ile ilgili de gerekirse merkezi hükümetin destek olması gerekir. Şehir içindeki trafiğin rahatlaması için. Ereğli'yi daha yaşanabilir, güzel bir kent haline getirmeliyiz.

EREĞLİ-DEVREK YOLU

Ereğli-Devrek yolu ile ilgili 2007'lerden bu yana 15-20 yıldır konuşuluyor. Değişik şirketler aldı, iş yapmadığı halde ödemelerin yapıldığı ortaya çıktı. Bu yoldaki çalışmalar yeterli hızla gitmiyor. Başka yerlerdeki yollar biran önce bitiyor, Ereğli'nin yolları da bitmiyor. Kaymakamımız gidiyor selfi çektiriyor ama sonuç yok. 2020 yılı ile ilgili ne kadar ödenek ayırdınız diye soru önergesi vermiştim, Ulaştırma Bakanı 2020 yılı için 3 milyon lira ödenek ayırmıştır, çok düşük bir rakam. İdaremizde 2020 çalışmaları için 12 milyon ek ödenek ile birlikte 15 milyon harcama yapılması hedeflenmektedir diyor. Yapıldı mı yapılmadı mı bilmiyoruz. Geciken bir kamu hizmeti. Ereğli'ye gelmeyen bir hizmet var. Ereğli-Devrek yolunun açılması Saltukova havalimanına bağlayacak. Bu bölge insanı İstanbul yerine Saltukova havalimanından Türkiye ve dünyaya bağlanacaklar.

TERSANELER MESELESİ

Tersaneler ile ilgili de 2009'da kriz ortaya çıktı. İşçilerimiz işsiz kaldı, eylemler yapıldı. Geldik sene 2021'e. 12 yıl geçmiş halen daha tersaneleri konuşuyoruz. İlerleme yok. Valilerimiz geliyor, 6-7 vali değişmiştir, geliyor burada bir fotoğraf veriyorlar, geziliyor, İrfan Bey ziyaret ediliyor. O dönemin AK Parti Milletvekilleri geliyor, dolaşıyor, 'tersaneleri çözeceğiz, üretimi arttıracağız, şunu yapacağız bunu yapacağız' sonuç elde var sıfır. Dünkü tersaneler ile ilgili fotoğraf da göz boyamaktan başka birşey değil. Sonuç çıkacağını sanmıyorum. Türkiye'de bir iktidar değişimine ihtiyaç var, bu iktidar tıkanmış durumda, metal yorgunluğunu da geçmiş durumda. "