Seçim kanunu kapsamında kamuoyu tarafından doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de  belediye meclis üyeliklerinde, “kontenjan” adayı gösterilenlerin durumu. Bir çok kesim, kontenjan adaylarının belediye başkanlığını kazananın hanesine yazılacağını iddia ederken, gerçek sonucu Yüksek Seçim Kurulu’nun 31 Mart 2019 Pazar Günü Yapılacak olan Yerel İdareler Seçimleri ile ilgili 139 sayılı genelge aradık.  25. Maddenin e fıkrası bu iddiayı doğrulamıyor.

Belediye Başkanlığını kazanan siyasal parti adayı ile birlikte belediye meclisinin kontenjan adayları da seçimi kazanamıyor. Belediye Başkanlığı ile Belediye Meclis üyeliği oyları ayrı ayrı kullanılıyor. Belediye meclis listesinde en çok oy alan partinin kontenjan adayları seçimi kazanmış oluyor. Belediye Başkanlığı ile belediye meclis listeleri ayrı ayrı oylandığına  dikkat çeken yetkililer, bu yanlış bilgiye sahip olanlara “Belediye meclis listesi bulunmayan bağımsız belediye başkan adayları seçimi kazandığında, hangi belediye meclis listesindeki kontenjan adaylar seçilmiş olur?” sorusunu yönelterek, hatalı ve yanlış bilgiyi çürütüyorlar.

Peki 31 Mart Yerel Genel Seçimleri ile ilgili 139 Sayılı Genelgede ne yazıyor?

Madde 25. Siyasi Partilerin ve bağımsız adayların elde ettikleri belediye meclis üyeliklerinin hesabı:

“e-Kontenjan adayı gösterilen seçim çevrelerinde BELEDİYE MECLİS ÜYELİĞİ SEÇİMİNDE GEÇERLİ OYLARIN EN ÇOĞUNU ALMIŞ OLAN SİYASİ PARTİNİN KONTENJAN ADAYLARI BELEDİYE MECLİS ÜYELİĞİNİ KAZANMIŞ OLURLAR. (2972/23-A)”