Alaplı Çevre Platformundan gönderilen yazılı açıklamada, İlçe sınırları içinde Aşağıdağ Köyü ve Aydınyayla, Gümeli beldesi sınırlarına yakın, Çanakçı Deresi  mevkisinde, CENTERRA GOLD firması ile Türk Ortağı ÖKSÜZ MADENCİLİK. İNŞAAT L.T.D Ş.T.İ  tarafından, Bakır Madeni arama izni altında, altın aramaya çalışıldığı, bu kurumun 2015 Yılından bu yana bölgede çalışmalar yaptığı bilindiği belirtildi. 

Açıklamanın devamı şöyle:

Ancak, Konuya vakıf olan Platform Başkanı, Alaplı AŞAĞIDAĞ KÖYÜ ORMAN KOOPERATİFİ Başkanı Mustafa Sevim Tarafından, burada altın arandığı gerekçesi ile 2016 yılında dava açılmıştır. Dava açılması süreci üzerinden, aradan  geçen 3 yıl içinde, altın aranmadığı, bakır arandığı belirtildiyse de , halen burada  çalışan firmanın, ALTIN MADENİ rezervine ulaştığı, daha önce burada çalışma yapan firmaların tezi olarak, platformumuza ulaşmaktadır.

Bundan önceki toplantımızda, ilgili konu hakkında, Teknik, Teorik, kimyasal, Jeolojik, Jeofizik, Orman Mühendisliği, Çevre Mühendislikleri alanında uzman kadrolar ile bir sunum hazırlanması kararı alınmıştır.

Alaplı'mızın başta; " Suyunu, Fındığını,26 Çeşit ağacını,5 çeşit Balık,16  çeşit Kuş türü, 15 çeşit Hayvan türünün yok olmasıyla karşı karşıya kalmamıza neden olması ihtimali yüksek olan SİYANÜRLE ALTIN çıkarılması halinde ilçemiz doğasının ekolojik dengesinin bozulacağını; bu nedenle, daha işin başında nasıl önlem alabiliriz? " sorusunun aklılarda kalmadan tespiti için; Balıkesir'in Bandırma Edremit, Ayvalık ilçelerine  yakın olan Kazdağları Bölgesinde yöre halkının yaşadıkları gerçeği saptamak üzere , inceleme gezi yapılması kararı alınmıştır.

Alaplı Çevre Platformu ,Aşağıdağ Köyü Kooperatifi Başkanı: Mustafa Sevim Başkanlığı'nda 7 Eylül 2019 Cumartesi Günü ;  Alaplı Belediye Başkanlığı Temsilsi: Batuhan Usaç, Gümeli Belediye Başkan Yard.   Alaplı TSO Başkanı: Recep Ocak, Alaplı Muhtarlar Derneği Başkanı: Mithat Mandacı, İYİ Parti İlçe Başkan Yar: Şenol Usaç, CHP İlçe Başkanı:  Hüseyin Tosun, MHP İlçe Yön.Kr.Üyesi: Metin Mudanya, Alaplı Gazeteciler Derneği Başkanı: Doğan Bostancı, Alaplı Esnaf Sanatkar Odası Başkanı: Muharrem Gelgeç, EGD Başkan Yrd: Sina ÇIladır,

Orman Mühendisi: Metin Bardız,  EGD Yönetim Krl. Üy. Alaplı Çevre Platformu Sekreteri : Mehmet Öztürk tarafından yapılan toplantıya mazeretleri dolayısı ile katılım sağlamayan diğer platform üyeleri ile ,önümüzdeki hafta içinde yapılacak olan ALTIN MADENİ çıkan yerlerde yapılacak gezide elde edilen görsel ve işitsel tüm dokümanlar elde edilerek ,  sonuçları hakkında  geniş katılımlı toplandılar yapılması, kamuoyunun bilgilendirilmesi kararı alınmıştır.

Çevre Platformumuz somut bilgiler ışında işlevini yürütmekle, kimsenin aklında şüphe bırakmayacaktır.

Alaplı'da geniş yankılara neden olan ,"İKİNCİ BİR KAZDAĞLARI VEYA BERGAMA  OLMAK İSTEMİYORUZ"  adına oluşan ALAPLI ÇEVRE PLATFORMU  olarak, en sağlıklı bilgilerle, ilgili hükümet yetkililerine rapor sunmak suretiyle ,doğamıza sahip çıkmaya kararlıyız.

Alaplı'nın ekolojik dengesinin bozulması tehlikesi ve gelecek neslimizin "kanser " ve diğer hastalıklara maruz kalmaması için ,Alaplı'nın değil,Türkiye'nin en zengin doğa harikasının,4000 yıllık Porsuk ağacının , Dünya Mirası ,Yalıçapkını Kuşlarının, Kırmızı benekli alabalığının ,yaşaması için Hiçbir siyasi yapıya zemin hazırlamadan , sadece ve sadece insana olan sorumluluğumuz gereği,

el ele vererek ,mücadele vermeye kararlı olduğumuzu bir daha halkımızla paylaşıyor, "Her şey Yanabilir Bir Alaplı için ." diyoruz.