Zonguldak Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Ömer Selim Alan, vatandaşlara kan bağışı çağrısında bulundu.

Zonguldak Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Ömer Selim Alan, hava şartlarının iyi olmaması nedeniyle kan stoklarında düşüş yaşandığını belirterek, vatandaşlara kan bağışında bulunmaları konusunda çağrıda bulundu. Mart ayında havaların iyi olması durumunda Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer'in desteğiyle kampuste kan bağışı kampanyası düzenleyeceklerini belirten Alan, 2012 yılına girdik. Havalar halan daha çok soğuk olduğu için tabi ister istemez gönüllü kan bağış sayılarımız istediğimizin üstünde değil. Hedeflediğimiz ve planladığımız Bartın ve Zonguldak'ın ilçelerini, merkezini kapsayan ekiplerimizi hava şartlarına müsait olmadığı için ertelemek ya da iptal etmek zorunda kaldı. İleri bir tarihe atmak zorunda kaldık. Tabi yinede planlar doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz. Fakat vatandaşlarımızın soğuk dolayısıyla dışarıda olmamaları, toplu halde onları yakalamamamız aldığımız rakamların azalmasına sebep oldu. Buda ister istemez hastanelerin taleplerini karşılamada bizleri sıkıntıya sokuyor. Amacımız vatandaşımızın her hangi bir zamanda ihtiyacı olduğu zaman en sağlıklı en hızlı şekilde ulaştırarak kendilerine fayda sağlamak. Gönüllü bağışçılarımızın yapmış olduğu gönüllü bağışları onlara ulaştırarak buna vesile olmak. Mart ayında inşallah havalar da müsait olursa sayın rektörüm ve hocalarımızın da büyük desteğiyle yine üniversitede kampanyasını başlatacağız. Gençlerimiz bizim için çok önemli. Ağaç yaşken eğilir mantığıyla gençlerimizi ne kadar erken yaşta kan bağışına alıştırırsak düzenli kan bağışçısı olarak yönlendirirsek bu 18-65 yaşına kadar düzenli kan bağışçısı olmayı sağlayacak ve ülkemize fayda sağlayacak diye düşünüyorum. Vatandaşlarımızın arasında yanlış bir tanı var ona değinmek istiyorum.
1997-2007 senesi arasındaki periyotta Türk Kızılay'ına bağışlanan kanlar arasında yapılana istatistik çalışmalarında yüzde 37'ye yakın A RH pozitif yüzde 30'a yakında 0 RH pozitif kan grubuna sahibiz ülke olarak. A ya da 0 grubu çok bulunuyor. Bu gruba sahip vatandaşlarımız da şöyle bir kanıya sahip oluyorlar ister istemez. Benim kanım nasıl olsa çok bulunan bir kan, benim kan vermem çokta acil değil gibi. Aksine şöyle düşünmek zorundayız. Bu kadar çok bulunduğu için toplumda yüzde olarak, bizler hastanelerin talep ettiği kanlarla o ölçüde A ya da 0 daha çok olduğu için A ya da 0 RH pozitif vatandaşlarımızın daha duyarlı olup kanlarını sağlıkları el verdiği sürece gelip merkezimizde ya da gezici ekiplerimizle paylaşarak insanlarımıza yardımcı olmalarını istiyoruz. Kanı başka şekilde elde etme şansımız yok. Gönüllü kan bağışı sayımızı her gün, her sene artırıyoruz. İnsanlarımızın gelip kan bağışında bulunarak ihtiyacı olanlara yardım etmelerini talep ediyorum dedi.
Kızılay'a sürekli kan bağışında bulunduğunu belirten Kadir Görücü isimli vatandaş ise, Bu benim Kızılay'a 30. bağışım. Dışarıya da verdiklerim hariç. Ama Kızılay'a 30. kan bağışım.
Kan verdiği zaman insan kendini en azından bir insanın hayatını kurtarmasından dolayı faydalı olduğunu hissediyor. Hiçbir şeye faydamız yok gibi gelse de bunun hoş bir duygu olduğunu hissediyorsunuz zamanla.
Sıkıntılı durumlarda insan ne kadar kana ihtiyaç olduğunu anlıyor. Bu duruma düşmeden önce kan vermelerini tavsiye ederiz. Başımıza bu sıkıntı gelmeden önce verelim ki diğer insanlarda o zor duruma düşmesinler. 13-14 senedir düzenli olarak kan veriyorum. Bütün halkımızı kan bağışına davet ediyoruz, insanların hayatlarını kurtarmak açısından diye konuştu.