Kandilli bölgesi, Türkiye’de ki tüm kırsal alanlar gibi eski kalabalık ve ihtişamlı günlerini sakin ve huzurlu bir ortama bırakmıştır. Bölgenin coğrafi yapısından dolayı tarım ve hayvancılık sektörü gelişme kaydetmemiş, madencilik sektörü de etkinliğini kaybetmiştir. Turizm anlamında potansiyeli yüksek hale gelen bu bölge günübirlik, hafta sonları tatillerinin yanı sıra eşsiz aktivitelere de ev sahipliği yapabilir.

“Kırsal Bölgelerin Turizmle Kalkındırılması Ve Projelerin Uygulanabilirliği: Kandilli Örneği”adlı çalışma Kandilli’nin problemlerini ve çözüm önerilerini tespit ederek ilgili mercilere ulaştırıyor.

Zonguldak Valiliği, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Kdz. Ereğli Kaymakamlığı ve Kandilli Belediyesi‘nin yöneticileri başta olmak üzere bölgedeki işletmeler, iş insanları ve vatandaşlarla yapılan görüşmelerle birlikte sahada bizzat gözlem yapılarak problemler tespit edilmiştir ve yapılması gerekenler şunlardır:

  • Heyelandan kaynaklı tehlikeli olan bölgeler tespit edilerek turizm değerlerinin zarar görmesi engellenmeli.
  • Denizler; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yönetiminde ilgili kurumlar tarafından temizlenmeli.
  • Karavan ve çadırlı kamplar için Kandilli Belediyesi ve işletmeler tarafından alanlar belirlenmeli. İlerleyen süreçlerde butik otel ve pansiyonların bölgede görev alması sağlanmalı. Fiyat standardı konularak bölgeye her kesimin gelebilmesi sağlanmalı.
  • Bölgedeki İtalyan mimari örnekleri ve endüstri miraslarında restorasyon çalışmalara yapılmalı.
  • Turistik alanlar arasında yürüyüş, bisiklet parkurları belirlenmeli. Bu parkurlarda mola yerleri, seyir terasları inşa edilmeli.
  • Uluslararası düzeyde yapılan spor faaliyetlerinin bölgede düzenlenmesi için çalışmalar yapılmalı. Bu bölgede Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından bir tesis kurulmalı ve sporcuların antrenman için tercih ettiği bir yer haline gelmesi sağlanmalı. Bunun haricinde bölgede profesyonel veya amatör amaçla dağ koşusu , bisiklet turu, kaya tırmanışı, yamaç dalışı(cliffdiving), offroad, motor yarışları düzenlemeli.
  • Eski sinema bölgesi olarak geçen Aşağı Kandilli’de ve uygun kamp alanlarında açık hava sineması gibi etkinlikler düzenlenmeli.
  • Kdz. Ereğli’de bulunan Piri Reis Turizm Meslek Lisesi, Kdz. Ereğli Kaymakamlığı ve Kandilli Belediyesi işbirliğiyle bölge turizm faaliyetleri anlamında kalifiye eleman ihtiyacı giderilmelidir.
  • Elpek bezi ve Uzun Mehmet değerleri Kandilli bölgesiyle özdeşleşmelidir.

Nilay ÇOLAKOĞLU tarafından Doç Dr. Melike ERDOĞAN’ın katkılarıyla yazılan tezin tamamı için:https://drive.google.com/file/d/1aybCZStgSiJ4AeoZh5eUAio3P1D-Hoat/view?usp=sharing

Nilay ÇOLAKOĞLU: Aslen Trabzonlu olan Nilay ÇOLAKOĞLU, 2000 yılında Kdz. Ereğli’de dünyaya gelmiştir. Lise eğitimini Kdz. Ereğli Borsa İstanbul Atatürk Anadolu Lisesinde almıştır. Lisans eğitimini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi üzerine yaparken aynı anda İstanbul Üniversitesinde Sivil Havacılık ve Ulaştırma İşletmeciliği bölümünden mezun olmuştur. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde staj eğitimin tamamlamıştır.