Zonguldak Büyükşehir yapıldığında kapatılacak 17 belde belediyesinden biri olan Kandilli’nin kan kaybının devam ettiği, en son lise için alınan kapatma kararı ile bir kez daha gündeme geldi. Kandilli Lisesi için  öğrenci kayıt azlığı nedeniyle kapatılma kararı alınmasının yankıları kamuoyunda tartışılırken, konuyu Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın’a sorduk. Kandilli Kültür Derneği Başkanı Korhan Us ve Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Akçakese’nin de katıldığı ziyarette, Belediye Başkanı Aydın, kayıt azlığının sebebinin TEOG sistemi olduğunu, ki bu sistemin yanlışlığına Cumhurbaşkanın da işaret ettiğini belirtti.

Aydın ile yaptığımız kısa söyleşinin  soru-cevap cevap bölümü şöyle:




SORU: Başkanım Kandilli Lisesi kapanıyor. Kandilli eskiden bütün Yalı Köylerinin Kandilli’deki özel okullarında eğitim veren bir bölgeydi. Bugün gelinen noktada artık okul dahi kapatılacak duruma düştü ve ne acı ki bu haberi duyduk. Siz ne diyorsunuz bu konuda?

BELEDİYE BAŞKANI: Bu bizim içimizde kanayan bir yara. Kandilli ben de burada eğitim aldım sizden sonraki nesil olarak hem de çok iyi bir eğitim aldım, iyi öğretmenlerde yetiştim, iyi kadrolarda yetiştim. Kandilli gerçekten de özellikle Yalı Köyleri bölgesini de içine alan geniş bir dairenin merkezinde olan bir belde. Okullarıyla ki eğitimi konusunda da merkezde olan bir belde. Okullarıyla okul binalarıyla her şeyiyle yeterli. Oysa Milli Eğitim’de yapılan değişiklikle birlikte özellikle TEOG diye adlandırılan sınav yerleştirme sistemiyle birlikte bizim okullarımız Ereğli’ye kurban oldu. Ve de bununla ilgili şunu da belirtmek istiyorum iki senedir özellikle kaymakam bey ve Milli Eğitim Müdürümüzle yaptığımız çalışmalarda, bütün amacımız buraya öğrenci kazandırmaktı, okulun kapanmasını engellemek için. Fakat sistem gereği ve ailelerin istekleri gereği kayıtları gerçekleştiremeyince, okul kapanır duruma geldi. Ama şunu ben merak ediyorum, TEOG’un ve TEOG sisteminin yanlışıyla ilgili zamanından beri fikirlerimizi beyan etmiştik ama görüyoruz ki Cumhurbaşkanımız da yaptığı açıklamayla bu sistemin karşısında olduğunu belirtti. Diyelim ki bu sistem yüzünden bu okul bu sene kapandı gelecek sene sistem değiştirildiğinde okullarımızın durumu ne olacak? Bu binalarımızın bu öğrencilerimizin durumu ne olacak? Bakın Kandilli’de lise öğrencisi yok değil. Kandilli’de yaklaşık 100-150 arasındaki öğrencimiz liseye Ereğli’ye gidiyor. Eğer Yalı Boyu taraflarını da katarsak merkez olarak burayı kabul edersek zaten sistemde taşıma var taşıma Kandilli’ye ve Kandilli’deki okullara gerçekleştirilmiş olsa hem Ereğli’nin yükü hafifleyecek hem de Milli Eğitimin buradaki binalara daha kullanışlı daha rantabl hale gelecek. Bu bizim bir önerimizdir ama merak ettiğim sorunun cevabını da inşallah öğreniriz. Bu okullar bu sistem yanlış sistem sebebiyle kapatılan okullar tekrar geri dönüşümü olacak mı?


SORU: Bu okullar kapandı. Binaların fiziki olarak korunması nasıl olacak?

BELEDİYE BAŞKANI: Onu artık Kaymakamlıkla ve Milli Eğitimle görüşeceğiz. Değerlendirme durumları ne olacak? Eminim ki onlar da bu binaların atıl durumda kalması taraftarı değillerdir. Ama bizim istediğimiz, kullanım için belirlenirken yani kullanım şekli belirlenirken belediyenin de bu konuda ve bölge halkının da fikirlerinin alınması ve bölgemizin hem ekonomisine hem toplum yapısına fayda getirecek şekilde değerlendirilmelidir.


SORU: Halk Eğitim kursları falan?

BELEDİYE BAŞKANI: Olabilir. Biz de destek veririz. Belediye olarak elimizden gelen destekleri vermeye hazırız. Ama esas istediğim; tekrar ediyorum, okulların kendi görevlerini yerine getirmesi. Yani lisemizin tekrar açılması sistem değişecekse eğer lisemizin tekrar açılması öğrencilerimizin burada eğitim alması. Çünkü ne yaparsanız yapın kendi mahallende eğitim gören öğrenci özellikle lise seviyesinde çok daha faydalı bir vatandaş olarak yetişir, vatanına milletine çok daha faydalı olur.