ZONGULDAK’IN EN KIDEMLİSİ: Sosyal Güvenlik Haftası’nda Zonguldak’ta en eski mükelleflere ulaşılarak teşekkür edildi. Kuruluşundan bu yana devamlılığı kesintiye uğramayan tek özel sektör kuruluşu olan 65 yıllık Azim Konserve’yi ziyaret eden SGK İl Müdürlüğü yöneticileri başarı dileklerini sundular.

 

8 BİN ÖZEL KURUM: SGK İl Müdürü Muharrem Demirci, 1950 yılından bu yana 88 bin işveren kayıtı bulunduğunu belirtirken “bugün için bu rakam 8 bin 500. Bu rakamın 500’nü kamu kabul ettiğimizde ilimizde toplam 8 bin özel sektör kuruluşu bulunmaktadır” dedi.

 

ÖZEL SEKTÖRE MORAL: SGK yöneticilerinin ellerinde çiçek ve kurumun ilk kayıt olduğu tarihten bu yana gelen süreçle ilgili arşiv bilgilerini sunduğu ziyaretten dolayı duygulanan Azim Konserve'nin Yönetim Kurulu Başkanı Numan Erdem, “Sanayicinin morale desteğe ihtiyacı var. SGK’nın da böyle bir hafta düzenleyerek bizi onurlandırması bizi bu sıkıntıda hakikaten sevindirmiştir” sözleriyle konuştu.

 

Zonguldak İl Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Muharrem Demirci ve Müdür Yardımcıları, 1950’de kurulan Sosyal Sigortalar Kurumu’na Zonguldak’ta  40 nolu sıra numarasıyla kayıt olan ve o tarihten bu yana devamlılığını sürdü ren Azim Konserve’nin ilimizdeki en eski özel sektör kurumu olduğunu açıkladı. Demirci, şimdiki adı TTK olan EKİ’nin ilk kamu kurumu olduğunu ve devamlılığına devam ettiğini, o tarihte kayıtlı üyeliğini sürdüren Azim Konserve’ye övgüler yağdırarak teşekkür etti. 

SGK Zonguldak Yöneticilerini Ereğli-Kandilli yolu üzerinde Kırmacı Mahallesi sınırları içinde bulunan Azim Konserve’de karşılayan Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Numan Erdem ve işadamı babası İrfan Erdem konuklara “hoş geldiniz” dediler.

SGK Zonguldak il Müdürü Muharrem Demirci ziyaret sebeplerini açıklarken “Sosyal Güvenlik Kurumu yeni kurulan bir kurum olduğu için tanıtımı amacıyla 11-17 Mayıs tarihleri arasında Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutlanmasını uygun görüldü. Bu hafta nedeniyle de İl’lerde çeşitli etkinlikler yapılması hedeflendi. Biz bu hafta nedeniy le çeşitli etkinliklerimiz oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu 7’den 70’de ülke insanına hizmet vermektedir. Genel Sağlık Sigorta uygulamasının başlama sı nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu, kurum bünyesinde olmayanlara da hizmet vermeye başladık. Her doğan çocuk Sosyal Güvenlik Kurumu şemsiyesi altında doğuyor” dedi.

Demirci konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

AZİM 40 NOYU ALMIŞ

 

“Sosyal Güvenlik Kurumunda işverenlerde bir kütük defteri tutuluyor, bu defter ma-nuel olarak deftere kayıt yapılıyordu. Taradığımızda kapanmayan işyerleri içerisinde 40 Nolu işyerimizi tespit ettik. SSK 1 Nisan 1950’den itibaren hizmet vermeye başladı. Kurumumuz işçi çalıştıran işyerlerini kayıt al-tına alınıyor. 40’a kadar olana bakıldı ğında bunun içerisinde kamu da var, 1. sırada TTK var. 40 Nolu işyerimiz hatta kanun kapsamına alınış tarihi 14.8.1944 yazıyor. 1944’den itibaren SSK uygulaması olmadığı için bu tarihten itibaren prim alınmaya başlanıl mamış, 1950 yılından itibaren başlan mış. İşverenin o tarihteki sahibi Halil İsmail Dölen ve kardeşlerinin Azim Konserve Kollektif Şirketi. Sosyal Gü venlik Kurumu hem işçinin işverenin kaydını tutan tek kurumdur. Kamu olarak EKİ (TTK) özel olarak Azim Konserve 1950’li yıllardan günümüze kadar işçi çalıştıran çalıştırmaya da devam eden yerler olmuş.

 

İŞÇİ-İŞVEREN KAYITLARIMIZ VAR

Bizde hem işçinin hem de işverenin tüm kayıtları vardır. Devlet bir çok şeyde Sosyal Güvenlik Kurumunu prim toplamada aracı yapar. İşyeri bildirgemiz var 1953 yılında da bu işyeri değiştirilmek için bildirge verilmiş. 1991’de Kollektif şirket Ali Dölen adlı bir isme, 1993’de Anonim Şirkete dönüşmüş. Bu tür işlerin Ereğli’nin saygın işadamları tarafından yapılması da ayrı bir sevindirici durumdur. İrfan Erdem’i hem çimentodan hem tersanelerden dostumuzdur. Azim Konservede de oğlu Numan Erdem var. Genç arkadaşlarımızın yönetici olması bayrağın devir teslim edilmesi önemlidir.”

 

SIKINTIDA GÜÇ VERDİ

Demirci ve diğer yöneticilerin çiçek vererek teşekkür etmelerinden sonra konuşan Azim Konserve A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Numan Erdem, “Sanayicinin morale desteğe ihtiyacı var. Küresel ekonomik krizin etkilediği bir durum ortada. Üretenin zor şartlarda olduğu dönemde Sosyal Güvenlik Kurumunu da arkamızda görmek bizleri sevindirdi. Ülkenin medeniyet seviyesinin nereye geldiğini göstergesi olan en önemli yerler kurumlarımızdır. Küresel krizde sosyal güvenlik kurumunun da böyle bir hafta düzenleyerek bizi onurlandırması bizi bu sıkıntıda hakikaten sevindirmiştir” dedi.

 

88 BİN İŞVEREN KAYITTAN GEÇTİ

Bu arada Muharrem Demirci, İstanbul Pastanesi’nin de ilk kurulan kurumlardan biri olduğunu ve dosya numarasının 242 olduğunu da belirterek il merkezi kayıtlarıyla ilgili şu bilgiyi verdi: 1950’den 2009’a kadar Zonguldak ilindeki işveren sayımız 88 bin’dir. Şuan kamuda dahil işçi çalıştıran 8 bin 500’dür. Bunun 500’ü kamu olduğu düşünülürse 8 bin özel şirket var. Yani 88 bin işyerinden 8 bin tanesi işçi çalıştırıyor.