Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez-Koop-İş) Zonguldak Şubesinin 20. Olağan Genel Kurulunda konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, çalışma yaşamının  kanayan yarası taşeron işçilik konusundaki görüşlerini ifade etti.

 

Alabaş, 2000 yılından itibaren Türkiye de sendikacılık hareketinin sıkıntılı bir sürece girdiğini ve O yıllarda 40 bin civarında olan Kamuda çalışan taşeron işçi sayısının o günden bugüne 750 binlere ulaştığına vurgu yaparak şunları söyledi:

 

“Özel sektör açısından bakıldığında, işler küçük küçük taşeronlara paylaştırıldı ve toplamda taşeron işçi sayısının 2 milyona dayandığı biliniyor.

 

Taşeron demek, sendikasız işçi demek, örgütsüz işçi demek, düşük ücretli işçi demek.

İş kazaları açısından baktığımızda;

 

İş cinayetlerine varan ölümlü kazaların taşeronlaşma ile paralel olarak arttığını görüyoruz.

1980 darbesiyle başlayan örgütsüzleştirme süreci özellikle 2000 yılından günümüze zirveye ulaştı.

 

Bugün çalışanların ancak yüzde 8-9’u örgütlü durumda. Örgütlü olanlarında büyük bir kısmı toplu sözleşme yapma hakkına sahip değil.

 

Sendikal örgütlenme  açısından bu kötü gidişatı durduran ve en zor şartlarda örgütlenme mücadelesi veren sendikalardan birisi Tez-Koop-İş sendikasıdır.

 

Bu nedenle başta sendika yönetim kurulunda görev alan arkadaşları ve Tez-Koop-İş camiasını tebrik ediyorum.

 

Genel Maden İşçileri Sendikası olarak örgütlenme çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Başka sendikalarımızın da bu süreci tersine çevirme gayreti içerisinde. Biz işçiler ve emekçiler olarak Türkiye’nin dört bir yanında özellikle örgütlenme alanında dayanışma içerisinde olmak zorundayız.”

 

(Haber Merkezi)