Haber ajansları Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetimine atanan Mümtazer Türköne'nin istifa ettiğini bildirdi. Bir süredir istifası yolunda yoğun bir kamuoyu baskısı ile karşı karşıya kalan Türköneni'nin istifası ile ilgili ayrıntılı haberler geliyor.

Bu arada Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Kdz. Ereğli Şube Yönetim Kurulu yazılı bir açıklama yaparak, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetimine atanan Mümtazer Türköne'yi istifaya davet etmişti. ADD'nin bu açıklaması şöyleydi:

ADD yönetimi, Mümtazer Türköne isimli şahıs 03.01.2012 tarihinde Habertürk Televizyonu'nda çıktığı programda kabul edilemez, talihsiz bir açıklama yaparak: Atatürkçü olmayı kendime hakaret sayarım. Ben, Atatürkçülüğün askeri vesayet düzeninin kendini topluma benimsetmek için ortaya koyduğu ve abarttığı, totaliter bir resmi ideoloji yaratma gayretlerinin ürünü olduğunu düşünüyorum dediğini belirtti.

ADD Kdz. Ereğli Şube yönetiminin açıklaması şöyle:

Atatürkçü Düşünce (Kemalizm) tam bağımsızlık ve ulusal egemenlik temeline dayanmaktadır. Atatürkçülük; Kurtuluş Savaşı ile kazanılan siyasi bağımsızlığı, ekonomik, kültürel, sosyal, hukuki, askeri her alanda tamamlayarak ele güne avuç açmayacak güçlü bir devlet ve gerçek anlamda demokrasinin uygulanabilmesine altyapı oluşturacak laik- çağdaş toplumun temellerini atmak, böylece her türlü sömürüye karşı duran, insan haklarına saygılı, toplumsal eşitliği sağlayan bir yönetim biçimi oluşturmaktır.

Ulusal kurtuluş savaşımızın başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı, Cumhuriyet devrimlerinin mimarı büyük insan, eşsiz lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, Atatürkçü Düşünce'ye karşı yapılan ifadeleri şiddetle kınıyoruz. Cumhuriyetimizin temel özelliklerinin, sahip olduğu değerlerinin korunması ve yaşatılabilmesi için en önemli unsur olduğuna inandığımız Atatürkçü Düşünce'nin her koşulda savunucusu ve takipçisi olma azim ve kararlığındayız.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun görevi Atatürkçü Düşünceyi, Atatürk İlke ve Devrimlerini, Türk kültürünü, Türk tarihini, Türk dilini bilimsel yoldan araştırmak, tanıtmak iken bu kurumun  yönetimine getirilen bahsi geçen şahsı acilen istifaya davet ediyoruz.